Jak velkou RAM si pořídit pro hraní her?
Hardware Článek Jak velkou RAM si pořídit pro hraní her?

Jak velkou RAM si pořídit pro hraní her?

David Jiránek

David Jiránek

3. 9. 2021 15:45

Jak velkou RAM si pořídit? Ukáže vám to test na čtyřech populárních hrách.

Reklama

Nové hry a aplikace vyžadují stále větší a větší výkon. I když už vaše sestava nepatří mezi nejnovější, není potřeba jí hned hodit do smetí. V mnoha případech stačí jen upgradovat operační paměť, která zajistí dodatečný výkon a nový herní zážitek. Jaká velikost RAM je optimální zrovna pro vaše oblíbené hry?

Každá hra má trochu jiné nároky, proto se nedá jednoznačně určit, jaká je optimální velikost RAM pro všechny. Vliv na herní zážitek má nejen velikost, ale také typ a rychlost RAM, operační systém, použitý disk, výkon CPU a grafické karty. Pro zjednodušení srovnání jsme využili test firmy Kingston, která zkoumala, jak různá velikost RAM ovlivní rychlost načítání ve čtyřech populárních hrách: World of Warcraft, Call of Duty Warzone, Apex Legends a Fortnite. Rychlost se v testu udává v počtu načtených snímků za sekundu (FPS). Vyšší číslo znamená rychlejší načítání, plynulejší pohyb obrazu a lepší odezvu; nižší číslo zase zpoždění při ovládání i načítání a tedy horší herní zážitek.

4GB

Před několika lety by 4 GB RAM ještě stačila, ale dneska už si sotva zahrajete. Hry jako Valorant, League of Legends (LoL), Minecraft, Counter Strike: Global Offensive, System, DOTA 2 a GTA 5 by měly být stále hratelné i se 4 GB RAM, ale výkon už opravdu zaostává.

Hra FPS
World of Warcraft 42 FPS
Call of Duty Warzone 43 FPS
Apex Legends 58 FPS
Fortnite 64 FPS

8GB

8 GB RAM je dneska minimální množství RAM pro jakoukoli herní sestavu a většinu vydaných her si lze zahrát bez větších problémů. Některé tituly ale nepojedou v té nejvyšší kvalitě a možná bude potřeba vypnout jiné aplikace. Bez větších problému si zahrajete Cyberpunk 2077, Fortnite, Apex Legends, Rainbow 6 Seige (R6) a World of Warcraft Shadowlands.

Hra FPS
World of Warcraft 73 FPS
Call of Duty Warzone 61 FPS
Apex Legends 108 FPS
Fortnite 85 FPS

16GB

16 GB je doporučená velikost paměti RAM pro hraní většiny her a poskytne znatelné zvýšení výkonu z 8 GB. Rovněž umožňuje spouštět aplikace na pozadí, aniž by to ovlivnilo hraní. Hry jako Call of Duty Warzone a PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) doporučujeme hrát s minimálně 16 GB RAM.

Hra FPS
World of Warcraft 91 FPS
Call of Duty Warzone 69 FPS
Apex Legends 135 FPS
Fortnite 108 FPS

32GB

32 GB RAM je mezi hráči stále oblíbenější a zvýšení FPS z 16 GB je nejspíš tím důvodem. Velikost 32 GB budete nabízí možnost graficky vylepšeného hraní a přitom nijak neomezuje ostatní aktivity, jako je živé streamování, používání systémového softwaru nebo poslouchání hudby třeba na Spotify.

Hra FPS
World of Warcraft 103 FPS
Call of Duty Warzone 81 FPS
Apex Legends 143 FPS
Fortnite 115 FPS

Kolik paměti tedy potřebujete pro hraní her? Záleží na tom, jaké hry chcete hrát, na jaké úrovni a kolik dalších aplikací chcete mít otevřených na pozadí. 8 GB stačí ke hraní starších her, 16 GB rozhodně zlepší herní zážitek, 32GB je pak víc, než dnes vůbec můžete využít. "Záleží na využití, ale taky na rozpočtu. U mnoha nových her sami vývojáři doporučují hrát minimálně s 16 GB RAM. 32 GB je investice do budoucnosti," říká k tomu Marcin Gaczor, který reprezentuje značku herních pamětí Kingston FURY v ČR a na Slovensku.

Různé generace pamětí mají rozdílnou konstrukci a připojení. Proto když už investovat, je třeba si dopředu zkontrolovat, jaká generace je vhodná zrovna pro vaši sestavu. Aktuálně nejnovější DDR4 má nižší napájecí napětí, větší rychlost a nižší latenci než předchozí DDR3, ale v obou případech rozšíření kapacity paměti podstatně zlepšuje kvalitu hraní. "Další posun ve výkonu přinese generace DDR5, kterou plánujeme uvést do konce roku," dodává Gaczor.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama