Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi
Recenze Hardware Článek Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

Jakub Osička

Jakub Osička

5. 10. 2020 08:31

Recenzujeme delikátně zpracovaný high-endový model mechanické klávesnice K100 RGB od Corsair.

Reklama

V recenzi, kterou právě začínáte číst, se vypravíme do luxusního zákoutí trhu mechanických klávesnic. Corsair totiž právě dnešním dnem na trh uvádí zbrusu nový high-endový model s prostým a strohým označením K100 RGB. Měli jsme možnost se na něj podívat těsně před vydáním a následující řádky vám tuhle robustní klávesnici představí.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

High-endová herní klávesnice

Corsair K100 RGB si žádá pozornosti celou paletou různých pokročilých funkcí, takže si je pojďme představit hezky popořadě a začít můžeme u konstrukce. Masivní základnu obepíná hliníkový rám s broušenou matnou úpravou, do kterého jsou usazeny jednotlivé mechanické spínače CherryMX Speed. Klávesy nejsou nijak ohraničeny.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Pouze horní hrana má zvýšený profil, neboť je do ní usazeno hned několik speciálních ovládacích prvků – na pravé straně klasický roller k ovládání hlasitosti a tlačítko pro utlumení zvuku, na levé straně speciální kolečko k ovládání specifických funkcí, tlačítko pro změny profilů nastavení a také tlačítko pro zamčení vybraných nežádoucích kláves či klávesových zkratek při hraní. A prostřední část tvoří lesklý panel s logem výrobce a indikačními ikonami kláves num/scroll/caps-lock, utlumením zvuku, uzamčením kláves či aktivací makra.

Makro klávesy navíc

Na boční straně najdete šest makro kláves nad rámec běžného rozložení, které můžete využít dle libosti, a to i s přímou integrací se streamovacím zařízením Elgato Stream Deck (které má Corsair také na svědomí). Osobně si na toto rozložení u levého kraje klávesnic vždy obtížně zvykám, protože jsem zvyklý na Esc v nejzazším rohu, ale na druhou stranu variabilita spojená s těmito klávesami je velký plus pro příznivce maker, kteří je nechtějí složitě nastavovat na běžně používané klávesy.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Kvalitní konstrukce a spínače CherryMX Speed

Pochvalu si zaslouží i konstrukce samotných kláves. Jsou vyrobeny kvalitně jako dvouvrstvé, což by mělo vést k nižšímu vizuálnímu opotřebení, než jak tomu je u levných jednovrstvých barvených kláves. Povrch mají mírně zdrsněný a výškový profil zůstal klasický. Spínače CherryMX Speed jsou přeci jen opravdu o poznání lehčí na domáčknutí oproti klasikám typu Red nebo Brown. Přestože je odpor spínače totožný jako u červené varianty, celková trajektorie dohmatu je o 0,6 mm kratší (tedy 3.4 mm) a aktivace je rozpoznána už po domáčknutí o 1.2 mm (narozdíl od běžných 2 mm). CherryMX Speed patří zároveň mezi poměrně tiché spínače – nemusíte se bát, že by byla klávesnice extrémně hlasitá.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Všechny klávesy včetně multimediálních disponují individuálním RGB podsvícením. Nad rámec toho je klávesnice navíc podsvícena tenkými liniemi na horní straně a také obou bočních hranách – dohromady nabídnou dalších 44 individuálních RGB zón. Milovníci barevných efektů tak budou naprosto spokojeni a zároveň musím uznat, že je toto podsvícení přesto stylové a lze jej nastavit i dostatečně decentně. Z horní hrany potom vede masivní opletený kabel se dvěma USB koncovkami, neboť i přímo v těle klávesnice máte dostupný jeden USB port pro operativní připojení dalšího zařízení.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Vypíchnout ještě musím i opravdu velmi pohodlnou a kvalitně zpracovanou podložku pod zápěstí, kterou rovněž najdete v balení. Má v sobě paměťovou pěnu a její povrch tvoří jemný koženkový povrch.

Dojmy z používání

Na používání klávesnice jsem si zvykl během chvilky a pro potřeby běžného psaní i hraní mi vyhovuje. Sice jsem nedávno přišel na chuť spíše nízkoprofilovým spínačům CherryMX, ale kombinace klasické výšky kláves a kratší trajektorie dohmatu u varianty Speed taktéž není úplně k zahození a věřím, že ji lze vnímat jako dostatečně univerzální, i když někomu možná může připadat, že je psaní trochu „klouzavé“. Hráčům ale nejspíš rychlá odezva bude vyhovovat maximálně.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Přizpůsobování nastavení probíhá v softwaru Corsair iCUE, se kterým jsme se střetli už mnohokrát. Opět k němu nemám výhrady – je dostatečně přehledný a zároveň pokrývá nastavení všeho, co je potřeba. Vrátím se ještě ke kolečku na levé straně. To v základu slouží hned k několika účelům, které v softwaru umožníte aktivovat. Můžete jeho prostřednictvím třeba přetáčet písničky, používat horizontální i vertikální scrollování, upravovat intenzitu podsvícení nebo třeba i přeskakovat mezi jednotlivými aplikacemi. Je toho skutečně hodně – jsou to spíše drobnosti, ale na druhou stranu je asi dobře, že high-endová klávesnice nabízí tyto vychytávky navíc, přestože nejde o žádné zásadní faktory.

Hyper processing a polling rate až 4.000 Hz

Jednou z hlavních výhod, kterou  Corsair u tohoto modelu prezentuje, je technologie hyper-processingu Corsair AXON. V podstatě jde o extrémně rychlý polling-rate při nativní frekvenci 4.000 Hz souběžně s ovládáním barevných efektů podsvícení. Na rovinu přiznávám, že nejsem schopen rozpoznat rozdíl oproti standardnímu nastavení na 1.000 Hz. Míra četnosti hlášení USB zařízení samozřejmě taktéž směřuje k minimalizování zpoždění reakcí, ale jakákoliv změna na tisícovku je pro mě obtížně hodnotitelná.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Shrnutí

Klávesnice Corsair K100 RGB si nehraje na high-end. Zkrátka jím opravdu je. Konečně dostanete nad rámec hezkých barviček i kvalitní klávesy, velmi dobré spínače, celkově robustní konstrukci a k tomu všemu navíc i další vychytávky jako USB port navíc, sadu makro kláves nebo univerzální kolečko jako další ovládací prvek nad rámec těch klasických. Trochu se divám, že se Corsair u tohoto modelu nevydal i třeba k interaktivnímu displeji (jako to dělá třeba SteelSeries), ale to taktéž není nic víc než další drobnost navíc.

Celkově jde o velmi kvalitní klávesnici, která svou hodnotu skutečně má. Otázkou potom ovšem je, zda si jí takto budou cenit i spotřebitelé. Cena je totiž zřejmě jediným negativem. Klávesnice má od výrobce doporučenou cenovku 249.99 EUR, což prostým přepočtem činí něco kolem 6.780 Kč.

 

Recenze: Corsair K100 RGB - špička mezi mechanickými klávesnicemi

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama