Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče
Technologie Článek Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Jakub Osička

Jakub Osička

24. 5. 2018 12:48

Tentokrát přinášíme trochu netradiční recenzi. Podíváme se, jak se povedla herní židle značky Genesis.

Reklama

V našich recenzích jsme se doposud věnovali převážně herním periferiím nebo počítačovému hardwaru. O to větší radost mám z toho, že se s vámi dnes můžu podělit o hodnocení trochu netradičního produktu na naše poměry. Do redakce nám totiž přistála obrovská krabice ukrývající v sobě pomocníka, jehož výběr byste rozhodně neměli podceňovat, ať už jste vášnivým hráčem, nebo u počítače jen sedíte při sledování seriálů. Tak či tak se totiž naskýtá důležitá otázka - v čem sedíte?

Kvalitní židle dokáže někdy opravdu zázraky. Při množství času, který denně trávíme u počítače, je prostě důležité nepodcenit pohodlí a komfort. Správný výběr židle či křesla vám může pomoci předejít bolestem zad a špatnému držení těla. Dalším aspektem je ale samozřejmě i desing. Jistě - na trhu existuje široké portfolio všemožných ergonomicky tvarovaných profesionálních kancelářských křesel, která se snaží nabídnout právě to nejlepší z ergonomie. Společně se teď ale podíváme do světa, kterému vládnou křesla pyšnící se označením "herní". Máme k dispozici Genesis Nitro 330 ve svérázném provedení Military edition a budeme zkoumat jeho konstrukční i ergonomické vlastnosti.

Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Hra o trůny

Křeslo dorazilo v poměrně velké krabici a prvním úkolem bylo jeho smontování. Nemusíte se bát - příliš šikovnosti není třeba. Sestavování je opravdu snadné, v balení najdete imbusový klíč, kterým utáhnete několik šroubků na základně a opěradle, spojíte všechno dohromady s podstavcem s nacvkanými kolečky a máte hotovo. Postačí pár minut. Když už máme hotovo, pojďme přistoupit k hodnocení samotné konstrukce křesla.

Část křesla pokrývá textilní potah a část umělá kůže. V případě námi testovaného barevného provedení jsou textilní plochy zelené a kůže hnědá a černá. Velká část sedací plochy je tedy vyrobena z textilní látky, což mně osobně vyhovuje mnohem více než jiné povrchy. Nemusíte se totiž bát neprodyšnosti, která třeba při použití umělé kůže hrozí. Když už jsme se k ní dostali - umělou kůži ucítíte zejména na loketních opěrkách. Ty jsou vybavené měkkým polstrováním, nekloužou, drží tvar a jsou opravdu pohodlné - oproti plastovému řešení mnohonásobně. Opěrka hlavy je taktéž potažena textilem a na okrajích přechází do hnědé koženky teprva na úrovni ramen. Zvolené materiály jsou na dotyk příjemné, jejich přechody lemuje kvalitní prošívání a celkově zanechávají dobýr dojem. Otázkou pak je, jak dlouho vydrží netknutá umělá kůže.

Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Opěradlo je v bederní části ergonomicky tvarováno a výrobce navíc dodává ke křeslu i dnes již standardní polštářek, který k němu můžete snadno připnout, jako podpěrku páteře v požadovaných místech. Zda jej využijete, nebo ne, je už na vás. Osvědčí se ale především tehdy, kdy jste zvyklí být více naklonení k monitoru. Polohovatelná zadní část bohužel není - tuto vychytávku byste našli až u vyšších produktových řad výrobce. Pod sedací částí najdete klasicky páčku pro upravování výškové nastavitelnosti prostřednictvím plynového pístu 3. třídy a taky regulátor houpání. Kolečka jsou klasická plastová bez pogumování a instalují se jednoduchým nacvaknutím.

Šrouby drží jednotlivé součásti pospolu spolehlivě, nikde nic nevrže a ani se nevyklá. Konstrukce je zkrátka pevná a robustní, což hodnotím velmi pozitivně. Celkové rozměry sedadla jsou 50 x 51 cm, opěradla 54 x 78 cm a výska sedáku 45 - 53 cm. Židle váží přibližně 16,4 kg, což je s ohledem na typ konstrukce průměrná hodnota. Maximální udávaná nosnost je 120 kg.

Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Nejen pro vojáky

Už jednou jsem design testovaného křesla označil jako poměrně svérázný. Speciální vojenská edice zkrátka nemusí vyhovovat každému, ale nenechte se odradit. Výrobce samozřejmě myslel i na běžné civilisty a Genesis Nitro 330 si můžete pořídit i v barevných kombinacích černé s červenou, černé s modrou a černé se zelenou. Dostupná je i konzervativní kompletně černá varianta, kterou využijete opravdu univerzálně téměř kdekoliv. Parametrově jsou potom tato křesla stejná, takže pokud si nepotrpíte na extravaganci námi testovaného modelu, určitě se dá najít i designová alternativa.

Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Celkové shrnutí

Křeslo Genesis Nitro 330 mě příjemně překvapilo. Hrubá konstrukce křesla je opravdu kvalitní a robustní a použité materiály potahu byly zvoleny rozumně tak, aby na sedací části byl především textil. Nemusíte se tak bát, že by se vám v letních měsících při sezení příliš potila záda. Matné plastové části jsou pevné, sestavení konstrukce velmi jednoduché a chybí snad jen pokročilejší funkce typu polohování opěradla, brzdy koleček nebo jejich pogumování. Je ale třeba si uvědomit, že model 330 je druhou nejnižší produktovou řadou výrobce. Pokud byste toužili po větším luxusu, můžete se poohlédnout po bratříčcích Nitro 550, Nitro 770 nebo Nitro 880. Navíc si můžete Genesis 330 dopřát za poměrně slušnou cenu kolem 3.100 - 3.700 Kč. Za tuto cenu jde o rozumnou a komfortní alternativu k dražším značkám typu DX Racer a mně nezbývá, než tento model doporučit.

  • Výborná kombinace textilu a umělé kůže
  • Pohodlné loketní opěrky
  • Přídavný polštář pro podložení zad
  • Robustní konstrukce
  • Bez možností polohování opěradla
  • Kolečka bez pogumování

Recenze: Herní křeslo Genesis Nitro 330 - trůn pro hráče

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama