Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem
Recenze Hardware Článek Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

Jakub Osička

Jakub Osička

17. 12. 2020 07:25

Dnes recenzujeme nové all in one vodní chlazení od NZXT s displejem integrovaným do CPU bloku.

Reklama

A máme tady druhého zástupce z nově uvedených produktů výrobce NZXT. Opět je to all-in-one vodní chlazení populární série Kraken, nicméně tentokrát nese jmenovku začínající písmenem „Z“. Konkrétně jde o model Z53 – rozměrově 240mm klasiku se dvěma ventilátory na radiátoru, ale tentokrát velkým 2,36“ displejem umístěným přímo na CPU bloku, který nahradil tradiční prstenec s efektem nekonečného zrcadla.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

All-in-one vodní chlazení s displejem

NZXT zkrátka zřejmě chtělo své portfolio ozvláštnit, a proto Krakenům nalila do vínku v sérii „Z“ ještě zajímavější designové provedení se zmíněným displejem, který dokáže zobrazovat nejen základní info o systému (např. teplotu či frekvenci procesoru a spoustu dalších variací), ale také třeba libovolnou animaci ve formě gif obrázku. NZXT stejně jako u inovované řady X myslelo na variabilitu zobrazovaných údajů, takže lze displej softwarově natáčet dle potřeby po 90 stupních na obě strany. Oceníte to zejména, pokud budete mít základní desku, u které je místa kolem CPU poskrovnu a tam, kde budete potřebovat blok specificky natočit. Jen je tato možnost trochu nešťastně schovaná v softwaru NZXT Cam pod záložkou „O zařízení“.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Klasické „krakení“ provedení

Technické parametry nijak zásadně nevybočují z obyčejných zvyklostí. I zde najdeme hliníkový radiátor s rozměry 12,3 x 27,5 x 3 cm, který je osazován dvěma nepodsvícenými ventilátory Aer P 120 mm, které rotují pří cca 500 – 2.000 otáčkách za minutu, a tedy průtokem vzduchu 18,3 – 73,1 kubických stop za vteřinu. Jsou to opravdu docela tišší pracanti, znám je důvěrně z jiných Krakenů a ani tentokrát mě nepřekvapily žádnými zásadními negativy. Chod je tichý a zároveň efektivní.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Překvapením nejsou ani použité hadice pro rozvádění kapaliny napříč soustavou. Opět jsou vyhotoveny z gumového materiálu a potaženy nylonovým rukávem. Navazuje na ně pumpa Asetek sedmé generace kombinovaná s CPU blokem. Styčná plocha pro odvod tepla je měděná a proti galvanické korozi z potenciálního míchání kovů jsou samozřejmě v kapalině aditiva – u all-in-one řešení prostě klasika. Chlazení je samozřejmě kompatibilní univerzálně s veškerými současnými mainstreamovými sockety – Intel 115X/1366/1200/2011(-3)/2066 i AMD AM4, sTRX4 a TR4 (přičemž výrobce upozorňuje, že rámeček pro Threadrippery není součástí balení).

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Jednoduchá instalace

Instalace je jednoduchá, probíhá stejně jako u všech ostatních Krakenů. Radiátor společně s ventilátory ukotvíte do skříně, cpu blok objímá prstenec, který přišroubujete v našem případě (AMD AM4) na nožičky ukotvené do bracketu, a zbývá vyřešit kabeláž – tedy šikovné připojení přes USB přímo do základní desky, napájení přes SATA konektor a případně můžete využít i konektor pro kontrolu RGB podsvícení dalších produktů od NZXT. Rozbočovač k ovládání ventilátorů je také v balení. Vše je poměrně intuitivní a instalaci s návodem zvládnete bez větších problémů.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

K softwaru dodám jen, že se NZXT Cam postupně zlepšuje a spousta drobných bugů, kterých jsem si při dlouhodobém používání všiml, je už dnes pryč. V zásadě je program funkční, poměrně intuitivní a k ovládání podsvícení či výkonnostních profilů více než dostačující.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Výsledky měření

Vzhledem k tomu, že se konstrukce nijak zásadně neliší od ostatních Krakenů, očekávám relativně podobné výsledky, jako u modelu bez displeje se stejnou velikostí radiátoru a potažmo i ventilátorů. A to se koneckonců potvrzuje. I NZXT Kraken Z53 dokázal dosáhnout na velmi příznivý výsledek.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

Svým sourozencům se model Z53 přiblížil i co se týče tichého chodu.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Opět pro rekapitulaci - použili jsme sestavu se starším procesorem Ryzen 1600X v otevřeném prostředí pro konzistenci výsledků. Testovali jsme maximální vytížení procesoru při 700-800 otáčkách ventilátorů za minutu po dobu 60 minut kvůli teplotní kapacitě vody. Následně došlo na přetaktování procesoru při stejné zátěži na 4.0 GHz na úrovni všech jader se zvýšeným napětím 1,3875 V a běh po dobu 30 minut. Poté provádíme také test maximálního chladícího výkonu - využití maximálních otáček ventilátorů. Monitoring probíhá pomocí aplikace CPUID HWMonitor, stress test procesoru zajišťuje OCCT 4.5.1 a overclocking procesoru AMD Ryzen 1600X byl pro komfortnější přepínání profilů prováděn pomocí Ryzen Master.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Shrnutí

NZXT Kraken Z53 je dalším důstojným zástupcem rodiny vodních all-in-one chlazení. Tentokrát s ještě o něco málo zajímavějším a hlavně maximálně variabilním designovým provedením CPU bloku. Vytknout se toho dá opravdu málo - set funguje velice dobře, je tichý, výkonem výrazně nadprůměrný. Nebýt nesmyslného umístění nastavení otáčení displeje v softwaru Cam, asi bych téměř nic nenašel. Je to ale vykoupeno vyšší cenou - a u řady "Z" to platí dvojnásob. Aktuálně na českou cenu čekáme - na CZC.cz najdete ostatní modely. Cena Z53 je ale výrobcem oficiálně stanovena na 229,99 USD, což je poměrně výrazný rozdíl oproti RGB verzi X53, který má stát jen 159,99 USD a ještě větší oproti klasické variantě bez podsvícených ventilátorů - ta vyjde jen 129,99 USD a u nás se prodává v době psaní recenze za 3.298 Kč. I zde se ale dočkáte alespoň dlouhé šestileté záruky přímo od výrobce. Na druhou stranu je ale skvělé, že NZXT nabízí v podstatě tři různá řešení pro jeden rozměr radiátoru a každý si může vybrat to, co skutečně potřebuje. Nebo spíš - v tomto případě - to, čím se chce kochat.

 

Recenze: NZXT Kraken Z53 - vodní chlazení s displejem

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama