LEC uzavírá po pride víkendu partnerství se společností ze země, kde jsou LGBT členové mučeni
Zajímavosti Článek LEC uzavírá po pride víkendu partnerství se společností ze země, kde jsou LGBT členové mučeni

LEC uzavírá po pride víkendu partnerství se společností ze země, kde jsou LGBT členové mučeni

David Jiránek

David Jiránek

30. 7. 2020 15:52

Komentátoři a další členové evropské League of Legends ligy jsou v šoku.

Reklama

O velký rozruch ve světě League of Legends esport se postaral jeden jediný tweet, který přišel z účtu nejvyšší evropské soutěže. LEC je jednou z nejlepších lig na světě. Za poslední rok patří mezi absolutní špičku po boku čínské LPL. Divácký dosah patří mezi vrchol na poli celého esportu a liga je celosvětově v mnoha ohledech velmi uznávaná.


Aktualizace 30.7.

LEC po necelých 24 hodinách partnera NEOM odvolalo. Vedení evropské ligy se nechalo slyšet, že šlo o chybu. Partnerství bylo uzavřeno zbrkle a bez ohledu na komunitu, které si LEC velmi váží.


Původní článek

Za poslední 2 roky LEC sehnalo mnoho sponzorů. Jde o automobilky, výrobce herního příslušenství a mnoho dalších. Na Twitteru se objevilo oznámení o dalším partnerství, tentokrát se společností NEOM. Jedná se o firmu ze Saudské Arábie. A v tom je ten problém.

Členové LGBT komunity mají v Saudské Arábii prakticky nulová práva. Jakákoliv sexualita ke stejnému pohlaví, včetně například nevhodného oblékání je okamžitě trestána.

Anglická verze

V určitých případech tedy hrozí až trest smrti. Práva žen na tom nejsou o moc lépe. Froskurinn, známá komentátorka v LEC se k celému partnerství, které vedení LEC oznámilo, vyjádřila následovně.

Froskurinn je podle svých slov velmi zklamaná, protože v LEC pracuje a jde o její srdeční záležitost. Zná osobně své spolupracovníky, včetně těch, kteří za rozhodnutím stojí. Přijde si umlčená tímto rozhodnutím.

Celá situace je o to bolestnější, protože minulý týden v Berlíně, kde se LEC odehrává, probíhal pride víkend. Tento víkend LEC hrdě podporovalo. Zmínky o pride víkendu padly při vysílání i na sociálních sítích. Dosud má LEC změněné duhové logo. Froskurinn navíc patří do LGBT komunity.

Většina dalších členů vysílání LEC ligy je rovněž dost zklamáno z tohoto rozhodnutí, které vedení bez jejich vědomí provedlo. Včetně těch, kteří s LGBT komunitou nemají nic společného.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama