MSI 2023: Proč týmy z Ameriky a Evropy zaostávají?
Esport League of Legends Článek MSI 2023: Proč týmy z Ameriky a Evropy zaostávají?

MSI 2023: Proč týmy z Ameriky a Evropy zaostávají?

Jakub Kavka

Jakub Kavka

16. 5. 2023 12:04

Turnaj MSI započal svoji hlavní fázi a ukázal jisté rozčarování u zástupců LEC a LCS.

Reklama

Turnaj MSI má za sebou dvě kola pavouku vítězů a první kolo pavouku poražených. Poprvé v historii tohoto turnaje jsme byli svědky Bo5 sérií už v hlavní soutěže. Los však k našim evropským zástupcům, podobně i k americkým, byl nemilosrdně krutý. Ten totiž určil, že se v prvním kole utkají evropské týmy proti korejským a americké proti čínským. I přes to se dalo očekávat, že některé série budou velmi zajímavé.

Realita však ukázala něco, co nastavilo zrcadlo západním týmům. Až na evropskou dvojku G2 Esports nedokázaly všechny ostatní západní celky vyhrát ani zápas v sérii. U evropské jedničky MAD Lions, ve kterém hraje i české želízko v ohni - marksman Carzzy, jsme byli svědky jednoho z nejrychlejších zápasů na světových turnajích. Korejská dvojka a gigant světového LoL - T1, dokázali ve druhém utkání série zamést s MAD Lions v délce pod sedmnáct minut.

Šestnáct minut a čtyřicetsedm sekund, to je čas, který po druhém utkání série mezi MAD a T1 svítil na obrazovkách a byl jistým mementem veškerých ambic západních týmů. Asijské týmy naprosto chladnokrevně ukázaly, že vyhraná early game ještě neznamená vyhraný zápas. Velmi dobrá early game byl shodný prvek ve hře všech západních celků. Jakmile se hra přenesla do mid fáze, týmy z Ameriky nebo Evropy, jako by najednou byly proklety nějakým kouzlem. Komplexní a o řád lepší přehled o hře ukázal, že asijské celky se nebojí ztráty early game. Přece jen, ztráty dva nebo tři tisíce goldů kolem patnácté minuty, jsou v LPL či LCK naprosto běžné.

Tento shodný scénář, napříč prvními čtyřmi sériemi, opět položil na stůl otázku, proč momentálně nejlepší týmy z Evropy a Ameriky ztrácejí proti svými čínskými nebo korejským protějškům. My se na některé momenty podíváme detailněji.

Odvaha a teamfighty

Jedním z hlavních pilířů dosavadního neúspěchu západních týmů jsou teamfighty a práce kolem nich. Týmy z čínské a zejména korejské školy umí se zdroji pracoval lépe a efektivněji. Aktivní a zároveň kalkulovaný přístup k soubojům o objectivy nebo tradičních pět versus pět nám ukazuje, že týmy hledí na efektivitu a sehranost. Je to určitý kontrast s tím, jak některé týmy zběsile skáčou do soubojů, kde mají šedesátiprocentní šanci na úspěch.

Zodpovědný přístup a snížení rizika momentu překvapení ukazuje, jak asijské týmy investují čas i do těchto herních situací. Hráči jsou tam k tomu přirozeně vedeni, už jen na základě obrovské konkurence, která je v Číně a Koreji. Nikdo neříká, že tito hráči jsou stroje, nicméně můžeme vidět, že se jejich týmy snaží hrát precizně a efektivně, přičemž se vše odvíjí od jim dostupných zdrojů.

Obecně se říká, že pokud postavíte západní tým proti korejskému s tradičními kompozicemi, korejský bude ve velké výhodě. Prostředí, ve kterém týmy hrají už roky, nahrává jistému komfortu. Proto pokud má kdokoliv pomýšlet na vítězství nad korejským celkem, musí ho dostat do diskomfortní situace. Jak historie nejednou ukázala, právě vyjmutí se z tradičních cest a jistot vedlo nejednou k šokujícím výsledkům. Bylo to dáno tím, že se týmy nebály přinést něco svého a rozvířit tak klidné, předem definované, vody.

Doby, kdy se celý svět snažil okopírovat korejský styl jsou dávno pryč. Ano, pořád vidíme, že se týmy navzájem inspirují a adaptují nové poznatky do svého herního stylu. Nicméně jakási iniciace a snaha o inovaci troskotá na určité neschopnosti týmů dlouhodobě investovat prostředky. G2 Esports dokázali svým inovativním stylem a velkou nečitelností v roce 2019 doslova převrátit světové LoL. Tým dokázal vyhrát MSI a dojít do finále Worlds. Nebylo to jen tím, že měli fenomenální sestavu hráčů, ale právě ona odvaha měnit zavedené pořádky, byla klíčem k úspěchu.

Z dnešního pohledu je tak úsměvné, že Evropa za tři až čtyři roky ztratila tolik své odvahy. Netvrdím, že se s tím evropské týmy nesnaží nic udělat. Jen zaspala rozjíždějící vlak, který dokázala zachytit Čína. A to podotýkám, že Čína a Evropou se dlouhé roky rvali o pozici světového regionu číslo dvě. Evropa ty předpoklady stále má, například má vynikající systém tvorby nových talentů a trenérů skrze ERL (ekosystém národních lig), otázkou je, zda je tento potenciál využit naplno.

Daleko hůř je na tom v tomto pohledu Amerika, která se vydala cestou utlačení svého budoucího potenciálu na úkor korejských importů. Možná po vzoru NHL, NBA a dalších amerických lig chtěla být nejprestižnější ligou s nejvyšší koncentrací celosvětových hvězd, která je zároveň nejatraktivnější pro diváky bez ohledu na to, odkud jednotliví hráči pochází. To jí bohužel zatím nevychází a celá liga se dostává do situace, kdy nemá ani nejlepší hráče, ani nadějné budoucí hvězdy. Kde má Amerika navrch jsou určitě finanční prostředky, i přes to, že Evropa každý rok chrlí nové talenty a značná část z nich se později stává velkými hráči, nemůže si dovolit velké korejské hvězdy či trenéry, které by mohly pomoci naučit lokální hráče asijskému úspěchu. Právě cesta inovace evropského přístupu a herního stylu a primárně odproštění se od zajetých tradic by mohlo dostat Evropu zpět na vrchol. 

Ach, ten Kennen...

Další tristní úkazkou velkého rozdílu mezi západními a asijskými celky je Kennen. Teď si možná říkáte, co má společného jeden šampion ve hře s tím, jaké rozdíly jsou mezi regiony. Inu, ten rozdíl je v tom, jak se týmy snaží aktivovat tohoto hrdinu ve hře.

Čínský nebo korejský Kennen hraje na moment překvapení. Není to hrdina, který musí stát v předních liních a nechat se mlátit soupeřem. Kennen v jejich podání využívá stavu hry k tomu, aby pushoval sidelinky, hlídal si svůj teleport, stínoval nepřátelského topaře. Tým kolem něj staví vizi a plánuje úder do zadních řad. Nebo naopak, hraje-li soupeř Kennena, snaží se eliminovat vizi soupeře, aby neskočil do zad. Mimochodem T1 v sérii proti MAD nádherně ukázali, jak hrát proti Kennenovi. Eliminace rizika a snížit sílu soupeře v teamfightech.

Cloud9 se v sérii proti BLG pokoušeli udělat Kennenovi co nejlepší podmínky. Tým dokonce vzal do jungle Nocturna, aby eliminoval šance soupeře na zničení vize a ward, na které se Kennen může s teleportem přesunout. Myslíte, že tato strategie fungovala? Ne, vůbec ne.

Problém nebyl tak v myšlence, kterou hráči amerického powerhousu chtěli hrát. Problém byl v celkové neschopnosti se sehrát a jít jednotně jako tým. Tato sterilita udělala z obrovské výhody jen plytkou snahu o ohrožení soupeře. K čemu pickuje Cloud9 Nocturna, když samotný topař týmu si není schopen říct o pozici a zahájit akci. Myslíte si, že se Cloud9 z této sterility poučil? Kdepak.

Kennen se stal jistým úkazem, dokonalou přehlídkou neschopnosti západních týmů pracovat se zdroji, které na mapě a ve hře má. Budeme jedině doufat, že se zbývající západní celky na turnaji - G2 Esports a Cloud9, poučí.

Co nás čeká v dalších dnech?

Po jednodenním volnu, se turnaj opět rozběhne na plné obrátky. První dvě série tohoto týdne, budou ve znamení soubojů v Losers Bracketu. Čtveřice týmů zabojuje o naději a šanci ještě vyhrát titul MSI.

  • První série mezi G2 Esports a Bilibili Gaming - započne v úterý 16. května od 14:00
  • Druhá série mezi Cloud9 a GenG - započne ve středu 17. května od 14:00

Vítězové těchto sérií se poté utkají mezi sebou a to v pátek, ve stejný čas. Bude to opět asijská dominance? Nebo americko-evropský tandem překvapí? Zápasy je možné seldovat buď na YouTube kanálu LoL Esports nebo na Twitchi Riot Games.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama