Muslimská komunita v USA bojuje proti vydání Six Days in Fallujah
Zajímavosti Článek Muslimská komunita v USA bojuje proti vydání Six Days in Fallujah

Muslimská komunita v USA bojuje proti vydání Six Days in Fallujah

Radek Raudenský

Radek Raudenský

9. 4. 2021 16:09

Hra prý glorifikuje násilí na muslimech po celém světě.

Reklama

Six Days in Fallujah vzbuzovalo velké emoce už při svém původním oznámení v roce 2009. Kontroverze ale nijak nevyhasla ani po více jak deseti letech, v současnosti totiž proti hře zbrojí Rada pro americko-islámské vztahy (Council on American–Islamic Relations, zkráceně CAIR), skupina pro ochranu lidských práv a advokátní skupina hájící zájmy muslimů. Ta žádá Valve, Microsoft a Sony o odmítavý postoj k distribuci Six Days in Fallujah.

Žádáme Microsoft, Sony a Valve o zákaz Six Days in Fallujah, simulátoru vraždění arabů, který normalizuje násilí vůči muslimům ve Spojených státech a všude na světě,“ tvrdí Huzaifa Shanbaz, člen CAIR. „Herní průmysl musí přestat s dehumanizováním muslimů. Videohry jako Six Days in Fallujah slouží pouze ke glorifikaci násilí, které vzalo život stovkám iráckých civilistů, ospravedlňuje válku v Iráku a posilňuje antimuslimské hnutí v době, kdy fanatismus proti muslimům nadále ohrožuje lidské životy.

Organizace sídlí ve Washingtonu a snaží se hájit zájmy muslimů, především chce ovlivňovat jejich vnímání západní společností, mýtit stereotypy a nabízet islámský pohled na společenské otázky Spojených států. Organizace byla v minulosti nařčena z propagandistických postupů a napojení na radikální hnutí Hamás. Proti obviněním se ohradila.

Six Days in Fallujah má přinést unikátní a autentický zážitek z bitvy o Fallúdžu, která podle slov autorů zobrazuje konflikt tak, jak jej popisují nejen američtí vojáci, ale také zdejší civilisté. Hra je ale kritizována za výrazně proamerický přístup a příliš arkádovou hratelnost, která simulátor a autenticitu moc neevokuje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama