Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice
Recenze Hardware Článek Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

Jakub Osička

Jakub Osička

9. 8. 2020 00:57

Recenze nové herní klávesnice Alienware s tichými spínači a zajímavým designem.

Reklama

Bavit se dnes o herních klávesnicích v podstatě snad už ani nejde jinak, než v duchu mechanických spínačů. Své o tom ví i DELL a pod svou herní odnoží Alienware uvedl na trh zajímavou klávesnici nesoucí označení Alienware AW510K, která se mimo jiné pyšní použitím spínačů CherryMX s nízkým profilem.

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

Klávesnice zaujme na první pohled stejně jako zbytek periferií z této řady (které jsme otestovali nedávno) zajímavým designem. Dostupná je rovnou ve dvou provedeních – my jsme měli k dispozici světlejší Lunar light, ale přidat se můžete i k temné straně s variantou Dark side of the moon.

Nevšední křivky, hezký design a funkční vychytávky

Klávesnice má klasický formát včetně numerického bloku a její rozměry činí 46,7 x 15,6 x 2,9 cm. Váha 0,91 kg je potom víceméně běžný standard. Rozšířené bočnice se zužují směrem k horní a spodní hraně a právě dolnímu černému pásu dominuje logo výrobce, které je podsvícené. V pravé horní část najdete scrollovací váleček primárně sloužící k ovládání hlasitosti. Kabel měří dva metry.

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

Provedení je jinak kompaktní a multimediální klávesy  se aktivují prostřednictvím tlačítka Fn jako sekundární funkce v řadě F1-F12. Speciálně je zde navíc pouze klávesa na utlumení zvuku. Na horní hraně se ukrývá USB konektor, který je praktický a hodí se pro operativní krátkodobé zapojení drobných zařízení. To má ovšem za následek širší připojovací kabel a dva USB konektory. Pozornost si zaslouží i dolní strana – nožičky na pozvednutí horní poloviny mají dvě různé úrovně možnosti nastavení výšky, takže si bez problémů vyberete nastavení, které vám bude vyhovovat nejvíc.

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

Tiché nízkoprofilové spínače Cherry MX Red

Abych řekl pravdu, nejsem si stále stoprocentně jistý, ale mám za to, že jednotlivé klávesy jsou vytvořené pouze z jedné vrstvy plastu, což je bohužel u mainstreamu standard. Těžko se to odhaduje, protože matný bílý povrch je poměrně silný a přechod mezi barvou a plastem není úplně zřetelný. Klávesy jsou ale pevné, příjemné na dotek a dobře sedí v podsvícených spínačích Cherry MX Low Profile Red.

Ke spínačům nemám jedinou výtku. Nízkoprofilové červené CherryMX jsou až překvapivě tiché a zároveň mají skvělou odezvu a příjemný lineární odpor. Oproti klasickým spínačům došlo i na zkrácení celkové trajektorie dohmatu ze 4 mm na 3,2 mm a aktivace nastává už po 1,2 mm. Pokud jste se doposud vyhýbali mechanickým klávesnicím právě kvůli výšce kláves, Alienware AW510K vás nadchne. Klávesy jsou přibližně o 35 % nižší oproti standardu.

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

A stejně tak pro jistotu ještě jednou zmíním zásadní pozitivum – téměř žádný hluk! Nízkoprofilové tiché spínače se prostě opravdu vyplatí. Nejsou přehnaně klouzavé, odpor je stále dostatečný, pocitově mi možná přijde i malinko vyšší než u klasických Cherry MX Red – ale to je asi opravdu jen pocit.

RGB a možnosti přizpůsobení

Varianta Lunar light má obrovskou výhodu díky bílému provedení základny. Krásně se na něm vyjímá podsvícení jednotlivých kláves. Podporováno je samozřejmě celé RGB spektrum a veškeré nastavení efektů a různých přechodů provedete prostřednictvím univerzálního softwaru pro Alienware periferie nesoucího název Command Center. I přeprogramování jednotlivých kláves je jednoduché – stačí vytvořit makro, text nebo zkratku a metodou drag and drop ji přetáhnout na vybranou klávesu. Jen to zkrátka není úplně intuitivní řešení.

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

Shrnutí

Klávesnici Alienware AW510K opravdu nemám téměř co vytknout. Spínače jsou perfektní, dostatečně tiché a zároveň univerzálně použitelné jak pro hraní, tak i pro dlouhé psaní. Design je vydařený a stylový, na horní straně najdete šikovně umístěný konektor USB, multimediální klávesy máte k dispozici v kombinaci s funkční klávesou a vlastně mě vůbec nevypadá, co ještě bych mohl od mechanické klávesnice chtít. Otazník spíš zůstává u ceny. Momentálně si Alienware AW510K můžete na CZC.cz dopřát za 3.399 Kč. 

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

Ano – je pravda, že třeba Cooler Master SK650 má taktéž nízkoprofilové Cherry MX (které jsou tou hlavní přidanou hodnotou klávesnice), nicméně nabídne pouze strohý design. Některé zahraniční recenze označují tento model od Alienware jako poměrně předražený. Já se s tímto názorem úplně neztotožňuji – asi hodně záleží i na tom, jak vnímáte celkový mix designu, vlastností a konstrukce. Cena rozhodně není nízká, ale na druhou stranu se podle mě stále ještě dá vnímat jako adekvátní k produktu jako celku. Rozhodnutí je tedy na vás, ale pokud AW510K objevíte ve výhodné akci, rozhodně bych zvažoval, jestli si takovou příležitost nechal ujít.

 

Recenze: Alienware AW510K - tichá mechanická herní klávesnice

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama