Recenze: Frostpunk - budování v ledové apokalypse
Gaming Článek Recenze: Frostpunk - budování v ledové apokalypse

Recenze: Frostpunk - budování v ledové apokalypse

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 4. 2018 11:42

Budovatelská survival strategie, ke které si nezapomeňte vzít zimní rukavice.

Reklama

Mráz, led a podmínky, ve kterých civilizace dokáže přežít jen s obtížemi. Teploty hluboko pod nulou a zoufalá snaha obyvatel vydržet ještě trochu dýl v nekonečné zimě. Právě tak by se dal charakterizovat Frostpunk - nová real-time strategie s obrovským potenciálem, kterou má na svědomí studio 11bit, které nám už dříve ukázalo své kvality třeba prostřednictvím emotivního a zároveň krutého počinu This War of Mine.

Pokud byste dali dohromady dnes už téměř oldschoolový žánr klasických strategií (který ale možná právě teď prochází obdobím renesance) a naopak stále ještě velmi omýlaný, ale fungující motiv boje o přežití, dostanete ve skvělém provedení právě Frostpunk. Ten ale nabídne i něco navíc - výborný herní design, skutečně silnou atmosféru a chvíle k přemýšlení nad svými činy.

Recenze: Frostpunk - budování v ledové apokalypse

Nový Londýn

Hra se odehrává v devatenáctém století, které však znepříjemnila nekonečná smrtící zima. I ta největší města se proměnila v ledovou pustinu a přeživším nezbývá nic jiného, než se vydat na sever, kde by měla být ještě šance na přežití nejvyšší. Tyto události shrnuje úvodní video, na které se můžete podívat níže a myslím, že samo o sobě vás dokáže spolehlivě na pouť do mrazivého světa nalákat.

Vybudovat kolonii s omezenými zdroji a technologiemi, kterými civilizace disponovala v 19. století není zrovna výzva, která by se dala naplnit lusknutím prstů. Naštěstí jsou ale lidé na hranici přežití schopni neskutečných věcí a postupem času se vaše město může změnit v steampunkovou přehlídku různých technických vychytávek.

Stavěj a panuj

A nebo taky ne. Úspěch totiž nepřichází sám od sebe a často to nebudete mít jednoduché. Zvlášť když jste právě tím, který musí činit zásadní rozhodnutí. Jistě - na jedné straně jsou tady běžné potřeby vašich svěřenců, tlak na jejich nakrmení, zajištění přístřeší a udržení spokojenosti. Na straně druhé budete ale čelit i událostem, se kterými se budete muset vypořádávat politicky a často půjde o výběr mezi špatnou a horší alternativou vzhledem k okolnostem.

Recenze: Frostpunk - budování v ledové apokalypse

Právě spokojenost a naděje obyvatel jsou tím, co bude často mnohem důležitější pro úspěch vaší snahy vytvořit prosperující kolonii, byť nesmíte zapomenout ani na přísun tradičních surovin - uhlí, dřeva, oceli a samozřejmě jídla. Mnoho vašich rozhodnutí budete realizovat formou zapisování zákonů a jejich důsledky se potom přirozeně projeví především mezi lidmi.

Když si mráz zahrává s vámi

Do toho se budete muset vypořádávat s náhodnými událostmi - počítejte s nemocemi, nehodami, prohlubováním mrazů. Na začátku řešíte základní úkoly - zprovoznění obřího generátoru tepla, vystavění přístřešků a základních budov. Později se ale musíte pustit do lepšího zabezpečení zdrojů a rozvíjení infrastruktury, a to především té tepelné, protože zkrátka zdroj tepla stojí v centru, ale všechny budovy se do jeho blízkosti nevejdou. Časem potřebujete získávat i novou pracovní sílu, kde přicházejí v úvahu lidé, ale také různí "roboti", kteří při své automatizované činnosti nemají velké požadavky na své potřeby, ale samozřejmě potřebují palivo.

Samotné budování se rozvíjí, paleta staveb se rozšiřuje, rozvíjí se technologický strom, nicméně patrný je určitý stereotyp, ke kterému začne postupem času vše směřovat. Jednou za čas se vám podaří vytvořit technologicky propracovanější budovu, která vás zase posune dál, ale zkrátka primárně muset hlavně dál rozšiřovat stavby s příchodem nových uprchlíků a zvyšováním potřeb vašich lidí. Vystřízlivění potom příchází i s dalšími strastmi, které často povedou ke smrti obyvatel. Ač si vývojáři vyhráli s unikátností jednotlivých obyvatel, bohužel se individuální bytosti ztrácejí v davu a hráč si s nimi nevytvoří tak blízký vztah, jako tomu bylo třeba u This War of Mine. Pouto mezi hráčem a jednou konkrétní postavou se tvoří obtížně.

Nádherné detaily

Musím ale pochválit grafické provedení, které mi imponovalo od prvních vteřin, kdy jsem hru odstartoval. Efekty jsou propracované, do detailů promyšlené a všechno to dohromady působí krásně autenticky. Vyšlapané cestičky ve sněhu, efekty kouře a tající led - to vše se snoubí na obrazovce hráče, který si pak opravdu vychutná zasazení hry do mrazivého prostředí. Stejně tak nechybí ani skvělé audio.

Recenze: Frostpunk - budování v ledové apokalypse

Shrnutí

I přes zmíněné horší vytváření vazeb hráče k jednotlivým postavám a určitou míru stereotypu, která časem do Frostpunku přichází, tomuto titulu tleskám a mohu jej směle doporučit. Nečekejte další This War of Mine, Frostpunk je prostě jiný, ale neméně zajímavý. Navíc by se měl dočkat dalších přídavků, takže je stále, na co se těšit.

  • Vizuální zpracování
  • Zajímavé propojení žánrů
  • Provázání náhodných události, děje a rozhodování
  • Cit pro detail
  • Určitá míra stereotypu v pozdějších fázích
  • Absence vazby hráče na individuální postavy, přestože to možná bylo cílem vývojářů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama