nvidia-predstavila-budoucnost-virtualni-reality
Technologie Článek NVIDIA představila budoucnost virtuální reality

NVIDIA představila budoucnost virtuální reality

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

15. 4. 2016 13:51

Společnost NVIDIA představila technologické novinky ze světa virtuální reality.

Reklama

NVIDIA představila budoucnost virtuální reality

Česká pobočka společnosti NVIDIA si před pár týdny pozvala několik novinářů a youtuberů, aby představila novinky kolem žhavého trendu ve světě technologií - Virtuální reality.

Na to, že se jedná o první generaci, čeká na uživatele těchto revolučních vychytávek opravdu působivý zážitek. Není divu, že v této oblasti vidí mnoho firem budoucnost (a to nejen herní) a investuje do vývoje nemalé finanční obnosy.

Jako první mi byl představen headset Oculus Rift. Stačilo si "brýle" jednoduše nasadit na halvu a mohl jsem se pustit do připravených her. I když je přístroj relativně velký a těžký, na hlavě sedí dobře a i když jsem ho měl na sobě v kuse 40 minut, jeho velikost mě nijak nerušila ani neomezovala.

Na výběr jsem měl několik her. Vyzkoušel jsem si třeba, jaké to je, být hokejovým brankářem. Musím uznat, že ti opravdoví sportovci jsou vážně dobří, když v té tlačenici těl a hokejek před sebou dokáží stále sledovat malý puk.

Nejvíce jsem si užil EVE: Valkirie - vesmírná akční střílečka dokáže opravdu vtáhnout, když se rozhlížíte po kokpitu stíhačky a hledáte nepřátelské lodě. S pouhým koukáním do monitoru se to nedá srovnat.

Adrenalin mi však nejvíce proudil do těla u hry Edge of Nowhere. Pohled třetí osoby nijak neubere na napínavosti, když vás po sněhové planetě honí psům podobná monstra. Pokud se někomu dělá špatně z výšek, nedoporučuji se podívat směrem ke svým botám v momentě, kdy slaňujete do obrovské temné propasti.

To, že se herní prostředí nenachází na monitoru před vámi ale všude kolem vás, dodává zážitku úplně nový rozměr. Například strategické hry by mohli být na tomto stroji naprosto skvělé. Představte si třeba sebe jako generála, který stojí uprostřed bitvy (ať už středověké, plné mečů a šípů nebo sci-fi, kde kolem vás budou létat světélkující střely).

Dále pro mě byla připravena ukázka konkurence Oculust Rift a já odešel do vedlejší místnosti abych ji vyzkoušel. HTC Vive totiž potřebuje vlastní prázdnou místnost, jelikož se v ní také pohybujete.

NVIDIA představila budoucnost virtuální reality

Po nasazení headsetu dostávám do ruky místo klasického ovladače dva oddělené. HTC Vive není jen o hrách - můžete si vyzkoušet třeba malování kolem sebe. Chvilku mi trvalo než jsem si uvědomil, že mohu malovat do prostoru a ne jen tak obyčejně dvourozměrně.

Při další ukázce jsem se dostal na vrak potopené lodi. Kromě menších rybek kolem mě proplul také rejnok nebo třeba obrovská velryba, která se zastavile jen kousek ode mne a pozorovala mě svým velkým okem.

Krátká ukázka z prostředí Portal2 byla po vzoru celé hry naplněná vtipným dialogem a poté, co robot rozebral malou místnost kolem mě a já se objevil v obrovské tovární hale jsem se najednou cítil naprosto titěrný a bezmocný.

Nejvíce uspokojující bylo střílení proti mně běžících zombií. Ze začátku pistole v obou rukách a poté kulomet či brokovnice vám poskytnou mnohem lepší pocit než klikání myší. Škoda jen, že zombíci nebyli rychlejší a hra tedy napínavější.

Úplně nakonec jsem si vyzkoušel vystoupat na Mount Everest. Lezení po žebříku či přechod přes propast si člověk musí opravdu "odšlapat" a jen lituje, že snímače pohybu nemají větší dosah a tudíž hráč větší volnost na větším prostoru.

NVIDIA představila budoucnost virtuální reality

Jsem ohromně vděčný společnosti NVIDIA za možnost vyzkoušet si tuto technologii. Zážitek je to opravdu působivý a nejspíše také na dlouhou dobu (alespoň pro mě) poslední. Virtuální realita totiž není levná.

Předně potřebujete výkonný počítač. Aby byl obraz před vašima očima kvalitní, musí být v rozlišení alespoň 4k a to hned dvakrát - pro každé oko se zobrazuje jiný (posunutý) obraz. Samotný headset pak vyjde na přibližně 19 000 Kč (toto platí pouze pro Oculus, cena HTC bude odhalena na konci února).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama