Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost
Recenze Hardware Článek Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

Jakub Osička

Jakub Osička

11. 2. 2020 16:12

Testujeme digitální audio konvertor Creative Sound Blaster X3 a jsme nadšení.

Reklama

Potrpíte-li si na kvalitní zvuk, pohodlně se usaďte a čtěte dál. Produktů od značky Creative už jsme otestovali řadu, ale tentokrát se budeme věnovat opravdu zajímavému kousku. Řeč je o digitálním 115 dB audio převodníku Creative Sound Blaster X3. Tahle pokročilá zvuková karta vám totiž do sluchátek nažene nejen vaši oblíbenou hudbu s grandiózní atmosférou a širokými možnostmi úprav frekvenčního spektra a výsledné zvukomalby.

 

Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

 

Creative Sound Blaster X3 – univerzální DAC

Asi bych mohl na začátek šetřit se superlativy, ale předem chci deklarovat, že tohle není partnerský obsah. Prostě jen další subjektivní recenze produktu, který se ale podle mého názoru opět stáji Creative povedl. DAC je po vybalení možná trochu rozměrnější, než by se z produktových fotek zdálo.

 

Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

 

Plochá krychlička s délkou hrany necelých 13 cm je uprostřed osazena velkým podsvíceným ovladačem hlasitosti, který zároveň funguje jako tlačítko Play/Pause. Zadní hrana ukrývá připojovací USB-C konektor, optický audio výstup, 3,5“ vstup a čtveřici 3,5“ výstupů (Front, Side, Rear a C/Sub). Na přední hraně najdete klasickou dvojici 3,5“ jacků pro připojení sluchátek a mikrofonu – možná trochu zbytečně rozestoupenou, ale to je jen malý detail.

Specifikace

A teď rovnou k těm nejsilnějším stránkám – Creative Sound Blaster X3 je schopen přehrávat audio stopy ve vysokém rozlišení 32bit / 192 kHz. To samozřejmě není specifikace absolutního high-endu, nicméně v kombinaci s dostatečným výkonem pro vybuzení výstupu s impendancí až 600 ohmů, tradiční podporou kódování Dolby Digital Live (při použití s Windows) a stále ještě čerstvou technologií Super X-Fi se bavíme o velmi komplexním malém zařízení, které nabídne opravdu hodně muziky.

 

Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

 

Vaším nejlepším parťákem se i tentokrát stane software Sound Blaster Command, ve kterém se intuitivně ovládají veškeré funkce, kterými DAC disponuje. Velmi snadno si můžete vyladit nastavení ekvalizéru a presety přímo přiřadit jednotlivým profilům, které můžete manuálně přepínat tlačítkem na přední straně. Najdete zde i funkci Scout Mode, kterou Creative věnuje především hráčům, kteří potřebují mít dobrou orientaci v prostoru. I tentokrát jsem z něj trochu rozpačitý, ale stále jej považuji za jedno z těch lepších řešení prostorového zvuku.

Super X-Fi opět na scéně

No a ani dnes nesmíme opomenout Super X-Fi – technologii holografického zvuku, která vám díky využití umělé inteligence připraví zvuk na míru podle vašich fotografií hlavy, resp. uší a následné prognózy zvukovodu. O této technologii jsem už mluvil mnohokrát – proto jen ve zkratce: SXFI technologie není vhodná k použití vždy, ale při určitých typech poslechu dokáže skutečně malé zázraky. Celé frekvenční spektrum se minimálně u mého profilu trochu mění hlavně ve smyslu potlačení některých středových frekvencí, ale sami si pak můžete provést vlastní korekci ještě v ekvalizéru a ze sluchátek či reproduktorů vyloudit opravdu zajímavý zvuk.

 

Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

 

Osobně jsem byl se zvukovým podáním nadmíru spokojený. I bez dodatečných úprav si docela velkou měrou polepšíte oproti integrované karte v základní desce. Svoboda vytváření profilů vlastních ekvalizérů, doplňkové technologie, široké spektrum konektorů a vysoké rozlišení přehrávání vše jen dále umocňují. Už v základu pomáhá zvuk rozlišovat jednotlivá spektra a s úpravou ekvalizéru získáváte mocnou zbraň.

 

Recenze: Creative Sound Blaster X3 - DAC, zvuková karta a preciznost

 

Shrnutí

Digitální audio převodník Creative Sound Blaster X3 je zkrátka velmi dobrým produktem nabízeným za adekvátní cenu. V době psaní recenze je k dispozici v českých e-shopech za cenu startující na 2.790 Kč, což považuji za opravdu přívětivý deal. DAC není všemožným zařízením, ale zvládne toho v kombinaci se slušným reproduktorem či sluchátky opravdu mnoho.

  • Parametrově zajímavý produkt
  • Příznivá cena
  • Nadstandardní reprodukce, snadné úpravy
  • Poměr ceny a užitné hodnoty
  • Intuitivní software, pestrá škála možností upravovat si zvuk podle sebe
  • SXFI není vhodné pro všechny typy reprodukce
  • Možná trochu nezvykle větší rozměry

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama