Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém
Recenze Hardware Recenze Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

Jakub Osička

Jakub Osička

13. 8. 2021 01:54

Dnes si představíme nový model chytrých hodinek od výrobce Mobvoi.

Reklama

Chytré hodinky TicWatch E3 dost možná nebude potřeba představovat sáhodlouze. Svého času si totiž první modely výrobce Mobvoi vysloužily při crowd-fundingové kampani a my sami jsme už měli v uplynulých letech možnost otestovat právě přímého předchůdce dnes testovaného modelu, kterým byly TicWatch E2.

 

Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

 

Smart hodinky zase o kousek dál

Novinka je „É dvojce“ ale na hony vzdálená. Především už v nich tepe Qualcomm Snapdragon 4100, což jim výrazně přidalo na plynulém provozu, a zároveň si vysloužily i lehký upgrade designu. Klasický kulatý 2.5D displej s rozlišením 360 x 360 pixelů (bohužel ne AMOLED) je zasazený do polykarbonátového rámečku a ruku vám obepne silikonový řemínek, který je opravdu pohodlný a lehký, ale zároveň není problém jej případně nahradit díky snadnému mechanismu výměny. Nízkou hmotnost mají i hodinky jako celek – váží pouhých 32 gramů. Obecně je jejich design velmi střídmý a sází na jednoduchost, což funguje velmi dobře.

 

Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

 

Snapdragon 4100 a plynulý systém s rezervami

Uvnitř těla zmíněnému chipsetu Snapdragon Wear 4100 sekunduje 1 GB paměti RAM. Používání systému je plynulé a pocitově výrazně lepší, než jak tomu bylo po dlouhodobějším používání předchůdce. Dále tu máme 8 GB vnitřního úložiště. To je samozřejmě dostatečný prostor zejména pro ukládání písniček. Bohužel tu s námi stále zůstává neduh - Spotify ve WearOS verzi neumí offline přehrávání hudby, což by jistě ocenili třeba ti, kteří by si rádi s hodinkami šli zaběhat s hudbou bez toho, aby si museli nosit i telefon. Jiná řešení ale jsou a propojení s bluetooth sluchátky funguje na jedničku.

Samozřejmostí je tady integrovaná rychlá GPS (vč. podpory GLONASS a Beidou) a podporováno je dokonce i NFC, které si ale bohužel s Google Pay v našem regionu stále nerozumí. Snad se do budoucna dočkáme. Google mimo jiné připravuje Wear OS 3 a i TicWatch E3 by se mohly updatu dočkat. Zřejmě to ještě bude běh na delší trať, ale s rozšířením spolupráce Samsungu a Googlu v této oblasti se ledy snad opravdu rozhýbají. Bohužel se ale hovoří většinou až někdy o polovině roku 2022.

 

Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

 

Spousta sportovních funkcí

Evergreenem jsou potom sportovní funkce. Hodinky disponují akcelerometrem, gyroskopem, senzorem monitorujícím srdeční aktivitu i senzorem okysličení krve. V základu najdete širokou řadu aplikací výrobce Mobvoi, které vám pomohou monitorovat téměř jakoukoliv základní sportovní aktivitu včetně plavání (hodinky jsou certifikovány normou IP68). Díky obchodu WearOS ale samozřejmě můžete nainstalovat i jiné aplikace, které vám mohou vyhovovat více.

A jak je na tom baterie? Bohužel – podobně jako u jiných WearOS hodinek počítejte spíše s klasickou jednodenní výdrží. Při zcela běžném používání, kdy jsem hodinky využíval na notifikace, nárazové měření srdečního tepu a při sportovní aktivitě mi večer displej ukazoval zbývajících asi 18 %. Hodinky je sice možno přepnout i do omezenějšího režimu, který energii výrazně ušetří, ale samozřejmě pak přicházíte o hlavní paletu funkcí.

 

Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

 

Recenze: Mobvoi TicWatch E3 - pokračování chytrých hodinek v novém

 

Mobvoi TicWatch E3

Verdikt

TicWatch E3 jsou bezpochyby povedeným produktem, kterému lze jen těžko vyčítat něco zásadního z pohledu konstrukce či hardwarového vybavení. Pokulhává tady zatím stále jen softwarová stránka, za kterou ale patří výtka samozřejmě někomu úplně jinému. Snad se brzy dočkáme vylepšení WearOS a třeba i NFC plateb nebo sofistikovanější aplikace Spotify. Jsou to drobnosti, které ale právě přinášejí zásadní přidanou hodnotu. Pokud ovšem hledáte všeobecně dobře vypadající hodinky na sledování sportovních aktivit, vyřizování notifikací a běžný provoz, určitě vás TicWatch E3 nezklamou a zároveň budete mít vidinu lepších zítřků před sebou.

Co se nám líbí a nelíbí?

Snapdragon 4100
Plynulý systém
Řada funkcí
Dobrá konstrukce
Nedokonalosti Google WearOS

Více se o hodinkách dozvíte na stránkách výrobce. V českých obchodech se jejich cena pohybuje v době psaní recenze kolem 5.500 CZK.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama