První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle
Technologie Článek První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

David Jiránek

David Jiránek

26. 3. 2020 02:09

ASUS dokázal do 14palcového notebooku dostat obří porci výkonu a slušnou zásobu portů.

Reklama

Asus brzy na trh uvede nové herní notebooky z řady ROG. Modely ROG Zephyrus G14 mají nabídnout dostatek výkonu na hraní těch nejlepší titulů a zároveň kompaktní provedení, které se vám pomalu ztratí v batohu. Na pár dní jsme si nadějnou novinku vyzkoušeli a již předem můžeme říct, že Asus dokázal téměř nemožné. Do malého 14palcového notebooku dostal vše, co na příštích pár let budete potřebovat.

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

Asus ROG Zephyrus G14, jak již název napovídá, patří do rodiny Republic of Gaming. Ta nabízí jen to nejlepší pro hráče. ROG Zephyrus G14 se může pyšnit novými procesory Ryzen 4. generace od AMD a grafickou kartou RTX 2060 ve verzi Max-Q. Tato kombinace učinila nový Zephyrus nejvýkonnějším 14palcovým notebookem na světě. Což je vzhledem ke kompaktnímu provedení trochu zázrak.

Aby takto výkonný notebook neshořel pod vašimi prsty, musel Asus přijít s efektivním chlazením. O to se stará dvojice ventilátorů, který nasávají vzduch skrze klávesnici. Ta se díky tomu ani při náročném hraní nezahřála. Výdechy chlazení naleznete nejen po stranách, ale i u pantu displeje. V praxi to znamená, že si výdechy nikdy nezakryjete a notebook se tak uchladí i na klíně, nebo v posteli. Svoji část práce odvádí i vyztužené tělo z hořčíkové slitiny, které rozprostírá teplo a notebook díky tomu má velmi pevnou konstrukci.

Dalším chytrým řešením je pant, který vyzdvihne notebook po otevření o několik stupňů. Chlazení je tak ještě účinnější a psaní při náklonu se stalo pohodlnějším.

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

Díky promyšlené konstrukci může nový Zephyrus ždímat své komponenty na maximum. Notebook jsme nešetřili a vyzkoušeli herní pecky, jako je nové Call of Duty s herním režimem Warzone, dále PUBG a Forza Horizon 4. Zephyrus si poradil samozřejmě se vším na maximální detaily a stabilních 60 snímků za sekundu. Žádné propady, žádné přehřívání. Hry přitom běžely v QHD rozlišení 2560 x 1440 obrazových bodů. 

V takto náročných podmínkách jsou již ventilátory slyšet. Naštěstí notebook disponuje kvalitními a hlasitými reproduktory. Ty jsou vhodné i ke sledování filmů, nabídnou slušný dynamický rozsah a plné basy. Doplňuje je, v našem případě, zmíněná QHD obrazovka s matnou povrchovou úpravou. Displej tak netrpí odlesky a nabízí skvělé pozorovací úhly a věrné barvy. Pro esportové nadšence doporučujeme spíše FullHD variantu s obnovovací frekvencí 144 Hz. Výkonu na to má notebook dostatek. Obě varianty displejů navíc podporují variabilní obnovovací frekvenci pomocí AMD FreeSync. Interní hardware pak doplňuje rychlé NVMe SSD a až 32 GB RAM.

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

Výborný požitek z her však není všechno. Asus to zřejmě dobře věděl a do notebooku vměstnal i bohatou konektorovou výbavu. Po bocích jsou 2 klasická USB-A a další 2 USB-C. Dále HDMI 2.0 a sluchátkový jack. O nabíjení se stará dedikovaný port, ovšem můžete použít i USB-C. Bezdrátovou konektivitu obstarává Bluetooth 5.0 a rychlá Wi-Fi 6 karta od Intelu. Nezapomnělo se ani na baterii s kapacitou 76 Wh.

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

Třešničkou na dortu jsou pak další drobnosti. Například čtečka otisků prstů zabudovaná v zapínacím tlačítku, pohodlná klávesnice, která se rozprostřela přes celou šířku notebooku a nadprůměrný touchpad. Víko zase zdobí LED panel, který lze pomocí nainstalovaného softwaru ovládat. Můžete si tak na zadní straně displeje nechat zobrazit animace, loga i vlastní text. Je to jen maličkost, ale přidává na dojmu exkluzivity celého stroje.

První dojmy: ASUS ROG Zephyrus G14 - velký výkon v malém těle

Chválit ovšem nejde všude. Do notebooku se zřejmě kvůli tenkým rámečkům nedostala webkamera. Na těle také nenajdete čtečku paměťových karet. Nakonec rozmístění klasických USB-A portů na pravé straně není vhodné kvůli myši. To jsou ale jen drobné vady na jinak povedeném herním notebooku.

Ve výsledku Asus vměstnal do těla stroje se 14palcovou úhlopříčkou displeje a tenkými rámečky opravdu skvělou kombinaci hardwaru. Nový AMD Ryzen 4. generace s 8 jádry a 16 vlákny na vysokých frekvencích si poradí jak s hrami, tak multimediálním obsahem. Kombinace s Nvidia RTX 2060 pak dává tvrzení o nejvýkonnějším 14palcovém notebooku reálné rozměry. ROG Zephyrus G14 tak nabídne vše, co si jen hráč na cestách může jen přát. Kompaktní rozměry a obří výkon. Tohle se prostě povedlo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama