První podrobnosti o PlayStation 5: Zpětná kompatibilita, ray-tracing nebo SSD
Technologie Článek První podrobnosti o PlayStation 5: Zpětná kompatibilita, ray-tracing nebo SSD

První podrobnosti o PlayStation 5: Zpětná kompatibilita, ray-tracing nebo SSD

Filip Němeček

Filip Němeček

16. 4. 2019 16:29

Ale nečekejte novou konzoli letos.

Reklama

Magazín WIRED přinesl exkluzivní odhalení prvních informací o nové generaci konzole PlayStation. Poměrně dost se toho dalo odhadovat, ale je super, že tu máme první potvrzení.

Asi nejzásadnější zprávou je zpětná kompatibilita s PlayStation 4 hrami, jelikož nová generace využije stejnou architekturu (x86, stejně jako Xbox a PC). Kompatibilní bude také aktuální PlayStation VR, o nové generaci headsetu zatím společnost nic neřekla.

Sony zároveň připravuje pozvolnější start nové generace. Spousta her by měla tak vyjít pro PlayStation 4 a novou generaci zároveň. Oficiální datum uvedení PS5 nemáme, letos to ale určitě nebude, spekuluje se o 2020. Vývojáři už mají speciální verze konzolí, aby mohli vyvíjet hry.

SSD pro rychlejší načítání

Konzole v základu nabídne SSD, byť ještě nevíme, jakou kapacitu. Smysl dává při dnešních velikostech her minimálně 1 TB, za rok či později by tyto disky mohly ještě více zlevnit. SSD má přinést primárně mnohem rychlejší načítání her. Mark Cerny ze Sony prozradil WIRED, že fast-travel ve Spider-Man pro PS4 trval na nové konzoli necelou sekundu, zatímco na současném PS4 to bylo 15 sekund.

8K & ray-tracing

Nové PlayStation opět pohání hardware od AMD, konkrétně je to speciálně navržený procesor na architektuře Zen 2 a vlastní grafika založená na Radeon Navi. Výsledek? Podpora až 8K rozlišení a ray-tracing.

Pro vývojáře her tak s novou generací PlayStation (a pravděpodobně Xbox také) začne dávat ray-tracing velký smysl, protože bude dostupný pro všechny konzolové hráče na nové generaci, zatímco nyní je pouze pro pár procent PC hráčů s dost výkonnými grafikami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama