Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům
Esport Článek Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

Jarmil Černý

Jarmil Černý

21. 3. 2023 12:59

Kdo platí v Esportu mnohé profesionální hráče. Například hráč Zhuo „knight“ Ding si ročně přišel v průměru na 150 milionů dolarů.

Reklama

Esporty byly před několika lety ještě relativně okrajové odvětví a zábava malého množství lidí. Dnes už je ale situace úplně jiná. Z esportů se stalo obrovské odvětví, které mělo v roce 2022 tržní hodnotu okolo 1.44 miliard dolarů, s předpokládaným růstem budoucím růstem nejméně 10 % ročně. Tento masivní růst se samozřejmě projevil i na platech jednotlivých hráčů. Esporty se tak pro mnohé z nich stal velmi lukrativním povolání. Například čínský hráč Zhuo „knight“ Ding si ročně přišel v průměru na 150 milionů dolarů, tedy předtím, než byl v Číně zaveden platový strop. Jak je to ale opravdu s financemi v odvětví esportů? Kdo platí esportové hráče?

Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

Zhuo Ding (zdroj)

Sázkové kanceláře a sponzoring esport hráčů

Esporty jsou podobně jako sporty klasické obrovskou příležitostí zejména pro sázkové kanceláře. Jedním z nejčastějších sponzorů jednotlivých hráčů a týmů tak bývají právě sázkové kanceláře. Je ovšem pravda, že v oblasti esportů nemají tak snadné pole působnosti, jako jinde. Některá vývojářská studia a pořadatelů turnajů nastavili velmi přísná pravidla pro sponzoring, která často vyřazují právě sázkové kanceláře.

  • Je tomu tak zejména proto, že některé hry sledují a hrají převážně děti, a partnerství se sázkovou kanceláří není v takovém případě ideální.
  • V některých státech je gambling ilegální, jako právě v Číně. V USA je zase silně regulovaný. Vždy tak hodně záleží na tom, jakou hru konkrétní hráč či tým hraje, a odkud tento tým je.

Někdy mohou využívat štědrý sponzoring sázkových kanceláří, jindy se musí spokojit s jinými partnery. V některých případech na to jdou týmy velmi chytře. Sázková kancelář sponzoruje například mateřský tým, který se zabývá klasickým sportem. A ten pak financuje vlastní divizi, která se věnuje esportu. Typickým případem je fotbalový klub Paris Saint Germain, který provozuje vlastní esports tým.

Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

Paris Saint Germain eSports (zdroj)

Jaké hry dovolují sponzoring sázkových kanceláří?

Dota 2 patří mezi hry, které jsou u sázkových kanceláří velmi oblíbené. Velká část profesionálních hráčů a týmů v Dotě 2 je sponzorována právě jimi. Jako známý příklad je možné uvést partnerství mezi bookmakerem Rivalry a týmy od Boom.

Opravdu královskou disciplínou pro sponzoring sázkových kanceláří je ale CS:GO. Sázkovým kancelářím se rozhodně vyplatí být vidět na turnajích a eventech, protože CS:GO je velmi oblíbené především v Evropě, kde je sázkový byznys poměrně málo regulovaný a daněný. Mezi dlouhodobá partnerství zde patří to mezi Draft Kings a FaZE Clanem, dále pak mezi Betway a Ninjas in Pyjamas a G2 Esports. Tomuto stavu napomáhá i fakt, že Valve se regulací sponzoringu u svých herních titulů příliš nezaobírá.

Relativně nově byla také uvolněna pravidla pro sponzoring ze strany sázkových kanceláří v rámci Call of Duty. Activision původně silně regulovalo sponzoring v turnajích Call of Duty i Overwatch, ale v průběhu roku 2021 došlo k přehodnocení názoru. Sázkové kanceláře dnes uzavírají partnerské smlouvy i s hráči těchto her. Jako příklad za všechny může sloužit anglický esports team London Royal Ravens, který se spojil s britskou sázkovou kanceláří Midnite.

Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

London Royal Ravens (zdroj)

Jaké zajímavé sázkové příležitosti nabídne rok 2023 v esportech?

Rok 2023 bude z hlediska esport turnajů velmi nabitý. Přestože se většina z nich odehrává v zahraničí, i v ČR se můžete těšit například na kvalifikační zápasy nebo menší lokální turnaje. Ani české sázkové kanceláře nezaspaly a na esport se čím dál tím více soustředí. Například Sazka vypisuje kurzy převážně na zápasy ve Fifě, na tuto hru má vyčleněno dokonce celé oddělení. Oproti tomu Tipsport a Chance mají širší záběr, na většinu z níže popsaných esport událostí si u nich můžete vsadit. Pokud byste chtěli sázku na váš oblíbený esport turnaj vyzkoušet, ale ještě nemáte účet, určitě nezapomeňte zadat při registraci Chance akční kód. Díky němu můžete získat bonus 200 Kč bez dalších podmínek a až 2000 Kč na váš první vklad.

The International 2023

Už klasický turnaj v Dotě 2 proběhne i v roce 2023. Místo finálového klání bude ještě upřesněno, ale už teď můžete například na Tipsport nebo Betano sázet na kvalifikační zápasy, které probíhají po celém světě. The International je známý také štědrými prize pooly. V minulém roce byla jeho hodnota $18.000.000, letošní částka ještě nebyla oznámena.

LoL Worlds Championship 2023

Mezi těmi nejzajímavějšími šampionáty pro sázkaře nesmí chybět ani hlavní LoL turnaj. Tento ročník se bude konat v Koreji, přidány ale byly tři fáze kvalifikací. Prize pool celého turnaje by měl obsahovat zhruba $2.000.000, ale to bude ještě upřesněno.

CS:GO Blast Premier 2023

Na úspěchy z minulých let navazuje i Blast Premier 2023. Opět bude probíhat prakticky celý rok, už teď můžete sázet na některá kvalifikační kola. Ve finále by nakonec mělo skončit osm týmů.

Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

Apex Legends (zdroj)

Apex Legends Series Year 3

Nejenom pro fanoušky této hry bude zajímavý turnaj Apex Legends Series. EA se rozhodla zopakovat úspěšný formát z minulých let. Kvalifikace už probíhají, ale hlavní část turnaje je naplánovaná na červenec a srpen. EA připravila prize pool o velikosti $5.000.000

Změny v turnajích Valorantu

Valorant představuje černého koně mezi herními tituly. Stále rostoucí popularita této hry má za následek více sázkařů a sponzorů. Pořadatelé turnajů na to reagují významnými změnami v celém systému. Nově budou zařazeno mnohem více regionálních turnajů Challengers, které mají za úkol především objevit nové perspektivní hráče. Na Valorant můžete sázet i v ČR, například skrz Chance, kurzy vypisuje i Fortuna.

IESF 15th World Esports Championships

Rumunsko bude tento rok hostit světový šampionát v esportech, pořádaný pod záštitou International Esports Federation. Jako obvykle zde bude zařazeno velké množství herních titulů, které budou později upřesněny. Už teď ale víme, že se bude účastnit přes 1200 hráčů ze 130 zemí světa.

Přes sto milionů korun ročně. Kdo platí výplaty profesionálním hráčům

IESF World Esports Championship (zdroj)

Global Esports Games 2023 a EVO Japan

V prosinci roku 2023 se bude v Rijádu konat turnaj pořádaný Global Esports Federation. Zaměřený bude především na Dotu 2, PUBG Mobile a StreetFighter V. Závěrem EVO Japan, tento turnaj není v ČR příliš známý, ale řadí se mezi největší šampionáty v klasických street fight hrách. Tituly jako TEKKEN 8, Street Fighter V nebo The King of Fighters IV budou na programu dne i tento rok v Japonsku, kde se tento žánr her zrodil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama