Počátky nejslavnějšího českého hráče Hearthstone, jak začínal Petr "Czechcloud" Žalud?
Esport Článek Počátky nejslavnějšího českého hráče Hearthstone, jak začínal Petr "Czechcloud" Žalud?

Počátky nejslavnějšího českého hráče Hearthstone, jak začínal Petr "Czechcloud" Žalud?

Adam Král

Adam Král

17. 5. 2021 19:58

Jak začínal Czechcloud, nynější největší reakční streamer u nás?

Reklama

Kdyby v Guinessově knize rekordů byla kolonka "nejplešatější hráč Hearthstone" je vysoce pravděpodobné, že by ji právě tento člověk vyhrál. Vedle toho by držel i rekord za nejdelší reakci na českém YouTube a stal by se streamerem, který nejčastěji používá slovo "cože?". Odvěcí fanoušci jistě vědí, o kom se bavíme. Řeč je o streamerovi (a částečně Youtuberovi), který si říká Czechcloud. Jeho pravé jméno je Petr Žalud. Pojďme si ale společně udělat malý výlet do historie. 

CzechCloudovy začátky a jeho kariéra v eSubě

Czechcloudův kanál byl založen 28.května 2006 (za chvíli mu tedy bude 15 let), kdy se věnoval hlavně hře Yu-Gi-Oh! ze které pochází i jeho první video. Jednalo se o takového papírového předchůdce karetní hry Hearthstone, která vyšla roku 2014. Do té doby byl Petr Žalud pouze bezejmenným pracovníkem O2, který ve svém volném čase hraje hry. Nejvíce mu učaroval právě Hearthstone, který s ním zůstal dlouhou dobu a Petr se dal na dráhu poloprofesionálního hráče. 

V září roku 2014 se ve Starém Městě sešla skupinka nadšenců a spolu s tisíci fanoušky uspořádali LanCraft Autumn 2014. Chybět tam nesměl ani Czechcloud, který tenkrát hrál za tým eSuby, kde dosáhl na jeden z největších osobních úspěchů, kdy svého protivníka eEriness porazil a celý LanCraft věnovaný Heartstonu vyhrál. Stejného roku si odnesl také čtvrté místo zdalšího turnaje Alienware Hearthstone League 2014 

Jeho zdaleka největším úspěchem je ale titul mistra světa v Heartstonu za ročník 2017. Turnaj se konal od dubna do srpna a Czechcloudův tým (V té době byl Petr kapitánem eSuby a její Hearthstone podsložky) ve složení Mikuláš "Pokrovac" DioJaromír "Jarla" VyskočilStanislav "StanCifka" Cifk a samozřejmě Petr "Czechcloud" Žalud celý turnaj vyhrál a odnesl si prizepool v hodnotě 60 000 dolarů. 

Počátky nejslavnějšího českého hráče Hearthstone, jak začínal Petr "Czechcloud" Žalud?

Cloudův konec v eSubě a začátek u Entropiq

V dresu eSuby hrál Petr několik dlouhých let. V roce 2018 se ale vrhl na streamerskou kariéru a začal fulltime hrát hry a bavit lidi. Svůj kapitánský trůn Heartshtone předal Oldřichovi "Faelimu" Mahdalovi, který se o tým staral s láskou ještě pár let. V roce 2020 stejně jako Petr ale přestoupil k Entropiqu, který s dalšími streamery a hráči navázal spolupráci. 

A jak na Petra, mistra světa v Hearthstone, vzpomíná CEO eSuby Ladislav Dyntar?

CzechCloud je jedním z těch hráčů, kteří budou navždy spjati s týmem eSuba. Společně s ním jsme vyšplhali na úplný vrchol Hearthstone. Jako kapitán naší sekce eSubu dotlačil k mnoha individuálním i týmovým úspěchům. A nakonec dosáhl i na tu nejvyšší metu, když se společně se zbytkem českého týmu stal mistrem světa. Legendární jsou i naše spolupráce na herních projektech jako Red Bull Ultimátní Hráč, kde svými historkami dokázal zabavit celou hospodu. Petr je prostě herní unikát.

Czechcloud a komentování turnajů

Jak jsme si ukázali, Czechcloud je jedním z nejzkušenějších hráčů nejen Hearthstone, kterého máme na tuzemské scéně k dispozici. Není tak divu, že mu byly nabízeny možnosti komentování menších i větších turnajů. Dostal se tak ke komentování Intel Extreme Masters Katowice s Martinem "D0L1K" Doležalem. Druhým takovým větším úspěchem je komentování MČR od Samsungu, kde se Petr posadil do komentátorského křesla po bok svého starého kolegy z eSuby, Mikuláše "Pokrovac" Dia a vyzkoušel si komentování Hearthstone po několika letech. A došlo i na úplně novou zkušenost, kdy měl možnost komentovat battle royale šampionát ve Fortnite. 

Samotný Cloud nám na dotaz odpověděl, že jeho nejoblíbenějším turnajem, který měl možnost komentovat, je IEM v Katowicích, který se konal roku 2015 v Polsku. Na otázku, zdalipak by se nyní živil Hearthstone odpověděl takto:

Ne. [Hearthstone tvorba] je strašně o štěstí. Skillem jsem se cítil na content creatora a jediné, co mě od ostatních větších Youtuberů odlišuje, je to, že jsem nenabral základnu v době, kdy na YouTube začaly koukat děcka.

Czechcloudova tvorba na YouTube a Twitchi

Píše se rok 2018 a Czechcloud si uvědomuje, že jeho YouTube kanál není jen o propagaci u něj neexistujícího Tourettova syndromu (i přesto, že to občas na nějakou diagnózu vypadá) a hodnocení, jaké kartičky v Hearthstone zrovna hrát. Občas nahraje story time (jako například ten z Katowic). Začátkem roku 2018 ale uploaduje svůj sestřih z Dark Souls a lidem se líbí. Nahraje tak celou sérii z Twitche, přidá pár nejlepších sestřihů a pomalu rozjíždí svojí sérii "Czechcloud reaguje" kde se dívá na některá zajímavá videa. Minulý rok pak rozjel skutečné reakční "peklo", kdy přes týden vyšel jeho názor na každou velkou situaci, která se ve světě stane.

Petr tak krom týmu moderátorů začal platit i tým editorů, který pro něj pracuje dodnes. Minulý rok byl všeobecně velice úspěšný. Cloud obdržel svou YouTube plaketu za sto tisíc odběratelů a za "odměnu" svým divákům daroval nejdelší reakci na československém Twitchi. Jednalo se o kauzu FRESHMANů, na kterou reagoval dlouhých 5 hodin.

Počátky nejslavnějšího českého hráče Hearthstone, jak začínal Petr "Czechcloud" Žalud?

Ovšem ani ban se Petrovi nevyhnul. Dostal ho letos když reagoval na české demonstrace, kde v záběrech proběhla spoře oděná žena. Twitch je v těchto ohledech nemilosrdný a Cloudovi udělil třídenní zákaz streamování.

Jsme na samém závěru našeho historického okénka. Petr "CzechCloud" Žalud je skutečně kus historie, kterou by měl každý domácí příznivec Hearthstone znát. Dokázal totiž českým hráčům vybudovat pověst skvělých Hearthstone profíků. Pokud byste rádi viděli zpracovanou historii dalších streamerů a profesionálních hráčů, dejte nám vědět do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama