Přichází první letošní Valorant major, kdo se na něm představí a o co se hraje?
Esport Valorant Článek Přichází první letošní Valorant major, kdo se na něm představí a o co se hraje?

Přichází první letošní Valorant major, kdo se na něm představí a o co se hraje?

Sgt Navážka

Sgt Navážka

31. 3. 2022 15:32

V příštích týdnech proběhne první letošní major. České želízko v ohni má však nečekaný problém.

Reklama

Po dlouhých měsících regionálních turnajů jsme se konečně dočkali. Další mezinárodní major turnaj je tu; sice v LAN podobě, ale stále bez diváků. Přesto, ač se organizátorům podařilo eliminovat většinu problémů spojených s covidem, bude turnaj poznamenán také současnou bezútěšnou situací na Ukrajině. 

Jaký formát organizátoři zvolili?

Výtky vůči Riotu v minulém roce často směřovaly na velmi zvláštně koncipované major turnaje, z nichž nejpříhodnější formát měl závěrečný turnaj Champions. Masters v Rejkjavíku nicméně podle našeho mínění zvolil velmi slibnou cestu a dočkal se také pochvaly ze strany diváků.

Turnaj začne skupinovou fází o dvou skupinách se čtyřmi týmy. Veškeré zápasy v této fázi budou bo3 a hrát se bude v tzv. GSL formátu, tedy série zápasů počínaje úvodními utkáními, následovaná winner's a elimination matchem, zakončená decider matchem. Dvě prohry pro tým znamenají konečnou a z každé ze skupin postupují pouze dva nejlepší.

Ve vyřazovací fázi se dočkáme double elimination pavouka, přičemž regionálně nejvýše postavené týmy už budou v prvním kole play-off čekat. Zápasy budou hrány v bo3 formátu s bo5 rozhodujícím zápasem lower bracketu a finále. 

Přichází první letošní Valorant major, kdo se na něm představí a o co se hraje?

Kdo se Masters zúčastní?

Na major do Rejkjavíku se podívá celkem 12 týmů; 8 do skupin a 4 přímo do play-off. Jediným českým zástupcem zůstává Magnum se svým týmem Fnatic, kteří jako druhý seed EMEA regionu odehrají i úvodní fázi turnaje.

U Fnatic ovšem vyvstaly v minulých hodinách problémy, když unikla konverzace jednoho z jejich hráčů, Andreye "BraveAF" Gorchakova, ve které údajně schvaloval Ruskou invazi a říkal, že by se Ukrajina měla vzdát a stát se součástí Ruska. Tým ihned hráče suspendoval a situaci podrobuje bližšímu přezkoumání. Zda BraveAF na majoru nastoupí, zatím není známo.

Přichází první letošní Valorant major, kdo se na něm představí a o co se hraje?

Všechny zúčastněné týmy:

EMEA

NA

APAC, Korea a Japonsko

LATAM a Brazílie

Bohužel se nedočkáme účasti vítězů evropských Challengers; FunPlus Phoenix. Rozhodnutí padlo na začátku týdne a zdůvodněno bylo pravidly o kontinuitě hráčské sestavy a momentálními sankcemi, kvůli nimž by hráči Shao a SEYGUTSU nemohli dorazit. S případným vycestováním by měl problémy i ANGE1 a Ardiis je zase stále testován pozitivně na Covid-19. Kvůli tomu přešel jejich spot na Team Liquid - čtyřku evropského žebříčku.

Na první letošní major turnaj se ale nepodívá ani další známé jméno. Tým Sentinels, dříve pasovaný do pozice nejsilnějšího oponenta evropských týmů a šampion loňského majoru v Rejkjavíku, absolutně propadl v severoamerických Challengers a skončil až na osmém místě.

Přichází první letošní Valorant major, kdo se na něm představí a o co se hraje?

O co se hraje?

Konkrétní prize pool pro Masters: Reykjavík bude odhalen v nadcházejících dnech. Týmy ale budou soutěžit také až o 750 bodů do regionálních žebříčků pro kvalifikaci na mistrovství světa; VALORANT Champions.

Kdy se turnaj odehraje a kde ho sledovat?

Skupinová fáze a úvodní duely play-off se odehrají od 10. do 18. 4. a závěr naváže po třídenní přestávce 22. 4. s finálovým zápasem v neděli 24. 4. Turnaj, včetně všech highlightů a rozhovorů, můžete sledovat na oficiálním streamu.

EMEA Promotion tournament

Před samotným zahájením Masters se odehraje, od 1. 4. do 9. 4., první Promotion turnaj. Tento event navazuje na sérii regionálních lig vedených v posledních měsících po Evropě. Jejich vítězové se v rámci něj utkají spolu s dvěma neúspěšnými týmy z Challengers o dva volné spoty v EMEA Challengers: Stage 2.

Jedním z neúspěšných týmů se bohužel stal i tým BIG, v jehož středu působí další hvězda českého Valorantu: Twisten. Ten i přes špatné umístnění předváděl velmi solidní výkony a pokud dokáže na svou formu navázat, měli bychom se týmu BIG dočkat i v příštích bojích o další major turnaj.

Twistena můžete přijít podpořit na totožném streamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama