Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum
Technologie Článek Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Jakub Osička

Jakub Osička

12. 12. 2018 21:57

Je tady první recenze z našeho speciálu věnovanému AiO setům vodního chlazení.

Reklama

Když se řekne „All-in-one vodní chlazení“, mnohým z nás se možná ihned na prvním místě vybaví neotřelý a téměř ikonický design produktu, o kterém bude celá dnešní recenze. Řeč je samozřejmě o obávaném mořském postrachu, jehož chapadla vylézají z hlubin portfolia značky NZXT. Přichází Kraken – respektive celá série Krakenů.

Známá firma

NZXT je společnost, která vznikla v roce 2004 ve Spojených státech a za dobu své existence už toho stihla vytvořit opravdu mnoho – od spousty oblíbených počítačových skříní přes zmíněné vodní chlazení až po napájecí zdroje.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Věřím tomu, že ač jste se možná doposud o vodní chlazení nezajímali, je možné, že je vám Kraken povědomý. Často na něj narazíte na fotografiích různých vyfintěných sestav a mezi hráči se těší velké oblibě nejen proto, že - zkrátka a naprosto objektivně – vypadá prostě skvěle.

Dnes 240 mm

Ambientní RGB podsvícení a jednoduchý kulatý design zrcadlové pumpy ale samozřejmě nejsou všechno. NZXT ovšem získává pozitivní reference i z hlediska výkonu těchto AiO řešení.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Produktová řada čítá celkem pět modelů vodního chlazení lišících se převážně velikostí. My se zaměříme na NZXT Kraken X52 – tedy pravděpodobně nejuniverzálnější variantu s 240mm radiátorem s mírně výraznější hloubkou 30 mm a dvěma 120mm ventilátory NZXT Aer P120. Použít ho můžete s většinou dnes běžně používaných socketů – Intel 115X, 1366, 2011, 2011-3, 2066 a AMD TR4, AM4, FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2.

Blok, pumpa, radiátor a hadice

Měděnému plátu, který slouží jako styčná plocha s procesorem, nechybí ve vnitřní části rozsáhlejší strukturování pro lepší odběr a efektivnější absorbování vytvořeného tepla. Na pumpě, která operuje rychlostí 1 600 – 2 800 RPM, najdete již zmiňované podsvícené logo, které je díky osazení RGB diodami a dvěma zrcátky doplňováno propracovanými světelnými efekty.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Radiátor je hliníkový, což je samozřejmě poznat na jeho hmotnosti. Již zmíněné ventilátory Aer P120 patří k opravdu kvalitním. Jsou uzpůsobeny pro vyšší statický tlak při průtoku vzduchu až 73,11 CFM (kubických stop za minutu), čímž efektivněji profukují radiátor při rychlosti otáček 500 – 2 000 za minutu. Propojovací hadice s průměrem jsou vyrobeny z gumového bytelného materiálu a chráněny nylonovým rukávem.

Instalace

Připojení Krakena je jednoduché, ale pro AM4 variantu vyžadovalo malou úpravu úchytů na desce, respektive odstranění původního rámečku a nahrazení šroubovacími sloupky. Jednoduchým stlačením jsem z CPU bloku sejmul montážní prstenec, nahradil jej specifickým pro AMD platformu a přimontoval na sloupky.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Pumpu připojíte do SATA napájení a také 3pin konektoru na desce. Poslední kabel je potřeba zapojit do USB_HEADERS konektoru přímo na desce. Odpadá tak nutnost RGB konektoru či nějakého ovladače – vše je komfortně řešeno přes jeden kabel a ovládáno v přehledné aplikaci od výrobce. Na druhou stranu ale přicházíte o možnost světelné synchronizace s jiným hardwarem přes rozhraní základní desky.

Software, podsvícení

Jak už bylo řečeno, propojení pumpy se základní deskou je zajištěno prostřednictvím USB pinů běžně používaných pro zapojení portů na skříni. Dnes jde již o běžné řešení, které najdete u velkého množství vodních chlazení na trhu. O celý chod se tak stará důmyslný a zároveň přehledný software CAM.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Jeho prostřednictvím můžete ovládat nejen výkonové profily a teplotní křivky chladiče, ale také RGB efekty, kterých je dostupná celá řada a asi nemá smysl je tady chválit podruhé. Místo toho si raději prohlédněte fotografie. K softwaru jinak nemám výhrady. Funguje jednoduše a bez chyb a najdete v něm všechna potřebná nastavení.

Výkon a hlučnost v praxi

Byť jsou výsledky všech námi testovaných modelů velmi těsné, Kraken od NZXT si vedl na výbornou. Nejrelevatnějším testům - tedy provozu CPU při stress testu na 100 % (v nepřetaktované i přetaktované verzi) - dominoval. O chlup mu potom při testu maximálního chladícího výkonu utekl Corsair se svým Hydro H100i Platinum RGB, k čemuž jistě přispěla i absence 200 otáček za minutu navíc.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Co se týče hlučnosti, zvuky pumpy jsou sice slyšitelné, ale zůstávají velmi tiché. Při maximálním roztočení ventilátorů už samozřejmě uslyšíte pořádný randál, ale vzhledem k teplotním výsledkům a hlučnosti v klidném režimu dosahuje chlazení velmi dobrých výsledků. V testu se tak NZXT Kraken umístil na druhé příčce.

Recenze: NZXT Kraken X52 - navždy krásné vodní monstrum

Shrnutí

Obecně Kraken nasadil vysokou laťku a dá se říct, že jsme hned na první dobrou objevili vítěze testu. Skvěle si vedl nejen v oblasti chladícího výkonu. Poklonu si od nás vysloužil i za opravdu jednoduché řešení kabeláže a připojení a za skvělý a přitom decentní vzhled.

Prodává se v době psaní recenze za trochu vyšší obnos 3.599 Kč a výrobce NZXT na něj poskytuje šestiletou záruku.

  • Chladící výkon, záruka 6 let
  • Jednoduchá instalace
  • Minimum kabeláže, připojení přes USB na desce
  • Skvělý design
  • Funkční software s komfortním ovládáním
  • Vyšší cena
  • Mírně hlučnější ve vyšších otáčkách

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama