Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší
Recenze Hardware Článek Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

David Jiránek

David Jiránek

24. 7. 2020 13:02

Jak obstál v naší recenzi high-end notebook od MSI, který výkonem nedělá žádné kompromisy?

Reklama

Co všechno byste čekali od nadupané herní sestavy? Špičkový procesor s možností přetaktování, nekompromisní grafickou kartu s podporou raytracingu, rychlý a velký disk, špičkový displej. Takový stolní počítač zabere dost místa. Problém nastává, pokud chcete hrát, či pracovat na cestách. Řešení ovšem existuje a má ho MSI. Herní notebook MSI GS66 Stealth zkrátka nedělá kompromisy a lidem, kteří jsou ochotni investovat, nabídne jen to nejlepší. Aspoň tak vypadají specifikace. Podpoří je i realita v podobě naší recenze?

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Pokud vás zajímá rychlý unboxing, můžete se podívat například na video od Crylesse. My se v recenzi budeme věnovat notebooku podrobněji.

Sílu skrývá v tenkém těle

Začneme u faktů. MSI GS66 Stealth má půdorys 358 x 148 milimetrů. Jedná se o 15,6palcový stroj s tloušťkou necelého 2,5 centimetru a váhou těsně nad 2 kilogramy. Jen pro kontext, tohle jsou rozměry, které se blíží ultrabookům. Zvlášť hmotnost a tloušťka vůbec nedává znát, že se ve vnitru notebooku skrývá výkon na hraní nejnovějších AAA titulů na maximální detaily. Vzhledem k minimalistickému černému provedení navíc budí notebook dojem ještě menšího zařízení.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Černé víko doplňuje pouze nenápadné logo MSI. Žádné agresivní herní prvky nebo externí podsvícení zde nečekejte. Notebooku to dodává opravdu elegantní nádech. Zadní stranu lemují jen otvory chlazení od ventilátorů. Podobně pak boční části, na kterých nalezneme i konektory.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Již při otevření notebooku zjistíte, že MSI myslelo na velmi praktické detaily. Otevření víka totiž lze provést jednou rukou. Úhel otevření pak dosahuje 180°. V kategorii herních notebooků jde o velmi zřídka viděnou vlastnost. Oceníte ji například při položení notebooku na klín, v posteli a dalších polohách. Zpracování kloubu displeje a vlastně celého exteriéru je špičkové.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Po otevření se odkryje 15,6 palců velký displej. V případě MSI GS66 Stealth ho lemují tenké rámečky po vrchní hraně a bočních částech. Naštěstí se nad displej vešla i kamerka s podporou Windows Hello.

Klávesnice a touchpad

Tím se dostáváme ke klávesnici a touchpadu. Vzhledem ke kvalitám notebooku se jedná asi o nejméně povedenou část. Přitom dobrých vlastností je tu mnoho. Rozložení klávesnice je skvělé, taktéž stabilizace jednotlivých tlačítek. Při hraní i psaní si rychle zvyknete. MSI tradičně na klávesnici vytváří spolu se SteelSeries. Tuto spolupráci rychle poznáte podle stylových popisků a RGB podsvícení. To se dá nastavit v aplikaci SteelSeries Engine 3. Přímá integrace ovšem přináší i benefity ve formě rozsvícení výhradně funkčních tlačítek po stisku klávesy „Fn“. Podobnou funkci by měl mít každý notebook s podsvícenou klávesnicí. Skvělý nápad a vynikající provedení.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Stisk kláves není tak hluboký, jako u jiných notebooků, ale jde hlavně o zvyk. MSI nezapomnělo ani na velký touchpad. Jeho rozměry jsou často u herních notebooků přehlíženy. Vzhledem k tomu, že na výšku místa moc nebylo, vyrostl touchpad zejména do šířky. Toto rozhodnutí s sebou nese dobré, ale i špatné aspekty.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Jak již bylo řečeno, klávesnice patří k nejslabší stránce notebooku. Jde pouze u maličkosti, které ale často zabolí. Touchpad má bohužel horší registraci položeného zápěstí. Vzhledem k jeho šířce, která přesahuje šířku mezerníku a dalších dvou kláves, vám ruka při hraní na jeho povrchu spočine celkem často. Řešením je při hraní touchpad vypnout, což je otázka 5 vteřin. Tento detail navíc lze z části řešit aktualizací ovladače, ale kolikrát vás v praxi bude štvát, především při psaní, kdy je sáhnutí po touchpadu rychlejší, a vypínat ho tak chtít nebudete.

Dalším detailem je poloha zapínacího tlačítka. To je umístěno na pravém horním kraji klávesnice. U většiny notebooků zde můžete najít tlačítko delete. Při psaní se tak může stát, že omylem prostě zmáčknete tlačítko vypnutí. V tomto případě jde o zvyk, ale oddělené tlačítko by rozhodně bylo lepší volbou. Což už není o zvyku, ale jasným faktem, je zmíněná absence čtečky otisků prstů. Ta by takto drahému notebooku rozhodně slušela.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

MSI alespoň nezapomnělo na dopředu mířící reproduktory. Jedná se o lehký nadprůměr co se kvality i hlasitosti týče. Většina hráčů zvolí jistě sluchátka při hraní. Pro pouštění videí a filmů zvukový projev postačí.

Celkově je klávesnice s touchpadem na dobré úrovni. Na notebooku se dobře píše i hraje, touchpad obecně patří k těm lepším. Barevné podsvícení je efektní, popisky čitelné za jakýchkoliv okolností. Na nižší stisk se dá zvyknout. Nejde ovšem o špičku podobně, jako u dalších aspektů notebooku. Kazí to především umístění vypínacího tlačítka bez čtečky otisků prstů a touchpad, jenž se čas od času položeným zápěstím aktivuje.

Mohutných 300 hertzů

Dostáváme se k displeji, a to je teprve podívaná, doslova. Specifikace začínají rozlišením FullHD a technologií IPS v matné povrchové úpravě. Výsledkem je rozumná jemnost a skvělé pozorovací úhly s minimem odlesků. Barevné podání je na dobré úrovni díky 100% pokrytí barevného sRGB prostoru. Hlavním lákadlem je ovšem obnovovací frekvence. Lepší herní monitory dosahují až 240 Hz. MSI GS66 Stealth nabídne rovnou 300 Hz a podporu G-Sync. Výsledkem je neuvěřitelná plynulost obrazu. Takto vysokou obnovovací frekvenci navíc rozhodně využijete vzhledem ke specifikacím, které si rozebereme v dalším odstavci. Celkový dojem z displeje lehce kazí snad jen nižší jas, který omezuje hraní venku.

Stovky FPS

Dostáváme se k jádru notebooku, v našem případě spíše k celé hrstce jader. MSI GS66 Stealth v naší konfiguraci pohání Intel Core i9-10980HK. Celkem 8 jader a 16 vláken tepe na základní frekvenci 2,4 Ghz s boostem až na 5,3 Ghz a možností přetaktování. Těžko budete hledat něco výkonnějšího od Intelu. Grafika RTX 2080 Super Max-Q se pak postará doslova o stovky FPS méně náročných esport titulech. Kompetitivní střílečky jako Valorant a Counter-Strike využijí naplno vysoké obnovovací frekvence displeje. Hodnoty zde v klidu přesahují 200 FPS. Prakticky jakákoliv kompetitivní hra využije plně tento displej s vysokou obnovovací frekvencí a výkonný hardware.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Samozřejmě výkon oceníte i u náročnějších her. Shadow of the Tomb Rider využije RayTracing a G-Sync technologii. Obnovovací frekvence displeje se díky tomu přizpůsobí výstupu z grafické karty. Výsledkem je okolo 100 FPS na nejvyšší detaily. Při hraní vás notebook rozhodně neomezí a překoná i velké a drahé herní setupy. Přitom se vám vejde do batohu.

Na notebooku je zkrátka radost hrát prakticky cokoliv. Na doporučené specifikace daných titulů vůbec nemusíte koukat. MSI GS66 Stealth se o herní skvělý herní zážitek vždy postará.

Grafiku a procesor doplňuje štědrých 32 GB rychlých DDR4 modulů na frekvenci 2 666 Mhz a 2 TB M.2 NVMe SSD. Náročný multitasking notebooku nedělá problém. Prostředí je rychlé a práce v grafických editorech plně využívá výkonná jádra v podání Core i9.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Uchladíme vše

Vzhledem k nekompromisnímu výkonu vyvstává otázka ohledně chlazení. Do tenkého těla MSI vložilo hned trojici ventilátorů a pořádnou dávku heatpipes. Ano, notebook při zátěži bude lehce hučet a větrat, ale pokud si vezmete rozměry a výkon komponent, překvapí vás, jak je vlastně tichý. Přitom k přehřívání nedochází, ačkoliv u procesoru je to občas těsné.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Větrání pomáhají i průduchy nad klávesnicí, pomocí kterých dochází k nasávání chladného vzduchu. Obecně jde o lepší řešení, než při nasávání skrze klávesnici. Není totiž pravděpodobné, že byste si otvory zakryly. K zahřívání klávesnice rovněž nedocházelo. Obecně byla zvýšená teplota při hraní rovnoměrně rozložena do celé základny notebooku.

Redukce zahoďte

Ačkoliv se GS66 Stealth blíží rozměry k ultrabookům, ohledně konektorů jde opačným trendem. Trojice USB-A a dvojice USB-C vystačí většině lidí. Jedno USB-C je navíc ve standardu Thunderbolt 3. Připočtěte k tomu HDMI, gigabitový Ethernet, pozlacený 3,5mm audio konektor a redukce můžete prakticky zahodit. Výtka by tu ovšem byla. Na pravé straně, kde má většina hráčů myš, se nachází hned 5 portů (2× USB-A, USB-C, 3,5mm jack a hlavně ethernet port). Zvláště ethernetový kabel je kolikrát dost nepoddajný a zabere dost místa. Konektory jsou navíc v bližší polovině boční strany.  Při hraní s myší tak tyto kabely mohou vadit. Lehce zamrzí také absence čtečky SD karet.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Bezdrátovou výbavu doplňuje Bluetooth 5.1 a hlavně rychlá Wi-Fi 6. Za konektivitu tak dáváme ve finále palec nahoru. Zvláště kvůli počtu portů a podpoře nejrychlejších standardů. Prostor pro zlepšování tu ale rozhodně je.

Obří baterie

Nakonec zde máme baterii. Jelikož je notebook v mnoha ohledech kompaktní, vybízí k častému přenášení. Samotná kapacita baterie rovněž tak. Hodnotu 99,9 Wh nepotkáte často. Zázraky ovšem nečekejte vzhledem k výkonným komponentám. Notebook vydrží přes odpoledne při nenáročné kancelářské práci. Pokud si však chcete zahrát, budete muset hledat zásuvku již po dvou hodinách. Na herní stroj s těmito specifikacemi je to očekávaný výsledek. Víc ovšem MSI udělat nemohlo. Limit 100 Wh obejít nejde a s větší baterií by notebook nemohl do letadla. Snahu o maximální výdrž tak chválíme.

Opravdový High-end

MSI GS66 Stealth míří na náročné uživatele, kteří zkrátka potřebují herní notebook s vysokým výkonem a moc nekoukají na cenu. Vzhledem ke špičkovému robustnímu provedení a kompaktním rozměrům je tento notebook výtečný pro přenášení v batohu. Zároveň vám poblíž zásuvky doslova vyčaruje stovky FPS ve většině her. Výkonný procesor se nezalekne žádné práce a díky bohaté konektorové výbavě se obejdete bez redukcí.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Notebook od dokonalého hodnocení srážejí jen detaily, které by měl zákazník za tuto cenu dostat. Například chybějící čtečka otisků prstů a slot na SD karty. Vylepšit se dá rozhodně i rozložení samotných konektorů.

Krom těchto detailů jde o jeden z nejlepších herních strojů. Cenovka 97 990 Kč je vysoká, ale vzhledem k osazení toho nejlepšího oprávněná. Navíc konkurence je na tom podobně. Kdo hledá špičkový herní notebook a má rozpočet, narazil na trefu do černého. MSI GS66 Stealth je dříč, který svým výkonem zvládne náročnou práci i nejnovější hry levou zadní. Dokonalost sráží jen detaily, se kterými si rozhodně nemusíte lámat hlavu.

 

Recenze: MSI GS66 Stealth - když chcete to úplně nejlepší

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama