Gigant THQ kupuje české studio Warhorse
Zajímavosti Článek Gigant THQ kupuje české studio Warhorse

Gigant THQ kupuje české studio Warhorse

Radek Raudenský

Radek Raudenský

14. 2. 2019 16:35

Jde tak o jeden z největších obchodů na českém herním poli

Reklama

Je to přesně rok, co nás české herní studio Warhorse obohatilo o svoje středověké RPG, Kingdom Come: Deliverance, které bylo zasazené do prostředí českých zemí během husitských válek. A po tomto úspěšném roce mění Warhorse majitele. Stává se jím Koch Media, dceřiná společnost THQ Nordic. Výše celkové transakce činí neuvěřitelných 1,1 miliarda korun, po odečtení pohledávek to dělá 850 milionů korun. Podle tiskové zprávy, kterou při této události THQ a Warhorse vydali, se "naší" středověké RPG prodalo už 2 miliony kusů a celkově si Warhorse za minulý rok vydělalo přes 2 miliardy korun, čistý zisk je okolo 730 milionů korun. Dále tuto akvizici okomentovali šéf THQ Nordic Lars Wingefors a ředitel Warhorse Martin Frývalský:

Warhorse Studios jsou jedním z předních nezávislých studií v Evropě a jsem nadšen, že se připojí do skupiny THQ Nordic. Kingdome Come: Deliverance, které prodalo přes 2 miliony kopií, bylo už od svého vydání zhruba rok nazpět obrovským úspěchem. Nemůžu se dočkat na další spolupráci se zakladateli, kteří budou nadále pokračovat v řízení studia s patřičnou kreativní svobodou

Začali jsme jako malý startup jen s několika zaměstnanci, kteří sdíleli naše nadšení v průběhu vývoje celého složitého projektu. Zkušenosti našich týmových hráčů, důvěra a podpora hlavního investora a také fanoušků v průběhu kampaně pro Kingdom Come: Deliverance na Kickstarteru nás posunuly až na mezinárodní úroveň. Věříme, že nám podpora THQ Nordic umožní ještě více se soustředit na vývoj a vydávání dalších úžasných her pro naše zákazníky

A tak může příběh českého start-upu pokračovat i přes neduhy v úplných začátcích. Dan Vávra měl velké problémy s nalezením investora, který by jeho veledílu věřil. Naštěstí se před 5 lety našel Zdeněk Bakala, který po úspěchu studia na Kickstarteru poskytnul studiu finanční injekci a do dneška ve firmě držel sedmdesáti procentní podíl. Zbytek si rozdělil Dan Vávra s Martinem Klímou. Ti zde nadále i se svými 120 zaměstnanci zůstávají. 

My jen doufáme, že se zanedlouho dozvíme nějaké informace o další hře, kterou si pro nás Warhorse připravují. Za tým Grunexu přejeme pražskému studiu hodně štěstí.

Warhorse si pro nás připravil ještě pěkně stylizovanou statistiku

Gigant THQ kupuje české studio Warhorse

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama