Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami
Recenze Hardware Článek Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 3. 2020 21:18

Recenzujeme pokročilý sedmadvacetipalcový herní monitor od BenQ.

Reklama

Precizní zobrazovací zařízení pro hráče, které sjednocuje dokonalé barvy, pozorovací úhly, pokročilé obrazové technologie a především rychlost, je tady. BenQ jakožto etablovaný výrobce nejen herních monitorů a periferií nám představuje svůj model BenQ EX2780Q s 27“ IPS panelem, který disponuje rozlišením 1440p a hlavně 144Hz obnovovací frekvencí, díky které zažijete výkon své našlapané herní sestavy na vlastní oči.

 

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

 

Elegantní monitor nejen pro hráče

Ač je BenQ EX2780Q monitorem na míru vytvořeným pro hráče, nelze mu upřít opravdu elegantní provedení. Kombinace černých a vínově hnědých prvků je stylová a rozhodně by nevyčnívala ani v konzervativní manažerské kanceláři. Perforovanou silnější dolní lištu s logem výrobce doplňují velmi tenké rámečky, do nichž je usazený samostatný sedmadvacetipalcový panel.

 

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

 

Zadní strana ukrývá VESA držák (100 x 100), pomocí kterého můžete monitor snadno ukotvit třeba i přímo na nástěnný držák, a také samozřejmě vstupy – dvakrát HDMI 2.0, jeden DisplayPort a také USB-C. Nechybí výstup pro přímé připojení sluchátek. Pozornosti hned na první pohled neunikne lišta s integrovanými reproduktory. Jde o dokonce o 2.1 konfiguraci vyvinutý pod brandem Trevolo (v minulosti jsme měli možnost vidět i samostatné reproduktory, které takto BenQ uvedlo) s výkon 2x 2 W +  5 W.

Rychlost a detaily

Největším lákadlem a výhodou pro hráče ale zůstává samotný zobrazovací panel se slušnými pozorovacími úhly 178°. Kombinace úhlopříčky 27“ a vyššího rozlišení 2560 x 1440 pixelů dala monitoru do vínku perfektní jemnost obrazu. Klíčem k perfektnímu zážitku jsou ale také použité technologie. Inteligentní HDRi se stará o zachování realistického obrazu při současném perfektním vykreslení detailů v tmavém prostředí.

 

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

 

Právě tyto oblasti jsou pro kompetitivní hráče často klíčové – rychlost vyhodnocení situace podmiňuje rychlost reakcí. Na tuto technologii navazuje i Black eQualizer, který se stará o vyvážení nejtmavších odstínů opět v potemnělých scénách. Úprava saturace barev zůstává v režii Color Vibrance, která herní prostředí rozjasní přesně dle vašich potřeb. Monitor podporuje 1,07 miliardy barev a samozřejmostí je rychlá doba odezvy 5 ms. Nemusíte se tak bát viditelného ghostingu či rozmazaných pohybů.

Vytěžte ze hry maximum

Díky vyšší obnovovací frekvenci budete rovněž těžit z vysokých snímkových frekvencí, které váš počítač vygeneruje. Nechybí potom ani podpora technologie Freesync v prémiovém rozsahu 40 – 144 Hz pro DisplayPort i HDMI. V kombinaci s kompatibilní grafickou kartou bude trhání obrazu minulostí. Sami můžeme potvrdit, že je výsledek opravdu dechberoucí. Ať už se projíždíte na koni v Red Dead Redemption 2, nebo raději skáčete po vystavěných strukturách ve zběsilé přestřelce ve Fortnite, plynulý obraz a vyvážené barevné spektrum posouvají herní zážitek na novou úroveň.

 

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

 

BenQ ale samozřejmě myslí i na ochranu vašeho zraku. I tento monitor disponuje označením eye-care, které sdružuje ochranné funkce jako filtraci modrého světla, eliminaci problikávání ZeroFlicker a další – ať už zrovna hrajete, pracujete, nebo tvoříte obsah.

Obejdete se bez externích reproduktorů

Zvuk reproduktorů vás příjemně překvapí. Jste-li u monitorů zvyklí na obvykle plochý zvuk bez znatelně rozlišitelných frekvencí, osazená 2.1 konfigurace Trevolo bude příjemnou změnou. Basové spektrum je výrazně zřetelnější, a naopak výšky nejsou výrazně přepálené. Ve vašem herním koutku si tak můžete užít oblíbené skladby či věrné herní zvuky bez potřeby samostatných reproduktorů či soundbarů. Vybrat si navíc můžete z většího množství nastavení ekvalizéru.

 

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

 

Monitor je také velmi snadno ovladatelný díky dálkovému ovladači, který je součástí balení. Samozřejmě i na zadní straně těla monitoru najdete fyzické navigační tlačítko a v dolní liště je ukryt slider pro operativní změny hlasitosti, ale ovladač nabídne maximální komfort při rychlém přepínání jednotlivých nastavení. Podporována je mezi 18 jazyky samozřejmě i čeština.

Shrnutí

BenQ EX2780Q je unikátním zobrazovacím zařízením, které vám dopřeje maximální komfort a především nadstandardní technologie, které se starají o zachování nadstandardního obrazu. Objednávat jej můžete na CZC.cz v době psaní článku 13.299 Kč.

  • Balík pokročilých obrazových technologií
  • Jemnost obrazu
  • Elegantní provedení
  • Slušné audio
  • Mírně vyšší cena

 

Recenze: Herní monitor BenQ EX2780Q – 27“ elegán hrající barvami

 

 


Hardware a periferie testujeme na naší grunexácké testovací sestavě:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama