Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20
Technologie Článek Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

21. 1. 2019 17:44

Dnes se podíváme na klávesnici od populární společnosti ADATA

Reklama

XPG je firma spadající pod pro vás možná známější značku ADATA, která se vryla hráčům do paměti díky svým RAM pamětím a SSD diskům. Málokdo však ví, že se zabývá i výrobou herních periferií, právě pod svou značkou XPG. My jsme se dnes rozhodli podívat se na jejich momentálně nejlepší klávesnici INFAREX K20 zblízka v naší recenzi.

Balení

Klávesnice nám přišla již ve standardním balení, kdy je na vrchní straně vyobrazena samotná klávesnice na lesklém povrchu a pravém dolním rohu jsou patrné Kaih Blue mechanické spínače, jimiž je tato klávesnice vybavena.

Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

Na zadní straně je pak možno klávesnici vidět z ptačího perspektivy, nalezneme zde však i některé funkce, které K20 nabízí. Klávesnice samotná, je pak v krabici chráněna klasickou lepenkovou vložkou, která jak už jsme se přesvědčili u jiných klávesnic, funguje docela dobře.

Obecně

Jak už jsem zmiňoval na začátku, K20 se pyšní 104 mechanickými spínači Kaih Blue. A jako už asi u každé dnešní herní klávesnice, ani u K20 nemůže chybět funkce LED osvětlení, které však pro mě samotného bylo obřím zklamáním. K tomu se ale dostanu později.

Teprve po samotném vybalení z krabice, se ukázalo, že i klávesnice za necelých patnáct set může být (minimálně z pohledu kvality vybraného materiálu) na velmi dobré úrovni. Pevná kovová horní deska s pololesklou černou povrchovou úpravou pokrývá vršek klávesnice, což z ní dělá velmi dobrou a hlavně pevnou základnu, zbytek je pak aspoň z mého pohledu z poměrně kvalitního plastu.

Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

USB kabel vedoucí z klávesnice si můžeme vést pomocí připravených kanálků na levou nebo pravou stranu klávesnice. To je zajímavý bonus, díky kterému si navedete kabel, na jakou stranu zrovna potřebujete, aby vám na stole nepřekážel.

Spínače  

INFAREX K20 je dostupná pouze s jednou variantou spínačů - Kailh Blue. S tímto typem spínačů se setkáváme převážně u levnějších klávesnic, proto Kailh nemůže moc srovnávat s Cherry MX spínači. Na druhou stranu tím však nechci říct, že by tento typ spínačů byl nepoužitelný, to rozhodně ne. Kailh Blue na mě působily parádním dojmem a to zejména při delším psaní, jsou taky výrazně tišší, což může být výhoda, pokud rádi hrajete do ranních hodin a sdílíte pokoj ještě s někým. Když jsem pak K20 vyzkoušel v herní oblasti, tak ačkoliv právě na hraní her preferuji spínače Red popřípadě Brown, musím říci, že Kailh Blue pro mě byly příjemným překvapením a ukázaly se jako dobrý společník. Výrobce uvádí životnost spínačů až na 50 milionů kliknutí.

Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

Na klávesnici samozřejmě najdeme i již takřka povinné funkční klávesy - jak na přepínání písniček, tak třeba na zesilování a zeslabování hlasitosti. V průběhu používání jsem však přišel na obrovský nedostatek této klávesnice – pokud budete chtít na této klávesnici pořídit rychlý snímek obrazovky, tak to bohužel neuděláte, z důvodu absence klávesy Print Screen. Proto mi přijde naprosto zarážející, že návrháři nenašli místo pro tak využívanou klávesu a na její místo dosadili klávesy pro upravování LED funkcí. kvůli absenci softwaru je pak také nemožné naprogramování dalších dodatečných maker, což mě osobně nedělá nějaký větší problém, ale chápu, že pro někoho se může jednat o zásadní aspekt při vybírání klávesnice.

Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

LED osvětlení

Po pohledu na na LED osvětlení klávesnice musím říct, že to pro mě představuje bezesporu největší zklamání z celé klávesnice. Vzhledem k tomu, že pro INFAREX K20 není k dispozici žádný software, možnosti LED osvětlení jsou velmi omezené. Na pravé straně funkčních kláves (v místech, kde normálně nalezneme tlačítko Print Screen) najdeme, jak už jsem zmiňoval, tři klávesy pro ovládání osvětlení – LED -, MODE, LED +, pomocí kterých lze přepínat mezi přednastavenými režimy, popřípadě nastavovat jejich úroveň světelnosti. Vybrat si můžeme z 11 různých režimů, od klasického statického až po třeba tzv. dýchání. Barevnost řádku nemůžete změnit, to znamená, že například vrchní bude svítit pořád červeně a spodní fialově i kdybyste se na hlavu stavěli. Chápu, že samotná klávesnice není označená jako RGB, ale některé hráče může tato skutečnost nemile překvapit. Bohužel musím zmínit také špatnou kvalitu barev u LED spínačů a to zejména u žluté, fialové a oranžové. Vypadají spíše jako oranžová, růžová a hnědá. Celkově mi přijde, že je výrobce dodal spíše z povinnosti, místo toho, aby na jejich kvalitu kladl nějaký větší důraz.

Recenze: Klávesnice ADATA XPG Infarex K20

Závěrem

A jak, že dopadla naše první zkušenost s perifériemi od XPG? Musím říct, že kvalita komponentů, ze kterých je Infarex K20 sestavena, byla pro nás příjemným překvapením. Vrchní kovová deska poskytuje velmi hezkou a robustní základnu. Spínače Kailh Blue jsou roky prověřené, i když samozřejmě nedosahují takových kvalit, jako Cherry MX, avšak i přesto nabídnou uživateli příjemný herní zážitek. Velké nedostatky jsme pak ale našli v oblasti osvětlení a celkového uživatelského přizpůsobení. Jistě, klávesnice má osvětlené spínače, ale jejich přizpůsobení je značně omezené a jejich světelná kvalita také není úplně chvályhodná.

I když Infarex K20 opravdu nejde považovat za špičkovou herní klávesnici, což mimo jiné dokazuje zvolená sada Kailh Blue spínačů, věřím, že za 1 500 Kč si tato klávesnice najde nejednoho svého příznivce, zejména pokud si vystačí se základními LED funkcemi. 

  • Kvalita konstrukce
  • Výběr spínačů
  • Minimalistická
  • Kanálek pro kabel
  • LED osvětlení - absence softwaru
  • Chybějící klávesa Print Screen
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama