Recenze: Kingdom Come: Deliverance DLC - From the Ashes
Gaming Článek Recenze: Kingdom Come: Deliverance DLC - From the Ashes

Recenze: Kingdom Come: Deliverance DLC - From the Ashes

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

15. 7. 2018 12:37

Postavte si svoji vesnici podle představ

Reklama

Do české hry Kingdom Come: Deliverance před pár dny dorazilo úplně první DLC, které má za účel vás provést tím, jak to asi vypadalo v letech minulých při zakládání nových osad, což mě popravdě zaujalo hned, jak jsem se o tom dozvěděl. Když pak dodali, že DLC bude založené hlavně na vašich rozhodnutích, neváhal jsem ani vteřinu. Tak se pojďme společně podívat, zda je možné postavit si osadu podle vašich představ, jak vývojáři tvrdili.

DLC se vám uvede po načtení naposledy uložené pozice, kdy vám sdělí, kde a u koho si tento quest můžete vyzvednout. Po vyzvednutí questu jste vyslán, do vydrancované osady, z které postupně vybudujete nové a prosperující místo pro prosté vesničany.

Osada podle vašeho gusta?

Začneme tedy s podstatou celého DLC a to s vybudování vyšší osady. Jak už asi očekáváte, začínáte de facto z ničeho a postupnými krůčky budujete nové stavby. Ale jak už to v životě bývá, tak nic není zadarmo a v tomto DLC tomu není jinak. Pokud tedy chcete vybudovat nějakou stavbu, tak potřebujete hlavně peníze a pracovní sílu. K penězům se dostanu ještě později, ale jak tedy sehnat lidi do vaší vesnice? Je to jednoduché, vaším postupem v Kingdom Come, jste si dělali různé známosti, někdy dokonce i přátele, kteří vám jistě visí nějakou tu maličkost, stačí tedy obejít pár známých a máte postaráno o poměrně slušnou populaci.

Recenze: Kingdom Come: Deliverance DLC - From the Ashes

Je zde opravdu mnoho budov, které můžete stavět popřípadě později vylepšit, tím se dostáváme k bodu vlastního rozhodování, protože přestože jste tzv. Rychtář a rozhodujete skoro o všem, tak místa v osadě není na rozdávání. Někdy tedy budete čelit rozhodnutím, jestli postavit stáj a tím oželit farmu na jídlo nebo zda postavit obchod s brněním a tím se vzdát obchodu se zbraněmi, bude vám stačit nepřátele mlátit štítem nebo radši preferujete pořádnej dlouhej obouručák a tím pádem postavíte obchod se zbraněmi? Rozhodnutí je opravdu jen a jen na vás. Později až bude vaše vesnice trochu rozrostlejší, budete řešit i sousedské problémy, kde vám například přijdou žalovat, že jejich sousedka je podvodnice, která jim nějakým záhadným způsobem zaklela ruce. Jsou zde samozřejmě i serióznější otázky ve stylu, kterého z těchto řezníků máme přijmout nebo co udělat s pytláky. Mnohé z těchto rozhodnutí ovlivňují i příjem vašeho města, co pro mě bylo velice příjemným překvapením.

Groš sem, groš tam, bohužel už žádnej nemám

Teď se dostáváme k druhé, poměrně důležité části DLC - From the Ashes a to jsou finance. Všem může dojít, že založení osady není rozhodně levná záležitost a to musím říct, že jsem si myslel, že mám našetřené poměrně solidní sumu grošů, hra mě vyvedla z omylu během pár minut hraní, protože z mých našetřených grošů nezbylo téměř ani na chleba. Což když se teď ohlížím zpětně, bylo opravdu milé překvapení, protože v tu chvíli začala ta pravá zábava. Chodit v noci do kasáren opilý s pomocí perku, který vám pod vlivem usnadní o 30% páčit zámky a vykrádat zbroj za stovky grošů, je prostě k nezaplacení. Samozřejmě peníze můžete získat dalšími postraními questy, ale kdo by je dělal, když může okrádat stát. Někdy vás honba za vámi potřebnými groši nutila okrádat i žebráky, kteří toho popravdě moc neměli, a za to riziko to tedy vůbec nestálo, ale jak už jsem zmiňoval výše, byla to neskutečná sranda.

Recenze: Kingdom Come: Deliverance DLC - From the Ashes

Problém však nastává v tu chvíli pokud máte na Kingdom Come obrovské množství peněz, což je asi 80 tisíc a více, protože v tu chvíli se vám normální doba hraní z 8 hodin zmenší na nějaké 2 hodinky, protože si vlastně všechno můžete dovolit ihned. Samozřejmě jsou zde nějaké další questy, které v průběhu stavění osady plníte, ale není jich mnoho. Další věcí, které jsem si všiml, je že když máte denní příjem z osady tisíc grošů, tak stačí pouze čekat na místě a přeskakovat dny, peníze vyděláváte poměrně rychle, tím se však značně ochuzujete o případný zážitek z tohoto dodatku. 

Závěrem

A jaký je náš finální verdik na DLC - From the Ashes do Kingdom Come Deliverance? Za 10 dolarů je to naprosto senzační koupě, kterou bych s klidným srdcem troufl doporučil nejednomu hernímu kritikovi. Nejlepší dojem udělá, podle mého, na nové hráče, které s Kingdom Come začínají a nemají naspořené nějaké velké peníze, protože v tu chvíli si DLC užijí, tak jak bylo zamýšleno a to postupně vybudovat vaši mrňavou osadu v nejhezčí osadu v Posázaví. Na druhou stranu mezi jedinci, kteří Kingdom Come milují celým svým srdcem a mají zde právě obrovské množství peněz, si tento dodatek určitě své příznivce taky najde, už je proto, že se jedná o zcela nový a originální obsah do Kingdom Come. Na druhou stranu mě trochu zklamalo, že společně s DLC nepřidali kromě koní žádné nové zbraně nebo další doplňky.

  • Možnost volby při budování vesnice
  • Propojení s dalším obsahem v KC:D
  • Poměrně dlouhá hrací doba
  • Absence hlubší příběhové linie
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama