Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko
Recenze Hardware Článek Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 9. 2020 12:59

Recenzujeme extrémně lehkou herní myš od Cooler Masteru.

Reklama

Dřív jsme měli děravé sýry, dnes máme děravé myši. To zní jako extrémně hloupá parafráze na současnou nabídku herních periferií, nicméně na pravdě se do jisté míry zakládá. Herních hlodavců s perforovaným tělem se na trhu objevuje celá řada a výjimkou není ani dnes testovaná Cooler Master MM711 – ultralehký model s hmotností pouhých 60 gramů, vysokým rozlišením až 16.000 DPI a samozřejmě (jak taky jinak) s RGB podsvícením.

 

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

 

Pro hráče s proděravěným tělem

Jste-li příznivci skutečně co možná nejlehčích myší, mám pro vás vynikající zprávu. MM711 po zvednutí skoro neucítíte. Je opravdu jako pírko a osobně jsem si s obtížemi zvykal i na extrémně lehké posouvání po podložce. Záhy jsem pochopil, že asi nebudu vhodnou cílovou skupinou, protože podobná hmotnost mi opravdu nevyhovuje, ale na druhou stranu to asi potvrzuje bravurně splněné požadavky těch, pro které je lehká ruka prioritou.

 

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

 

Z praktického hlediska se ovšem musím pozastavit nad možností usazování nečistot a prachu uvnitř. Přes otevřené tělo se zkrátka dostanou až na obvody. Výrobce udává, že vnitřní komponenty jsou chráněny proti prachu či postříkání vodou, ale to samozřejmě není úplně samospásné. Druhý aspekt, ke kterému jsem byl skeptický, byla pevnost konstrukce, nicméně v tomto ohledu jsem byl příjemně překvapený. Ač tělo tvoří z velké části mřížka, nikde se neprohýbá a celkově je víc než dostatečně pevná.

Dobrý tvar i komponenty

Pochvalu si zaslouží příjemný symetrický tvar. Myš tedy může bez problémů používat i levák – jediným handicapem potom zůstává umístění dvou bočních tlačítek pouze na levé straně. Celkem myš nabídne tlačítek 6 – poslední nad rámec klasického rozložení je umístěno pod kolečkem a přirozeně slouží v základu převážně k přepínání profilů DPI. Celkové rozměry činí 11,6 x 6,2 x 3,8 cm a jde tedy o poměrně drobný model. Doplním ještě, že je k dispozici celkem ve čtyřech provedeních. Vybrat si můžete mezi černou a bílou barvou a zároveň i matným nebo lesklým provedením.

 

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

 

A co se tedy nachází uvnitř? V prvé řadě solidní senzor PMW3389 od PixArtu, který se pyšní vysokou rychlostí snímání 400 IPS. Osazený je procesor ARM Cortex M0+ 32bit, myš zvládá akceleraci 50G a hlásí se s polling rate 1000 Hz. Použity byly rovněž snímače Omron, u kterých je udávána životnost až 20 milionů kliknutí. Na spodní straně narazíme na PTFE „skejty“. Polytetrafluorethylen je zkrátka oblíbený z hlediska odolnosti a klouzavosti právě u uživatelů, kteří chtějí s myší dosáhnout maximální akcelerace.

Software a dojmy z používání

Software MasterPlus najdete na webových stránkách výrobce. Je poměrně komplexní, nabídne nastavení podsvícení včetně různých efektů a podpory plného RGB spektra, nastavení funkcí jednotlivých tlačítek myši, editor maker a také docela detailní nastavení citlivosti, odezvy tlačítek a podobně.

 

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

 

No a zbývá to podstatné – dojem z používání. Jak už jsem deklaroval, bohužel mi osobně extrémně lehké myši nevyhovují a v tomto případě mě nic nedonutilo změnit názor. Je to zkrátka věc preferencí, nicméně jsem přesvědčený, že jiným uživatelům bude MM711 plnit přání maximálně. Z pohledu hráče pátrajícího po řešení s co nejmenším odporem při manipulaci ji vnímám jako perfektní řešení. Nehraje si na obyčejnou mainstreamovou myš – jde zkrátka o specifický model, který si klade za cíl vyjít vstříc konkrétní cílovce zákazníků. Tvar je jinak dobře uzpůsobený, i přes menší rozměry se s myší manipuluje dobře, tlačítka jsou citlivá adekvátně a kolečko má taktéž rozumnou senzitivitu.

 

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

 

Shrnutí

Závěrem tedy nezbývá než říct následující. Toužíte-li po opravdu lehké myši, se kterou vám bude maximálně vyhovovat rychlý a svižný pohyb, Cooler Master MM711 bude dobrou volbou. Konstrukce je i přes lehké provedení pevná, manipulace korektní a v kombinaci se slušným softwarem a senzorem vše vytváří více než solidní balíček. Pokud si ale nejste jistí, zda jsou odlehčené myši to pravé pro vás, určitě si nejdřív manipulaci s podobně těžkou myší nejdříve vyzkoušejte. Mohli byste být zklamaní – zkrátka to opravdu není pro každého.

 

Recenze: CoolerMaster MM711 - herní myš lehká jako pírko

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama