Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty
Technologie Článek Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

29. 1. 2019 17:47

V dnešní recenzi se podíváme na zoubek high end notebooku od MSI.

Reklama

Hledáte nového a skladného přítele na cesty? Máme pro vás tip - S váhou 1,9 kilogramů a tloušťkou necelých 1.8 centimetru je GS65 Stealth Thin od společnosti MSI bezesporu jedna z velice zajímavých variant. Jedná se také o jeden z prvních herních notebooků, který je vybaven 8. generací šestijádrového procesoru Coffee Lake. Ten slibuje až o 20% vyšší výkon než jeho předchůdce.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

.

U nás v redakci jsme dostali možnost vyzkoušet 15,6 palcový, high-endový MSI GS65 Stealth Thin v konfiguraci určené pro americký trh, ta se však liší od evropské pouze v maličkostech. GS65 se pyšní procesorem Intel Core i7 8750H - 6 jádrový procesor osmé generace Coffee Lake, jehož základní frekvence je 2.2 GHz, s turbo boostem se pak ale dostaneme až na 4.1GHz. Společnost mu pak dělá 16 GB DDR4 RAM 2 400MHz, 512GB M.2 SSD s rozhráním SATA, což je jeden z mála rozdílů mezi americkou a evropskou variantou, jelikož u evropské verze se prodává varianta s rozhráním NVMe. Chybět pak nemůže ani NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q, jejíž speciální konstrukce zajišťuje podtaktování karty pro co nejefektivnější poměr provozních vlastností včetně vyzařovaného tepla a výkonu.

Milionový design

Vyzdobený nenápadnými zlatými prvky dělají ze Stealth Thin snad nejpůsobivější notebook, co jsem zatím mezi herními viděl. K zlatým prvkům se pak náramně hodí zbytek celého těla, které je vyrobeno z černé matné pískované hliníkové slitiny. Namísto obvykle podsvíceného červeno-bílého loga, zvolilo MSI cestu decentního černo-zlatého provedení.

Vzhledem k tomu, že je navržen pro práci i hraní, vybavilo MSI Stealth Thin tzv. flexibilním závěsem, který vám umožní notebook otevřít až do vodorovné polohy s klávesnicí. Stisknutím kláves Ctrl + Alt + Šipka dolů, otočíte orientaci obrazovky o 180 stupňů, díky čemuž získáte lepší pohled pro osobu sedící naproti vám.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Přestože má Stealth velmi tenkou konstrukci, MSI dokázalo do stroje zakomponovat mnoho potřebných portů. Na pravé straně nalezneme USB 3.1 Type-A, Thunderbolt 3, Mini DisplayPort, HDMI a napájecí konektor. Zatímco na levé straně je umístěn pár USB 3.1 Type-A portů následovaný slotem pro Gigabitový Ethernet kabel, což mě popravdě velmi potěšilo. Nemohou však chybět ani vstupy pro mikrofon a S/PDIF jack pro vysokorychlostní zvuk.

Takže jak je vlastně Stealth Thin tenký? Extrémně. Při rozměrech 35,7/1,9/24,7 centimetrů s hmotností 1,9 kilogramu, je jedním z nejtenčích herních notebooků, které jsou momentálně na trhu dostupné.

MSI GS65 Stealth Thin je vybaven 15.6 palcovým displejem, jehož rozlišení činí "pouze" 1920x1080. Přestože notebook není dostupný v QHD nebo 4K verzi, ocenil jsem monitor s 144Hz obnovovací frekvenci, která snižuje trhání obrazu a latenci.

Zvuk

Od zvuku jsem popravdě nečekal nic velkého, jelikož z mých předchozích zkušeností vím, že u notebooků se na nějaké výrazně dobrý zvuk nehraje. O to víc mě pak překvapilo, jak tyto reproduktory hrají. A i přesto, že jsou umístěny na spodní straně notebooku, byl jsem schopný bez větších problémů při přehrávání písniček ozvučit celou místnost a to v poměrně dobré kvalitě.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Nahimic společně s MSI prostě tvoří geniální zvuk, velkou roli v tom do jisté míry hraje i jejich nově přepracovaný software. Ten je velmi jednoduchý a intuitivní, namísto nespočtu předvoleb zde nalezneme čtyři základní režimy - Hudba, Komunikace, Film, Hraní her. V závislosti na zvoleném režimu si pak můžete nastavovat basy, výšky a mnoho dalšího. Najdeme zde i stabilizátor hlasitosti, aby vaše hudba nerušila okolí. Za velmi povedený pak považuji tzv. Surround Sound, který dodává iluzi, že se nacházíte ve vlastní malé koncertní místnosti.

Nahmic také přidává statické potlačení šumu a rušení ozvěny v nastavení mikrofonu. Mikrofon také nabízí tzv. Lateral Sound Cancelattion, což ve zkratce znamená, že mikrofon nahrává zvuk pouze z jeho přímé blízkosti.

Klávesnice

S tenkým notebookem jdou ruku v ruce většinou poněkud mělké klávesnice. To ale opět neplatí pro Stealth Thin. Navzdory tomu, že trajektorie dohmatu činí pouhých 1,4 milimetru, klávesy působí pevně a potřebná síla dohmatu je 45 gramů.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Velmi se mi také líbí spolupráce se SteelSeries, která díky svému softwaru je schopno dodat až 16,7 milionu barev. A jelikož má každá klávesa svoje vlastní osvětlení, tak díky dodávanému softwaru od SteelSeries, můžeme nastavit na každou klávesu jiný efekt v jiné barvě. Navíc k tomu můžete vytvářet libovolná makra pro specifické hry.

Chlazení, výkon a výdrž

Systém ventilátorů bylo pro mě další příjemné překvapení, jelikož při normální zátěži Stealth Thin spouští pouze pravý ventilátor a díky tomu je prakticky neslyšitelný. Při nulové zátěži se nám podařilo naměřit obvyklé hodnoty 30 dB. Daleko zajímavější výsledky jsme ale získali, když notebook běžel naplno. Při použití programu 3DMark06 se Stealth Thin dostal na překvapivé hodnoty 42-43 dB, což se dá považovat za relativně solidní výsledek, když vezmeme v potaz, že se jedná o herní notebook. Menší výhradu bych však měl s ventilátory a jejich vyhodnocováním situací. Všiml jsem si totiž, že se ventilátory nepřiměřeně spouští v situacích jako jsou například instalování programů nebo aktualizací systému Windows. Tento neduh může některé značně obtěžovat, ale dá se do jisté míry zmírnit manuálním ovládáním ventilátoru.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Bohužel samotná správa tepla už není tak optimistická. V našich stresových zkouškách v programu FurMark, dosahovala teplota grafické karty při plné zátěži až na hranici 87°C. Při spuštěném CPU burneru (100% stress) a zapnutém FurMarku pro zatížení grafiky se procesor dostával až k 90°C. Těchto hodnot však při normálním hraní bude velmi těžké dosáhnout. Díky technologii Turbo Boost dokáže Core i7-8750 zvýšit svůj takt z 2,2 GHz na 4,1 GHz, pro jednojaderné zatížení. Procesor i7-8750 však není tento Turbo Boost schopný udržet po delší dobu. Nejlepším příkladem toho byl pak náš test, kdy se zpočátku výkon udržuje mezi 3,0 GHz a 3,4 GHz, výkon však po určité době výrazně klesá a to v řádech několika procent.

GPU

Společnost MSI používá grafickou kartu s označením Nvidia Max-Q, která umožňuje, aby jejich produkty byly co nejtenčí a zároveň si udržovaly špičkový herní výkon. Nvidia má ve svém arzenálu hned 3 zástupce těchto Max-Q verzí - GeForce GTX 1060, GTX 1070 a GTX 1080, které pracují se špičkovou účinností pro dosažení vynikajícího výkonu. Z praktického hlediska to pak znamená, že notebooky vybavené technologií Max-Q jsou z pravidla tišší a dosahují nižších teplot na úkor mírně nižšího výkonu, než jejich běžné protějšky.

Model GTX 1070 Max-Q má základní otáčky nastavené na 1100 MHz, které můžeme zvýšit až na hodnotu 1544 MHz. Na hře Kingdom Come: Deliverance jsme pak testovali v jakém rozsahu se budou udržovat otáčky při ULTRA detailech na Full HD. Po půlhodinovém testu nám vyskočila poměrně solidní hodnota 1327 MHz.

FPS AVG

GTX 1070 Max-Q je i přes svůj nižší výkon ideální pro hraní her. Čip DirectX 12 dokázal zprostředkovat minimálně 70 FPS na všech 5 testovaných hrách při maximálních detailech a Full HD. PUBG se dostalo dokonce i přes hranici 100 FPS, takže zejména v této hře jsme profitovali i z 144Hz monitoru jejímž je Stealth Thin vybaven. Trošku mě mrzí, že grafická karta nepodporuje větší rozlišení jako WQHD a 4K, což je ale na druhou stranu kompromis, který muselo MSI podstoupit při tvorbě tak štíhlého designu.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

SSD

Stealth Thin je vybaven jedním 500GB SSD M.2 diskem od Samsungu. Jak už jsem zmiňoval výše, přišla nám do redakce americká verze, která má stále poměrně omezující rozhrání SATA III. Verze určené pro evropský trh jsou již dostupné s rozhráním NVMe, tudíž nejsou limitované maximální rychlostí zhruba 500 MB/s, což bohužel SATA III je.

Recenze: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - High-end notebook na cesty

Baterie

Co se výdrže baterie týče, nevedl si Stealth Thin vůbec špatně. Díky již zmiňované Max-Q verzi grafické karty, se výdrž baterie pohybuje nad standardními hodnotami u herních notebooků. Při obvyklé zátěži, což zahrnuje surfování po internetu se zapnutým Wi-Fi připojením, jsme se dostali až na neuvěřitelných 6 hodin. Při vysoké zátěži však výdrž baterie rapidně klesá a při hraní se rozhodně neobejdete bez napájecího kabelu.

Hodnocení

Jste hráči, kteří nepotřebují, aby jejich notebook svítil jako disco koule. Hledáte něco, co funguje jako herní notebook a zároveň bude svým designem vhodný i na obchodní cesty? V tom případě je přesně pro vás MSI GS65 Stealth Thin jak dělaný. Ano s cenovkou přesahující 50 000 korun to už může být pro mnohé velká investice, avšak za tuto cenu dostanete notebook s velice dobrým výkonem, zvukem a velmi pohodlnou a přizpůsobitelnou klávesnicí a to vše vměstnané v "krabičce" o hmotnosti necelých dvou kil. Stejný model akorát s grafickou kartou GTX 1060 Max-Q můžete pořídit na CZC za 48 990 Kč.

  • Výkon
  • Reproduktory
  • Minimalistický design
  • Baterie
  • Klávesnice
  • Chlazení
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama