Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu
Recenze Hardware Článek Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

Jakub Osička

Jakub Osička

18. 3. 2021 10:07

Recenzujeme novou klávesnici Corsair K65 RBG MINI s kompaktním 60% provedením.

Reklama

Pokud jste také propadli mánii pořizování mechanických klávesnic v miniaturním provedení, máme pro vás horkou zprávu a zároveň recenzi. Corsair uvádí na trh nový model K65 RGB MINI, který nepřekvapivě zmáčkl do 60% provedení, které mezi uživateli i hráči nabírá na oblibě.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

Mini klávesnice v podstatě vznikly mimo mainstreamový svět, a proto má Corsair rozhodně s čím soupeřit. Konceptově je klávesnice velmi podobná například oblíbené Ducky One 2 Mini, nicméně vešla se ještě do malinko kratšího těla (přibližně o půl centimetru na hranách). Aby si udržela konkurenceschopnost, dal jí Corsair do vínku to nejlepší, co mohl.

Rozměry a konstrukce

K65 RGB MINI má rozměry 29,4 x 10,5 x 4,4 cm a váží pouhých 580 gramů. Základna je usazena do obyčejného plastového krytu, který nijak zásadně nenadchne, má trochu ostré hrany, ale pro běžné používání asi bude naprosto dostatečný. Oproti tomu jednotlivé klávesy jsou tvořeny dvěma PBT vrstvami, takže nabídnou poměrně robustní a trvanlivé provedení, které by zkrátka mělo něco vydržet. V balení najdete také náhradní mezerník bez průsvitného vzorku a Esc s logem výrobce. Nechybí ani jednoduchý vytahovač kláves. USB-C kabel je odpojitelný a opletený.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

Na rozdíl od spousty nemainstreamových konkurentů nenajdete na spodní straně žádné přepínací spínače, které by definovaly funkce jednotlivých kláves či klávesnici zásadnějším způsobem přeprogramovaly. Ovládání probíhá přes typickou corsairovskou aplikaci iCUE. K té se ale dostaneme později. Pojďme ke spínačům. K dispozici jsou varianty s Cherry MX Speed (námi testovaná), Cherry MX Silent a Cherry MX Red.

Spínače a extrémní hyper-polling

Výběr je tedy poměrně pestrý. Sám mám radši spíše nízkoprofilové verze, ale Cherry MX Speed jsou rovněž důstojným zprostředkovatelem komfortního psaní. Klávesy jsou ve spínačích usazeny z mého pohledu víc než dostatečně stabilně a hlučnost „speedů“ není nikterak vysoká. Silent verze samozřejmě bude ještě o něco tišší, ale obecně bych se ani této varianty nebál i pro dlouhodobé používání. Spínač má kratší celkovou trajektorii dohmatu 3,4 mm a aktivuje se už po 1,2 mm. Jinak je lineární a pro jeho aktivaci stačí vyvinout sílu 45 cN, což odpovídá klasické červené verzi.  Snad už jen formalitou zůstává zmínka o N-Key Rolloveru a 100% anti-ghostingu.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

Corsair se zde hlavně chlubí svou extrémně rychlou variantou hyper-pollingu AXON s frekvencí až 8.000 Hz. Jde v podstatě o to, jak často se klávesnice hlásí systému. Na jedné straně to znamená papírově výrazně rychlejší reakci, na druhé je ale potřeba počítat s tím, že takové průběžné hlášení může ovlivnit výkon komponent v sestavě. Ač čísla naznačují skutečně mohutné zrychlení, sám nedokážu říct, že bych pociťoval při běžném používání (ve hrách i při psaní) jakoukoliv zásadní změnu. Dostali jsme navíc doporučení, že nejrychlejší polling-rate je kvůli náročnosti vhodné používat spíše s high-endovými procesory, tj. Intel Core i7 a vyšší a AMD Ryzen 7 a vyšší. Zatížení na mám Ryzenu 5 3600 sice nebylo nijak markantní, ale v řádech jednotek procent procesor aplikace vytěžovala.

Klávesové zkratky a chybějící FN modifikace

60% klávesnice samozřejmě znamená využívání spousty kombinací využívajících funkční klávesu. I v tomto Corsair již v základu umožňuje podobně jako One 2 Mini ovládat i kurzor myši a jinak je zde samozřejmě klasická kombinace využívání šipek, kláves F1-F12, stylů RGB podsvícení (a jejich rychlosti a směru pohybu) a také multimediálních kláves. Kromě toho ale samozřejmě můžete využít přeprogramování v iCUE.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

K65 RGB MINI má 8MB paměť pro ukládání až 50 profilů nastavení. I nahrávání maker je ale možné za pochodu prostřednictvím klávesy FN. Chybí mi jen podstatná věc – záměna kláves Caps Lock a FN, díky které se většina klávesových zkratek stane podstatně komfortnějšími – zkrátka můžete levou rukou držet funkční klávesu a pravou jednoduše využívat třeba šipky. U spousty konkurenčních modelů je to standardní funkce.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

Nastavení je jinak velmi intuitivní, software přehledný, nicméně počítejte s tím, že si na vašem disku zabere přibližně 1,5 GB volného místa – je tedy dost robustní.

Shrnutí

Dojmy z používání mám zatím velmi pozitivní. Psaní je pohodlné, dojem ze stisku kláves dostatečně razantní a přitom je stisk velmi lehký. Možnosti nastavení podsvícení a přeprogramování kláves jsou samozřejmě bohaté. Konstrukčně mě moc nenadchla jen plastová základna a zkrátka mě trochu mrzí nemožnost výměny funkcí kláves Caps Lock a FN. Také je trochu otázkou reálný přínos hyper rychlosti polling rate - na rovinu říkám, že na úkor výkonu jsem zásadní rozdíl v odezvě nepoznal.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

Jinak je ale Corsair K65 RGB MINI docela povedeným kouskem, který je radost používat. Spínače jsou relativně tiché s dobrou odezvou, klávesnice je opravdu kompaktní a nastavení v softwaru velmi intuitivní. Evropská cena byla stanovena na 129,99 EUR, což prostým přepočtem činí asi 3.400 Kč. Cílí tedy velmi blízko ke konkurenčním modelům a záležet bude hlavně na vašich preferencích.

 

Recenze: Corsair K65 RGB MINI - 60% klávesnice v mainstreamu

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama