Několik nejlepších hráčů hry Dota 2 porazila umělá inteligence
Zajímavosti Článek Několik nejlepších hráčů hry Dota 2 porazila umělá inteligence

Několik nejlepších hráčů hry Dota 2 porazila umělá inteligence

David Košťál

David Košťál

26. 3. 2018 04:57

Samoučící software od Elona Muska porazil například profesionálního hráče "Dendi".

Reklama

Během loňského turnaje ve hře Dota 2 byl do tabulky zápasů přidán překvapivý souboj mezi botem od Elona Muska a hráčem Dendi. Vývojáři programu uvedli, že bot nebyl naprogramován specifickými pravidly hry Dota 2. Program se sám naučil jak porazit profesionálního hráče hry Dota 2 během pouhých dvou týdnů. Během této doby umělá inteligence (UI) hrála sama proti sobě neskutečný počet zápasů. UI byla schopná posoudit, který krok se jí povedl, a který tedy použít v podobné situaci znovu. Musk a jeho tým jsou tedy první, kdo dokázal vyvinout UI, která je schopná porazit profesionální hráče v soutěžních e-sportech.

Několik nejlepších hráčů hry Dota 2 porazila umělá inteligence

Zápas byl ovšem speciálně upraven. Nesoutěžilo se 5v5, ale 1v1. I tak bylo zajímavé pozorovat, jak miláčka davu Danylo "Dendi" Ishutin rozdrtil bot. Poté, co Dendi prohrál podruhé, odmítl další zápasy. Prohlásil, že je překvapen faktem, že bot může porazit člověka. Řekl, že hra bota vůbec nepřipomínala lidskou.

OpenAI first ever to defeat world's best players in competitive eSports. Vastly more complex than traditional board games like chess & Go.

— Elon Musk (@elonmusk) August 12, 2017

Dota 2 je velmi složitá hra, ve které dva týmy o pěti hráčích se snaží zničit základnu druhého týmu. Hra nabízí více než 100 hratelných hrdinů. Každý má jedinečné schopnosti. Dále obsahuje tucty předmětů, které mohou zlepšit a rozšířit schopnosti každého hrdiny. To znamená, že počet možností průběhu hry je téměř nekonečný. Lidé nemají možnost všechny kombinace projít. Mají tuto možnost roboti? Zdá se, že ano.

Elon Musk založil společnost OpenAI, která stojí za vývojem tohoto softwaru, jako bezprofitový podnik. Má zabránit AI (artificial intelligence = umělá inteligence) zničení světa. Před tímto nebezpečím Musk již několik let varuje. Měsíc před Dota 2 zápasem se Musk sešel s vládou USA. Téma rozhovoru bylo, že AI představuje podstatné ohrožení existence civilizace. Jiní - jako například zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg - s Muskem v tomto ohledu nesouhlasí.

Zatím je UI docela limitována. Tým z OpenAI má však s UI ještě daleko větší plány. Chce rozšířit schopnosti programu, aby mohl hrát 5v5 a to ideálně do letošního Dota 2 turnaje The International. Ten se bude hrát v srpnu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama