Intel procesory se potýkají s další bezpečnostní chybou Spoiler
Technologie Článek Intel procesory se potýkají s další bezpečnostní chybou Spoiler

Intel procesory se potýkají s další bezpečnostní chybou Spoiler

Radek Raudenský

Radek Raudenský

7. 3. 2019 17:21

Týká se všech generací.

Reklama

O chybě se ví již od prosince minulého roku, kdy o ní Intel informovaly dvě univerzity, Worcester Polytechnic Institute a University of Lübeck, které spolupracovaly na studii, kterou si můžete přečíst zde. Odtajnění této chyby je celkem překvapivé, protože Intel jí zatím neopravil, a nestane se tak ani v blízké době.

Problém totiž tkví přímo v architektuře procesorů a dle studie ji není možné softwarově opravit, jako to bylo u chyb Meltdown a Spectre. Chyba Spoiler, jak jí studie označuje, se vyskytuje ve všech generacích Core, od 1. až po tu nejnovější. Navíc ji je možné opravit pouze výměnou procesoru za budoucí verzi, kde by Intel měl upravit architekturu a této chybě zamezit, což nejspíše způsobí pokles výkonu. Spoiler využívá skulinky v předběžném výpočtu úkolů, kdy procesor předběžně zpracovává úkony a instrukce ještě před tím, než se skutečně stanou, čímž výrazně zvyšuje rychlost. Do těchto procesů se ale může dostat i cizí kód, díky čemuž může zpracovat data uložené v počítači. Využít chybu navíc není nijak složité a k získání citlivých údajů postačí pouhý Javascript nebo jednoduchý malware.

Intel se k problému již vyjádřil. Ve zkratce by oprava měla přinést jakousi softwarovou ochranu, která by znemožnila přístup k těmto datům. Samotný problém to ale nevyřeší a je možné, že se záplata projeví na výkonu nebo způsobí nestabilitu procesoru. Jedinou opravdovou ochranou tak jsou samotní uživatelé počítačů, kteří si musí dávat pozor na to, co otevírají a stahují.

Spoiler se u procesorů AMD neobjevil a je tak vůči této chybě (prozatím) imunní.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama