Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem
Technologie Článek Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Jakub Osička

Jakub Osička

24. 11. 2018 03:40

Recenze nového přírůstku řady Lenovo Legion.

Reklama

Důraz na výkon, styl a funkčnost bez přehnaných extravagantních prvků. Tak se dá vystihnout nová řada herních notebooků Lenovo Legion Y530. Čerstvá posila legionářů dospívá s jejich uživateli a konečně přináší produkt, který ocení nejen náruživí hráči, ale i ti, kteří výkonný notebook využijí třeba při pracovním nasazení a nebudou se muset cítit v rozpacích kvůli excentrickým designovým výstřelkům.

Rozumný stroj s rozumnou konfigurací

K nám do redakce zabloudil patnáctipalcový krasavec Lenovo Legion Y530 s konfigurací, která v českých obchodech teprve bude uvedena do prodeje. Srdcem notebooku je procesor Intel Core i5 8300H, který tepe na základní frekvenci 2,3 GHz s turbo boostem až na 4,0 GHz. Doplňuje jej plnotučných 16 GB DDR4 RAM 2666 MHz, 256 GB M.2 PCIe NVMe SSD disk, plotnový pevný disk Seagate s kapacitou 1 TB (nechybí podpora Intel Optane) a hlavně mobilní grafická karta Nvidia GeForce GTX 1060.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Podle provedených testů soudím, že se nejedná o Nvidia MaxQ konstrukci, která by zajistila podtaktování karty pro co nejefektivnější poměr provozních vlastností včetně vyzařovaného tepla a výkonu. Což je vlastně dobře, protože přeci jen můžeme očekávat lepší výsledky na poli výkonu. K dispozici jsou a budou i modely se 144Hz displeji - ten náš nabídl pouze klasických 60 Hz. S novou legií se tak nemusíte bát vyrazit do křížku s jakýmkoliv aktuálním herním titulem.

Zpracování šasi, displej a konektorová výbava

Většina šasi tohoto 15,6" notebooku s rozměry 36,5 x 26 x 2,4 cm a váhou 2,3 kg je vyrobena z plastu, který ale působí kvalitním a pevným dojmem. Výrazně se neprohýbá ani nevrže i při zatížení a námaze rohových částí těla. Lícování jednotlivých dílů je v pořádku a matný povrch vypadá na první pohled opravdu velmi hezky. Za to si Lenovo zaslouží velkou pochvalu. Tělo postupně přechází v kryt displeje, který je ozdoben velmi jemnou texturou a částečně bíle podsvíceným logem Legion. To je ale jediný extravagantnější prvek. Jinak notebook působí velmi profesionálním dojmem. Bohužel jsou matné plasty trochu náchylné na nečistoty a zůstávají na nich i po krátké době otisky rukou. Stačí ale jemný hadřík a vše je rázem pryč.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Konektory jsou umístěny na zadní straně, což mi osobně vyhovuje, nicméně jsem přesvědčený, že pro mnoho uživatelů je i toto umístění trochu kontraproduktivní. Pro snadnou manipulaci tak na bočních stranách zůstala alespoň dvojice USB a kombinovaný 3,5" jack. Vzadu najdete vše potřebné - ethernetový konektor pro pevné připojení k internetu, jedno USB-C, jedno klasické USB, mini Display Port, HDMI a také slot pro instalaci bezpečnostního zámku. Bezdrátová konektivita je samozřejmostí - Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 2x2. Trochu mi ale chybí čtečka paměťových karet.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

15,6" IPS matný displej s možností vyklopení až do 180° je matný s rozlišením FullHD (1920x1080), svítivostí 300 nitů a obnovovací frekvencí 60 Hz. V jiných konfiguracích ale naleznete i konfigurace s pro hráče příjemnějším číslem 144 Hz. Webkamera s nepříliš valnou kvalitou, a použitelný mikrofon jsou umístěny ve spodní části víka displeje.

Reproduktory, klávesnice, touchpad

Reproduktory Harman jsou umístěny v přední části a překvapily mě opravdu slušným zvukovým výstupem. Tedy samozřejmě po zohlednění toho, že jde v jádru o klasické notebookové repráčky. Basové linky nejsou výrazné, nicméně pásmo mezi hlubšími basy a hlavními středy je mírně potlačené a zvuk je tak velmi čistý a rozeznatelný. Pro občasné použití tak poslouží víc než dostatečně.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Osazená klávesnice je tichá. Jedná se o klasické membránové klávesy s 1,7 mm dohmatem a bílým podsvícením se dvěma režimy jasu a případně možností jeho úplného vypnutí. Psaní je velmi pohodlné a k rozložení kláves nemám velké výhrady. Zvyknout si ale budete muset na netradiční uspořádání numerického bloku - přesvědčit se můžete na fotografiích. Touchpad je centrovaný na mezerník a nemám k němu žádné výhrady - funguje přesně a jeho citlivost je adekvátní.

Chlazení, výkon a výdrž

Alfou a omegou je potom chladící systém, který se právě u výkonných notebooků dostává do hledáčku v první řadě. Lenovo vyvinulo pro svou novou řadu řešení skládající se ze dvou samostatných okruhů pro chlazení procesoru a grafického čipu. Na spodní straně jsou pod mřížkou, která funguje částečně jako prachový filtr, umístěny velké ventilátory, které zdola a částečně z bočních průduchů nasávají vzduch a vyfukují ho průduchy na zadní straně notebooku.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Řešení je to elegantní, pojďme si ale říct, jak vypadá jeho efektivita. Co se týče grafické karty, nemám v podstatě žádné výhrady. Grafika se i při plné zátěži drží pod 70°C. Samozřejmě po delší době mírně klesá frekvence paměti na cca 1250 MHz, ale vzhledem k okolnostem to stále vnímám jako dobrý výsledek. Větší výzvou je potom chlazení procesoru. Při spuštěném CPU burneru (100% stress) a zapnutém FurMarku pro zatížení grafiky se procesor dostával až k 95°C a stejnou teplotu jsem si potvrdil při hraní např. GTA V a vlastně i dalších testovaných her. Turbo všech jader se zpočátku chvíli drží 3,9 GHz a poté se ustálí někde mezi 3,4 - 3,5 GHz. Byť jsou teploty kolem devadesátky u herních notebooků běžné, určitě bychom uvítali malinko lepší hodnoty.

Systém ventilátorů není příliš hlučný - tedy v porovnání s dalšími herními notebooky. Při velké zátěži se hluk dostával k maximální hodnotě blížící se 50 dB, ale jinak se hlasitost ventilátorů při běžné práci pohybovala mezi 35 - 35 dB. Pokud je notebook nečinný, neuslyšíte jej prakticky vůbec.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Baterie má kapacitu 52,5 Wh a výdrž je relativně slušná vzhledem k osazeným komponentám za předpokladu, že budete využívat především integrovaný grafický čip. Při simulaci běžné kancelářské práce notebook vydržel v provozu 7 hodin 33 minut. Při běžném používání včetně streamování online videa a používání webového prohlížeče baterie dosloužila po 4 hodinách a 9 minutách.

Cinebench R15

Přejděme k testování hrubé síly. Procesor Core i5 8300H si velmi dobře vedl v benchmarku Cinebench R15. Výkonový potenciál je na mobilní čip obrovský a hravě překonává i můj běžně používaný Intel Xeon E3-1231-V3 ze čtvrté generace (jakousi obdobu Core i7 4770) ve stolním počítači. Single core skóre vystřelilo na 173 bodů a při vícevláknovém testu si procesor připsal 782 bodů. Přijde mi, že se často porovnávají procesory, které si jsou vzájemně blízké a na rozdíly výkonu mezi mobilním a běžným CPU se už tolik nemyslí. Provedené testy ale nelžou. Mobilní Core i5 osmé generace je silným bojovníkem a snaží se držet krok se svými plnohodnotnými bratry. O tom koneckonců ještě bude řeč níže.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Unigine Valley Benchmark 1.0

V benchmarku Unigine Valley jsem porovnal výkon notebookové grafické karty s jejím desktopovým ekvivalentem - MSI GeForce GTX 1060 6 GB OCV1 s výchozímy takty. Při nastavení fullHD+ 2x Anti-Aliasing, High byl výsledek 4135 bodů, 98 FPS. Desktopová GeForce GTX 1060 si připsala mírně lepší výsledek - 4153 bodů a 99,3 FPS. Reálně se tady i podle srovnání s testem při nižším rozlišení projevuje zaostávání mého staršího procesoru, nicméně obecně lze vzhledem k výsledkům říci, že oproti desktopovému čipu GTX 1060 karta téměř nezaostává.

Userbenchmark

Userbenchmark jsem vyzkoušel hlavně ze zajímavosti pro určitý komplexní náhled na použitou směs komponent. A opět se vrátím i k porovnání s desktopem. Podle UserBenchmarku ztrácí osazené Core i5 na aktuálně asi nejbližší plnohodnotnou procesorovou alternitavu (co se týče počtu jader a vláken), Core i7 7700, přibližně pouze 10 % na singlecore a 20 % na multicore. Jednojádrový výkon urval 121 bodů a multijádrový 616 bodů. Grafická karta v 3D DX9 testu nahnala 188 FPS a v 3D DX10 testu 154 FPS. Kompletní výsledky si můžete prohlédnout zde.

SSD & HDD CrystalDiskMark

A teď k rychlosti paměťového úložiště - otestovali jsme oba osazené disky. Výsledky testu rychlosti sekvenčního čtení i zápisu a také čtení a zápisu drobných souborů najdete níže:

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Herní testy

Celkově jsem otestoval výkon v pěti aktuálních hrách a se všemi z nich si Legion Y530 poradil slušně dle očekávání. Do testu bylo zahrnuto Grand Theft Auto V, Hellblade: Senua's Sacrifice, Call of Duty: Black Ops IIII, Playerunknown's Battlegrounds a Kingdom Come: Deliverance. Průměrné snímkové frekvence najdete v grafu níže.

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Shrnutí

Lenovo Legion Y530 můžeme směle prohlásit jako velmi povedenou řadu notebooků, která sdružuje nejen vášnivé hráče, ale také ty, kteří notebook využijí k pestřejší škále činností včetně pracovního nasazení. Ve prospěch nových legionářů hovoří zejména konzervativní, ale povedený design s kvalitním zpracováním, příjemné rozměry, nízká hlučnost a solidní výkon. Drobným šrámem na kráse jsou potom teploty, které jsou spíše průměrné. Testovaný notebook koupíte na CZC.cz.

  • Konzervativní, leč stylový design
  • Vyvážené osazení komponent
  • Relativně nízká hlučnost
  • Překvapivě slušná kvalita reprodukce zvuku
  • Vyšší teploty procesoru
  • Rozložení kláves, chybějící čtečka paměťových karet

Technické parametry dostupných konfigurací řady Y530:

Intel Core i7 8750H / Intel Core i5 8300H Windows 10 Home 15,6" FHD IPS displej až 144 Hz, 300 nitů NVIDIA GeForce GTX 1050 / 1050 Ti / 1060 Baterie 52,5 Wh Až 32 GB RAM DDR4 2666 MHz Až 512 GB PCIe SSD, až 2 TB HDD s podporou Intel Optane Harman reproduktory s technologií Dolby Audio

Recenze: Lenovo Legion Y530 - když jde styl ruku v ruce s výkonem

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama