Opravdové PUBG vs. Fortnite - PUBG Corp žaluje Epic Games
Zajímavosti PUBG Článek Opravdové PUBG vs. Fortnite - PUBG Corp žaluje Epic Games

Opravdové PUBG vs. Fortnite - PUBG Corp žaluje Epic Games

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 5. 2018 11:34

Giganti ze světa battle royale her se potkají u soudu.

Reklama

Mohlo by to znít jako další typická flamewar, ale tentokrát se jedná o hlubší střet. Souboj dvou gigantů na poli battle-royale her vrcholí soudním sporem! Ať už patříte mezi příznivce Playerunknown's Battlegrounds, které loni odstartovalo obrovský zájem o battle-royale žánr v globálním měřítku, nebo stále více progresivní animovanou variaci Fortnite, tohle je poměrně zásadní faktor pro obě společnosti, které za jejich vývojem stojí.

PUBG vs. Fortnite

Začátek sporu si někteří pamětníci budou možná pamatovat ještě ze září minulého roku. Už tehdy se totiž studiu Bluehole (PUBG Corp je dnes jeho dceřinou společností) nelíbilo, že se Epic Games jakožto tvůrci enginu, na kterém stojí právě Playerunknown's Battlegrounds, pouštějí do vývoje Fortnite - hry, která je postavena na podobných principech. Tím hlavním důvodem dle slov vývojářů nebylo přímé kopírování battle royale žánru, ale spíše původní technická spolupráce Bluehole s Epic Games ohledně implementování herních mechanik a jejich nasazení právě na Unreal Engine. Už tehdy Bluehole dalo najevo obavu, že tak Epic mohou do jisté míry zneužít přístup k plánovaným novinkám k tomu, aby je implementovali do své vlastní hry. Druhým podkladem tehdy bylo tvrzení, že Fortnite při propagaci referencovalo a potažmo zneužilo značku Playerunknown's Battlegrounds. Nezaškodí připomenout, že Fortnite v prvotní podobě vůbec battle-royale mód neobsahovalo - objevil se právě až v září minulého roku. 

Podle serveru Korea Times se PUBG Corp vyvolalo v Seoulu soudní spor týkající se plagiátorství letos v lednu. Prozatím je nejednoznačné, kdy se soudní líčení odehraje. Diskutabilní je i samotný obsah žaloby, protože podrobnosti zatím neznáme. Motivace tohoto kroku je ale zřejmá. Fortnite se těší velkému úspěchu a aktuálně PUBG nechává ve svém stínu. Svůj podíl na tom má nepochybně i model free-to-play, ale krom toho nelze vývojářům z Epic Games upřít velkou snahu o inovace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama