Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem
Recenze Hardware Článek Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

Jakub Osička

Jakub Osička

27. 9. 2020 03:43

Recenzujeme další přírůstek mezi headsety ze řady SXFI výrobce Creative

Reklama

Herních sluchátek od Creative jsme už v redakci měli několik a v naprosté většině případů jsme s jejich vlastnostmi byli nadstandardně spokojení. Značka zkrátka zužitkovala své dlouholeté obsáhlé zkušenosti ze segmentu běžného audia a přesunula se se svým působením do atraktivního odvětví gamingu, kde se nejspíš taktéž snaží rozšířit řady svých příznivců.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

Opět sluchátka pro hráče

Dnes testujeme sluchátka Creative SXFI Gamer – ryze herně zaměřený headset, který svou konstrukcí nezapře další variace ze řady SXFI, nicméně minimálně díky velké podsvícené ploše s RGB spektrem na vnějším krytu náušníků jej jednoznačně od zbytku rodiny odlišíte. Ostatní podstatné aspekty ale zůstávají víceméně stejné včetně oblých tvarů, plastové, ale robustní konstrukce a samozřejmě technologie tzv. holografického zvuku Super X-Fi, kterým se Creative prezentuje již delší dobu a se kterým slavil řadu úspěchů.

Pokud jste tedy někdy dříve narazili třeba na moji recenzi sluchátek Creative SXFI Air nebo SXFI Theater, můžu vás ubezpečit, že z pohledu konstrukce se toho moc nezměnilo. SXFI Gamer ovšem oproti prvotnímu modelu nabídnou velmi pohodlné pěnové náušníky potažené měkkou umělou kůží, takže v tomto ohledu se spíše podobají prémiovému modelu SXFI Theater. Opět tak mohu jen konstatovat, že jsou velkoryse pohodlné a sám jsem je mohl používat dlouhé hodiny bez jakýchkoliv problémů.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

Hlavový most je bohužel polstrován výrazně méně, ale nejde o nic katastrofického a stále ho považuji také za relativně pohodlný, i když už jsem se setkal s příjemnějším řešením.

Headset pro PC i konzole

Základ headsetu tvoří 50mm neodymové měniče s frekvenčním rozpětím 20 – 20.000 Hz a impedancí 32 ohmů. Bezdrátový přenos u tohoto modelu nehledejte – jde zkrátka o klasiku určenou k herním stanicím, ale kompatibilní je i s PS4 nebo Nintendo Switch. Celkově headset váží i s mikrofonem přibližně 349 gramů a ani v tomhle ohledu tedy nijak zásadně nevybočuje od stop vyšlapaných jeho předchůdci.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

Na levém náušníku najdete veškeré ovládací prvky čítající kolečko pro nastavení hlasitosti, tlačítko utlumení mikrofonu a tlačítko k přepínání režimu Super X-Fi. Na přední straně potom najdete ještě i ovládání efektů podsvícení (zapnuto/vypnuto/duhový fade efekt). Touch control headset nedostal a veškeré ovládání tedy probíhá pomocí zmíněných tlačítek nebo případně pak přímo v softwaru výrobce.

Variabilní drátové připojení

A na levé straně najdete i veškeré konektory – USB-C a 3,5“ jack pro digitální či analogové připojení a taktéž 3,5“ jack pro usazení samostatného polohovatelného mikrofonu, který je rovněž součástí balení. Kabely jsou separátní a v balení najdete i redukci USB-C na klasické USB-A pro zachování kompatibility. USB kabel je navíc dle výrobce vyroben z mědi vyztužené kevlarem pro lepší pevnost, což ale považuji spíše za marketingové plusko než zásadní aspekt k rozhodování.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

A teď tedy k tomu nejdůležitějšímu a předesílám, že se opět budu opakovat. Creative vypouští spoustu sluchátkových variací, ale chce se mi říct, že v jádru je kvalita reprodukce téměř identická – a to nadstandardní.  Tentokrát mám sice trochu pocit, že středy jsou v základu mírně výraznější a basy ne příliš (což je přesný opak toho, co jsem psal např. u modelu AIR), ale právě o to je zvuk vyváženější. Navíc nastavení ekvalizéru v ovládacím softwaru je otázkou pár vteřin.

Holografický zvuk opět na scéně

Co se týče SXFI, opět můžu jen zopakovat, že tento režim nevnímám jako žádnou samospásu, ale jsou situace, ve kterých nabídne opravdu zajímavé rozšíření zvuku. Připomeňme si, jak režim funguje – aplikace na základě fotek tvaru vaší hlavy a uší vytvoří zvuk „na míru“ přímo pro vás a tento profil potom implementuje do sluchátek. Když v režimu Super X-Fi budete poslouchat metal, možná se nezbavíte pocitu, že je zvuk plechový a prostorově zkreslený. Na druhou stranu třeba popové skladby v mnoha případech znějí opravdu zajímavěji. Zkrátka hodně záleží na situaci. Tak či tak ale headset poskytne nadstandardní kvalitu reprodukce.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

Typicky pro hraní FPS her je tady i tzv. Battle mód, jehož síla spočívá hlavně ve zřetelnějších vyšších frekvencích, což pomáhá při orientaci na herní mapě. I vychvalovaný CommanderMic mikrofon nabídne poměrně slušný záznam. V pozadí nahrávek je sice malinko patrný šum, ale nejde o nic strašného. Software SXFI Control zůstává intuitivní, nabídne jednoduché úpravy ekvalizéru, barev podsvícení a přepínání mezi režimy 2.0, 5.1 a 7.1. Nic víc není potřeba a software je zcela funkční a jednoduchý.

Shrnutí

Sluchátka s mikrofonem Creative SXFI Gamer nevybočují z dobře zaběhnuté řady headsetů s technologií Super X-Fi. Byť tato technologie samotná podle mého názoru není tím stěžejním důvodem, proč po headsetu sáhnout, neznamená to, že bych jej nedoporučil – právě naopak. Největší předností SXFI Gamer je paradoxně právě vyvážený zvuk i bez nutných úprav, čemuž dále sekunduje kvalitní a pohodlné provedení.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

Cena byla dle oficiálních stránek výrobce stanovena na 129,99 EUR, což mi s ohledem na předchozí ceny modelů z této řady přijde poměrně přívětivé. Jistě - v tomto segmentu je potom poměrně veliká konkurence, ale zrovna Creative vyčnívá tím důležitým, což je kvalita.

 

Recenze: Creative SXFI Gamer - herní set s holografickým zvukem

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama