Hraní online přes satelitní připojení brzy nebude problém
Zajímavosti Článek Hraní online přes satelitní připojení brzy nebude problém

Hraní online přes satelitní připojení brzy nebude problém

David Jiránek

David Jiránek

2. 2. 2021 16:40

Elon Musk se SpaceX staví globální internetové připojení.

Reklama

Stabilní rychlé internetové připojení není ani v roce 2021 samozřejmostí. Na mnoha adresách nejen v Česku zkrátka neseženete dobrý internet i kdybyste byli ochotni zaplatit stovky korun navíc. Poskytovatelé často nabídnou jen pomalejší připojení vzduchem přes směrované WiFi. Toto připojení často dosahuje rychlosti jednotek megabytů za sekundu (v těch lepších případech), někdy i méně.

Mezitím šťastlivci za zlomek ceny mohou využívat pevné připojení s rychlostí stahování okolo gigabitu. Elon Musk připravuje na tuto situaci odpověď, Starlink.

Proč je Starlink přelomový?

Satelitní připojení k internetu si můžete pořídit už dneska. Většinou se ale připojujete na družice rozmístěné na geostacionární oběžné dráze. Co to znamená? Takový satelit je relativně k vaší poloze umístěn na stále stejném místě. Nasměrujete na něj anténu a máte vyřešeno. Proč toto řešení téměř nikdo nevyužívá? Odezva se pohybuje ve stovkách milisekund a rychlost je stále celkem nízká. Přičtěte vysokou cenu a máte pro většinu lidí naprosto nevýhodnou kombinaci.

Starlink mezitím využívá satelity na nízké až středně vysoké oběžné dráze. To prakticky znamená, že jsou k nám blíže a doba přenosu signálu trvá v řádu milisekund. Již teď Starlink nabízí ping pod 40 ms a časem má klesnout na polovinu. Taková odezva plně stačí na hraní online kompetitivních her.

Hraní online přes satelitní připojení brzy nebude problém

Grafické znázornění výšky Starlink satelitů oproti ostatním umělým družicím.

Nevýhodou rozmístění satelitů na nízké oběžné dráze je jejich výhled. Jeden satelit pokryje mnohem menší území, a navíc takové satelity obíhají jinou rychlostí, než je rotace Země. Tudíž jich potřebujete doslova tisíce na pokrytí většiny planety.

Beta je lepší, než nic

Společnost SpaceX, která je vlastněná Elonem Muskem, hodlá vynést téměř 12 000 Starlink družic. Při jednom startu rakety Falcon9 jich je vyneseno okolo šedesáti. Do února 2021 proběhlo celkem 18 startů. Nad našimi hlavami tedy aktuálně krouží okolo tisíce Starlink satelitů.

Hraní online přes satelitní připojení brzy nebude problém

60 satelitů Starlink na špici rakety Falcon9

SpaceX aktuálně nabízí "lepší než nic" betu. Na webu se můžete zaregistrovat a čekat, zda se vám poštěstí dostat pozvánku. V následujících měsících asi moc štěstí mít nebudete. Starlink se rozšiřuje spíše na území USA a využívá jej jen několik stovek šťastlivců. Postupně by se ale pokrytí mělo zlepšit a do bety tak bude vpuštěno více lidí.

Provozovatel aktuálně garantuje rychlost od 50Mb/s až po 150Mb/s a ping 20-40 ms. Odezva by se již toto léto měla snížit na 16-19 ms.

Vhodné pro hráče?

Starlink systém je zatím stále ve fázi stavby. Má přinést rychlé a stabilní připojení zejména v odlehlých oblastech. Můžou ho však využít i hráči, kteří prahnou po rychlejším internetu? Odpověď je složitá.

Hraní online přes satelitní připojení brzy nebude problém

První měření rychlosti a pingu převážně z Los Angeles.

Beta Starlinku je zeměpisně omezená. Pokud vás SpaceX vybere, obdržíte anténu. Tu ovšem nemůžete převážet mimo místo objednání. Starlink anténu proto nemá cenu kupovat na ebay a podobných webech. Přeprodání nedává smysl.

Celý balík s anténou, která je vyhřívaná a sama se natáčí za signálem, stojí pár nízkých stovek dolarů. Jinými slovy pár tisíc Kč. Dále budete platit měsíční předplatné okolo 100 dolarů, což dělá přes 2 tisíce Kč. Jde o dvojnásobnou cenu, než jsou běžné poplatky pozemního připojení. Na druhou stranu je tato cena víceméně odpovídající k ostatním satelitním připojením.

Nevýhodou Starlinku je tedy aktuální nedostupnost a cena. Výhodou je samozřejmě připojení o rychlosti kabelové varianty a stejně tak nízká odezva. Do budoucna tak může jít o velmi zajímavou alternativu pro hráče, jenž ve svém místě bydliště nemají dostatečně dobré pozemní připojení.

SpaceX po plném zprovoznění plánuje zrušit geografické omezení využívání antény. Tu si tak můžete vozit třeba na chatu, nebo zkrátka kamkoliv.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama