Odhalena další bezpečnostní chyba procesorů Intel
Technologie Článek Odhalena další bezpečnostní chyba procesorů Intel

Odhalena další bezpečnostní chyba procesorů Intel

Radek Raudenský

Radek Raudenský

17. 5. 2019 03:49

Záplaty jsou na cestě.

Reklama

Není to tak dávno, co Intel oznámil bezpečnostní chybu ve svých procesorech a společně s univerzitami po celém světě a firmami Oracle, BitDefender, Cyberus a Qihoo360 odhalil další. Všechny mají společného původce – je jím spekulativní spouštění kódu. To spočívá ve vybírání určitých částí kódu, které se spustí. Pokud je daný proces potřebuje, jsou okamžitě k dispozici. Pokud nejsou potřeba, opět se vypnou. Chyba označená jako MDS ale dokáže k těmto procesům přistoupit v jejich cestě mezi jádry a pamětí procesoru.

Intel již vydal záplaty, které se ale k uživatelům budou muset dostat pomocí nových verzí BIOSu. Opravy ale budou muset vydat i výrobci operačních systému či vývojáři aplikací. Tento problém se netýká pouze nové 8. a 9. generace, Intel uživatelům starších generací doporučuje vypnout Hyper-threading.

Velmi zajímavé je také to, že Intel se snažil tuto chybu před veřejností skrýt. Univerzitě v Amsterdamu se Intel snažil vyplatit 120 tisíc dolarů jako „odměnu“ za to, že se informace o chybě nedostanou mimo výzkumníky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama