Recenze: MSI Clutch  GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec
Recenze Hardware Recenze Recenze: MSI Clutch GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

Recenze: MSI Clutch GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

Jakub Osička

Jakub Osička

13. 4. 2023 11:27

Recenze novinky - herní myši MSI Clutch GM51 v drátovém provedení.

Reklama

Jeden hlodavec vládne všem – pohybům kurzoru na obrazovce. Přemýšlíte o obměně svých gamingových periferií nebo se jen pídíte po novinkách na trhu? Tak či tak vás možná bude zajímat přírůstek z portfolia MSI. V dnešní recenzi vám představíme herní myš MSI Clutch GM51 Lightweight v drátovém provedení.

 

Recenze: MSI Clutch  GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

 

Provedení a proporce

Název Lightweight odkazující se na nízkou hmotnost svým způsobem předesílá první očekávání na konstrukci těla myši, nicméně nejde o žádný „děravý“ model s perforovaným krytem pod dlaní. Zkrátka před sebou jen máme tvarově celkem standardní myš pro hráče s plastovou konstrukci a rozměry 12,2 x 6,5 x 4,5 cm, která patří díky své hmotnosti tak nějak hraničně opravdu k lehčím a asi spíše drobnějším než větším kouskům. Nutno ale podotknout, že i přímo MSI má již ve svém portfoliu i lehčí modely, ale přesto označení Lightweight v názvu ponechává i zde.

 

Recenze: MSI Clutch  GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

 

Sedne do ruky

Celkově je myš Clutch GM51 vybavena šesticí tlačítek – standardní dvojicí a kolečkem, dvěma doplňkovými na levé hraně a poslední najdete na spodní straně. Slouží totiž k přepínání profilů citlivosti snímače. Boční tlačítka jsou docela velká, ale dobře umístěná na ovládání palcem. Samozřejmě je nejen umístěním těchto dvou ovládacích prvků myš lehce ergonomicky tvarovaná pro praváky a levákům do ruky moc dobře sedět nebude. Jak už jsem naznačoval výše - mně osobně myš extrémně drobná nepřijde a myslím, že bude pohodlná jak pro plný úchop celou dlaní, tak i pro tzv. fingertip grip – tady úchop zejména v prstech ruky. Kabel je samozřejmě opletený a používá standardní konektor USB-A.

 

Recenze: MSI Clutch  GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

 

Použité jsou zde spínače Omron s udávanou životností minimálně 60 milionů kliknutí. Plastové tělo je hladké, ale boční stěny se zdají být vytvořeny z rozdílného materiálu a získaly strukturovaný vzorek, díky kterému se myš opravdu dobře drží. V těchto místech myší také prosvítají zářivé RGB diody podsvícení (MSI těmto podsvíceným úchopovým částem říká MSI Diamond Lightgrips), které je samozřejmě plně nastavitelné dle vašich preferencí v aplikaci MSI Center.  Na horní straně nechybí zářící logo draka. Bez něj by možná myš vypadala lehce elegantněji, ale rozumím, že tady jde i o ikonu brandu.

 

Recenze: MSI Clutch  GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

 

Senzor PixArt 3395

Oproti modelu GM41 je zde použitý optický senzor PixArt 3395 s podporou širšího spektra rozlišení DPI až do 24.000 a základní presety jsou nastaveny na 400/800/1.600/3.200/6.400. Podstatnější je velmi slušná přesnost trackingu 650 IPS a z jeho přesnosti velmi dobrý pocit na všech běžných typech povrchů (samozřejmě s výjimkou skla). Myš se taktéž umí hlásit s polling-rate až 8.000 Hz, což sice papírově znamená velmi nízkou latenci, ale reálně zůstávám k realistickému využití  těchto hodnot (i s ohledem na zbytečné zatížení) spíše rezervovaný.

Software MSI Center

Software MSI Center je relativně přehledný a najdete v něm asi všechny základní funkce včetně nastavení citlivosti vzdálenosti snímání senzoru od povrchu, polling rate a samozřejmě RGB animací a barev. Trochu zvláštní mi přišlo jeho rozložení s oddělením prvků podsvícení na úplně jinou záložku mimo zařízení, ale to je jen zvláštní styl rozložení layoutu. MSI nabízí i synchronizaci pro konkrétní herní tituly, což je sice něco navíc, ale konkrétně u myší je z mého pohledu využití této funkce opravdu velmi limitované. Najdete zde i možnost záznamu maker pro jednotlivá tlačítka.

 

Recenze: MSI Clutch  GM51 Lightweight - "lehčí" herní hlodavec

MSI Clutch GM51 Lightweight rozhodně zanechává pozitivní dojem. O ceně pro český trh zatím nebudu spekulovat, ale podle dostupných informací na internetu je základní cenovka stanovena na 99 USD.

MSI Clutch GM51 Lightweight

Verdikt

MSI Clutch GM51 Lightweight svědčí kvalitní senzor, dobře zvolené materiály i boční úpravy pro jistý úchop. Skoro bych řekl, že při lehkém omezení výrazného RGB podsvícení třeba ve formě loga by myš zanechala ještě prémiovější dojem, a to i přes svou opravdu spíše lehčí konstrukci, která je zde ale samozřejmě žádoucí vzhledem k cílení do tohoto segmentu. Konstrukce je dobrá, úchop pohodlný a parametrově jde o zajímavý nesymetrický model. Software nabídne tak nějak vše, co byste očekávali. Zkrátka kompletní balíček. Nemyslím si, že by GM51 nabízela oproti konkurenci bůhvíco navíc, ale celkově jsem s jejím používáním nadmíru spokojený a MSI fandím, aby v segmentu herních periferií - resp. konkrétně myší dál přinášeli zajímavé kousky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Solidní optický snímač
Konstrukční materiály
Ergonomicky dobrý úchop
Mix parametrů
Lightweight označení sice není úplně mimo, ale myš se pohybuje na pomyslné hranici tohoto segmentu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama