Recenze: Arozzi Colonna - Kvalitní studiový mikrofon za rozumný peníz
Technologie Článek Recenze: Arozzi Colonna - Kvalitní studiový mikrofon za rozumný peníz

Recenze: Arozzi Colonna - Kvalitní studiový mikrofon za rozumný peníz

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

13. 3. 2019 05:55

Dnes a ve dnech následujících se podíváme na řadu studiových mikrofonů

Reklama

Není pochyb, že všichni máme nějakého kamaráda, se kterým je volání na TeamSpeaku či Discordu kvůli špatné kvalitě jeho mikrofonu za trest. V dnešní době už však existuje mnoho různých variant, které za poměrně slušné peníze zprostředkovávají velmi kvalitně zvuk.

My se však dnes a ve dnech následujících podíváme na mikrofony studiové, které bezpochyby může využít začínající streamer, ale i casual hráč. Na první kousek se podíváme dnes a to konkrétně na studiový mikrofon Colonna od společnosti Arozzi. V dalších dnech vás pak čeká Sandberg Studio Pro a novinka od společnosti Genesis – Radium 600.

Jako první se tedy blíže podíváme na mikrofon od značky Arozzi, což je švédská společnost působící na herním trhu už od roku 2013 zabývající se především výrobou herních křesel a věcí s tím spojených. V minulém roce jsme měli možnost otestovat herní křeslo Arozzi Vernazza, kde ve výsledném hodnocení vyšlo velmi dobře a i nyní s odstupem času musím říct, že bych na tomto názoru vůbec nic neměnil.

Balení

Ale zpět k našemu testovanému mikrofonu. Colonna k nám do redakce dorazila v na první pohled pěkně vypadající krabici, na které krom obvyklého vyobrazení mikrofonu nalezneme i všechny čtyři barevné provedení. Na vrchní straně krabice můžeme zpozorovat moto společnosti “Keep yourself in the game“, což vypovídá mnoho o ambicích firmy Arozzi.

Recenze: Arozzi Colonna - Kvalitní studiový mikrofon za rozumný peníz

První dojmy

Mikrofon je od prvního pohledu velmi mohutný a ačkoliv je velká část samotného mikrofonu vytvořená z plastu, působí na mě velmi solidním dojmem. Není pochyb, že by vydržel i hrubší zacházení. Společně s mikrofonem je dodáván i již předem přimontovaný stojan, jehož podstava je z velké části z kovového materiálu, čímž zajišťuje jeho stabilitu, ale zároveň přidává na hmotnosti. Proto je stojan asi hlavním důvodem, proč celý mikrofon váží 1,4 kg. Pokud se podíváme na jeho rozměry 275 × 170 × 160 mm, tak minimálně v oblasti šířky značně vybočuje oproti svým konkurentům.

V Arozzi však mysleli i na hráče, kteří nemají moc místa na svém stole, popřípadě mají již zakoupený ramenný stojan. Na spodní straně mikrofonu totiž nalezneme 5/8" závit, který slouží právě k upevnění například k ramenovému stojanu.

Recenze: Arozzi Colonna - Kvalitní studiový mikrofon za rozumný peníz

Jak už jsem zmiňoval na začátku, mikrofon si lze pořídit hned ve čtyřech barevných provedeních – černé, zlaté, růžové a stříbrné. K nám do redakce dorazil mikrofon v černém provedení, na kterém se logo Arozzi náramně vyjímá. A celkově k designu tohoto mikrofonu, jež nevyžaduje žádný popfilter, nemám opravdu co vytknout. Snad jen umístění zesilovacích tlačítek, ale k tomu se ještě dostanu.

Podrobnější pohled

Jako jediný z těchto tří kousků nabízí Colonna možnost přepínání mezi třemi různými styly snímání zvuku a to jednoduše pomocí tlačítka umístěného na zadní straně mikrofonu.

Všesměrový styl je navržen pro prostorové vnímání zvuku ze všech stran. To oceníte například při nahrávání více osob nebo pohybu v nahrávací místnosti. Dále si můžete zvolit styl kardioidní pro přesnou hlasovou a zvukovou reprodukci. Výborně snímá přední stranu a současně efektivně potlačuje nechtěné zvuky v okolí. Nechybí ani dvousměrový styl, který snímá zvuk z přední i zadní strany a současně potlačuje rušení ze stran, takže mikrofon můžete využít i na rozhovory.

Recenze: Arozzi Colonna - Kvalitní studiový mikrofon za rozumný peníz

Na mikrofonu nalezneme i tlačítko na jeho rychlé ztlumení a nechybí ani knoflíky na změnu intenzity mikrofonu, popřípadě hlasitosti, neboť díky 3,5mm vstupu na Jacka můžete zároveň kontrolovat kvalitu záznamu. A s tím je spojena jedna z maličkostí, co mě na tomto mikrofonu nepotěšila. Nastavení intenzity je pro mě zcela nepochopitelně na zadní straně, zatímco nastavení hlasitosti pro Jack je na straně přední.

Samotný mikrofon je zcela logicky veden na USB rozhraní, díky čemuž jej můžete připojit k libovolnému počítači, notebooku ba dokonce i ke konzolím. Frekvenční rozsah se pak pohybuje mezi hodnotami 20 Hz - 20 kHz. Co se citlivosti mikrofonu týče, výrobce udává hodnotu -47 dB (4,5 mV/Pa). Což v reálu není vůbec špatné a když si následně pohrajete trochu se zvukem ve Windows, dokážete z mikrofonu vyždímat opravdu dobrý zvuk.

Testy

A jak Colonna vlastně zní. Pro srovnání zde uvedeme zvuk ze studiových mikrofonů, jejichž recenze nás ještě čeká - Sandberg Studio Pro a Genesis Radium 600. Navíc přidáváme zvukovou stopu ze sluchátkového mikrofonu - konkrétně z HyperX Cloud Mix.

 

Závěrem

Produkty od firmy Arozzi mě nepřestávají mile překvapovat, po velmi povedeném křesle jsem měl možnost vyzkoušet velmi kvalitní mikrofon, který s cenovkou něco málo přes dva tisíce určitě stojí za zvážení. Pokud se poohlížíte po novém studiovém mikrofonu za dobrý peníz, tak rozhodně zařaďte Arozzi Colonna do svého seznamu, neboť tento mikrofon si jednoznačně zaslouží vaši pozornost.

  • Kvalita zpracování
  • Zvuk
  • Cena
  • Umístění tlačítek
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama