Padají akcie, něco si přejte
Zajímavosti Článek Padají akcie, něco si přejte

Padají akcie, něco si přejte

Radek Raudenský

Radek Raudenský

11. 2. 2019 16:35

Začátek roku přináší mnohá překvapení.

Reklama

Mnoho firem v posledních dnech ukončilo své fiskální roky a oznamují své finanční (ne)úspěchy. I když se minulý rok jevil jako velice úspěšný pro velkou část herní branže, opak je pravdou. Akcie většiny gigantů se propadly o jednotky až desítky procent. Pro velkou část hráčů je toto zjištění opravdu překvapivé. Pojďme se proto podívat na krátké shrnutí celé situace.

Kdo se propadl?

Naprosto všechny společnosti a to opravdu rapidně. Například Sony ztratilo skoro třetinu své hodnoty za poslední půl rok. Take-Two se i přes obrovský úspěch RDR 2 propadlo o 25%, Activision o polovinu, Nintendo o 40%. Těmto firmám se ale ve většině případů dařilo, kde je tedy zakopaný pes?

Fornite?

Celý trh má samozřejmě za viníka jednu jedinou věc - Fortnite. Část investorů se bojí toho, že jak v současnosti, tak v budoucnosti se bude odvracet pozornost hráčů od AAA her a s nimi i jejich peníze. Investoři se tak rozhodli prodat svou část akcií ještě před tím, než se vůbec dozvěděli finanční výsledky velkých herních studií.

Důvod je ale někde jinde. Poklesy akcií skutečně nereflektují to, jak se firmám dařilo. Jak jsme již zmínili, většině ze zmíněných vydavatelství se dařilo. Take-Two si připsalo s RDR 2 obrovský úspěch a stále si zajišťuje velké příjmy z GTA Online. Sony prodalo za tento rok 8.1 milionu konzolí a jejích PS Plus se daří více než kdy jindy (Fornite?). Nintendo se svou novou konzolí Switch boduje po celém světě a navíc díky spolupracím s vývojáři se v milionech pohybují i prodeje jejich her. Dokonce Tencent, mateřská společnost nejen PUBG, ale i těch prokletých Epic Games, ztrácí na akciích i přes úspěch svých her.

Padají akcie, něco si přejte

Jak vidíte, odlivem fanoušků od známých značek k fenoménu to asi nebude. Pravda leží jinde. 

Strach na akciovém trhu

Tím důvodem jsou sami investoři. Pokud se podíváte na různé pohyby akcií, zjistíte, že jakákoliv zpráva, odhad nebo cíl týkajícího se daného studia ihned masivně zahýbe s jeho cenami. Poté se z toho stane taková řetězová reakce. Analytik řekne, že Fortnite ukradne vliv fanoušků, akcie spadnou. Poté se objeví zpráva, že spadli akcie, a akcie spadnou ještě více. Herní průmysl se tak jeví jako rizikový a nestabilní. Každá špatná zpráva tak pro firmu znamená pokles o několik procent a na konci je to propad vůči začátku roku o celkových 50%.  A právě v tomto bodě se nacházíme.

Investoři si totiž neuvědomují, že trh s hrami je velice stabilní a spolehlivý trh. Není to trh s auty, kdy jeden řidič vlastní jedno auto. Jeden hráč vlastní i stovky her, a proto je jisté, že hry se budou prodávat vždy, pokud budou kvalitní. Ani vydání jedné špatné hry nepohřbí celou firmu. Hráči si prostě počkají na další, jak to dokazuje například EA, kterému se sice nepovedla ani Andromeda, ani PR druhého Battlefront či nejnovějšího Battlefieldu, ale na Apex nalákalo přes 10 milionů hráčů.

A jaká je budoucnost? To popravdě nikdo neví. Akcie se totiž propadly v prosinci a v lednu zase o kousek povyskočily, na původní hodnoty to mají ale ještě hodně daleko. Nikdo se neodváží říct, kdy se situace uklidní, a tak je možné, že se akcie budou ještě více a více propadat. Zda to firmy ustojí, je ve hvězdách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama