[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty
Gaming Článek [Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

25. 11. 2019 15:56

Hračičkové všech zemí dočkali jste se!

Reklama

Zoo Tycoon (2001) včetně svých dvou datadisků Marine Mania (2002) a Dinosaur Digs (2002) si zaslouženě zajistil výstavní místo na mé pomyslné polici nejzábavnějších strategií, jež jsem hrál. I proto mi tyto názvy utkvěly v paměti na rozdíl od znění Archimédova zákona. Jenže to je už pěkná řádka let zpátky. Když jsem se dozvěděl, že Frontier Developments pracují na nové budovatelské strategii Planet Zoo, kde si zase budeme moci postavit zoo svých snů, byl jsem nadšen. Každým dalším trailerem či gameplayem se můj entuziasmus stupňoval a napadala mě jediná otázka, jejíž odpovědi jsem se nemohl dočkat: „Že by konečně vysvitla hrstka naděje i pro zapálené budovatele zoologických zahrad?“

Jako na horské dráze

Ne, nyní tím nemyslím úspěšný Planet Coaster, který mají na svědomí stejní vývojáři. Ale přesně takové byly mé pocity, jenž mě ze začátku provázely hrou. To dítě uvnitř mého těla skákalo radostí, když jsem poprvé spustil Planet Zoo. Do uší mi hrálo intro, které si spojíte se safari, a jako první úkol jsem si měl vytvořit herní avatar. K čemu si tvoříme „pajduláka“ se dostanu později. Poté už mé kroky směřovaly do Kariéry, kam vás ostatně samotná hra navádí, jelikož jde o zábavně zakomponovaný tutoriál. Cílem je plnit úkoly, které nejsou nijak náročné a dokončit každý scénář nejlépe za zlatou hvězdu.

V Kariéře budete stavět zoologické zahrady pro majitele Bernarda Goodwina aka Bernieho. Ten především odvypráví omáčku okolo konkrétního scénáře a předá slovo Nancy Jonesové, která vám jako zkušená ošetřovatelka s třicetiletou praxí ukáže, jak se vlastně staví zoo a co vše je potřeba udělat pro spokojenost zvířat i návštěvníků. Během toho se seznámíte i se správou zoo, abyste nezkrachovali hned, co koupíte první zebru a stánek na burgery. Dále nám jsou představeny ukazatele přístupu elektřiny a čistoty vody. Těm, kdo hráli Cities: Skylines, nebude cizí grafické znázornění těchto nutností.

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Když mi Nancy, oplývající suchým anglickým humorem, řekla, ať se na medvěda podívám tzv. Zvířecí kamerou, což je detailní pohled na zvíře bez HUDu kvůli pěknému záběru pro snímek obrazovky, stalo se to, že medvědí samec prošel tělem samice, jako by tam ani nebyla, a najednou mi tak vznikl záběr na dvouhlavého Grizzly. Zde přišel onen první pocitový sešup o šedesát stupňů. Jen jsem se modlil, ať zvířata ani lidé neprochází dalšími předměty. Modlitby byly vyslyšeny. Naštěstí se jen občas propadají do země.

Prudké klesání číslo dvě. Umístil jsem přístřešek pro lvy blízko betonové zdi výběhu. Zadní stěna přístřešku mi čouhala skrze beton na chodník. Ještě prudší klesání jsem zažil, když se mi při stavění prolézačky pro šimpanze z ničeho nic podařilo umístit dřevěnou plošinu ve vzduchu. Cítil jsem se jak levitující Chris Angel, jen chybělo, aby diváci strkali ruce do volného prostoru mezi plošinou a zemí, měli ústa otevřená do O jak kapři, vykulené oči a říkali: „Nemůžu tomu uvěřit, opravdu tam nic není, jak to udělal?“ Naprosto stejně se mi podařilo „upevnit“ liány při mé snaze přiblížit šimpanzí výběh jejich přirozenému prostředí.

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Jenže prudké strmé klesání je potřebné k nabrání dostatečné rychlosti, aby vláček zvládl opět vystoupat nahoru. Po několika hodinách, kdy jsem se cítil podveden, mne pak osvítil Duch svatý. Lépe řečeno, konečně jsem se to naučil jakžtakž hrát. Prostorová levitace, kterou jsem považoval za technický nedostatek, se ukázala jako záměrně daná vlastnost ve hře. Jakmile se blíže seznámíte s Planet Zoo, pochopíte, že si tu můžete vyšperkovat cokoliv do nejmenšího detailu. A proto je nutné dokázat provést s jakýmkoliv předmětem naprosto vše, co vás napadne. Hračičkové mohou bouchat šampaňské, já byl totiž opět ze hry uchvácen.

Mise nová zoo

Vskutku s každým předmětem tu můžete posouvat, rotovat, naklánět, zmenšovat, zvětšovat, prodlužovat, prostě dělat si, co chcete. O to víc mne zarazilo nepoddajné vytváření cest. Připomnělo mi to Tropico 6, kdy jsem nejednou měl chuť prohodit klávesnici monitorem při stavění silnic. Stejné problémy jsou i v Planet Zoo – chodníky se spojují, kde nechci, nebo vytvořit solidní křižovatku je skoro nemožné.

Každopádně perfekcionisté, co rádi stráví hodiny a hodiny budováním jejich vysněných zoo, si přijdou na své. Ale co hráči, kteří si chtějí jen oddáchnout? I pro ně je Planet Zoo, nicméně jejich zahrada bude spíše vypadat jak low-cost zvířecí koutek. Pokud si teda místo zcela holé mapy nevyberete některou z již vytvořených zoo od vývojářů, se kterými se setkáte v rámci Kariéry.

Kromě ní se hráčům nabízí ještě režimy Výzva, Franšíza a Sandbox. Ve všech začínáte na zcela prázdné mapě, která se liší jen biotopem, jenž si vyberete. Nicméně jakmile začnete tvořit na vlastním písečku, tak vás ani nebude zajímat, jestli máte v pozadí lesnatá pohoří či poušť. Jediným limitem při megalomanství jsou peníze. Rozpočet sice není nijak nízký, ale ani si za něj nepořídíte hned vše. Většinu peněz ze začátku vždy utratíte za nutné budovy pro zaměstnance, nějaké ty stánky pro návštěvníky a výběh. Pak už jen záleží na vašem umu zacházet s financemi. Jestliže se chcete těmto prekérním situacím vyhnout, spusťte si Sandbox, kde je vše neomezené a dostupné.

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Vrátím se ještě k Franšíze, jelikož ta mne zaujala nejvíce. V ní si budujete vlastní síť zoologických zahrad. Aby to Angláni z Frontier ještě okořenili, tak je celá online. Hráči si tak mohou navzájem chodit na návštěvy. Navíc se pořádají komunitní eventy, kde se dočkáte odměny, když se splní cíl události do určité doby. A přesně kvůli tomuto si vytváříte herní avatar.

Za co si ale Planet Zoo zaslouží největší pochvalu? Kromě zábavné stránky má i edukativní význam. Veškeré informace o zvířatech si přečtete v Zoopedii, která vám i může pomoci při stavbě výběhu, popřípadě pokud byste chtěli umístit vícero druhů zvířat do jedné ohrady, tak zjistíte, která si spolu sednou. Tato vzdělávací část začíná už při Kariéře, jelikož BernieNancy se rádi podělí o zajímavosti z divočiny.

A tak jsem propadnul ke klasickému „jen postavím tuhle ohradu a jdu spát... ale tak mohl bych ještě zvýšit ceny burgerů ve stánku u vchodu, rovnou k tomu zákazníkům dovolím si přikoupit i salát“, o čtyři stánky s občerstvením, obchod se suvenýry a pět nových výběhů později na mne přítelkyně apeluje, že je už vážně pozdě a mohl bych to vypnout. Ale když jste zrovna vyzkoumali asijský styl budov, díky němuž si můžete vytvořit hezky vypadající zařízení jak z Číny, tak nezbývá než odpovědět: „Jo hned, už to budu mít.“ Dvě hodiny v tahu, oční víčka nějakým zázrakem drží silou vůle a vy to vypínáte s uspokojivým pocitem, že toalety s informačním stánkem vypadají jak Letní palác v Pekingu postavený Patem a Matem.

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Ošetřovatelem na plný úvazek

Přejděme od infrastruktury k tomu, co každého asi na Planet Zoo zajímá nejvíce. Zvířectvo. Zdejší fauna je poměrně obsáhlá, určitě, než se vám podaří získat všechny druhy zvířat do výběhů či expozic, tak u hry strávíte několik desítek hodin. Pokud se tedy nerozhodnete pro Sandbox. Každopádně bych uvítal ještě další rozšíření o ptactvo, které tu má jen pár zástupců, a rozhodně i vodní živočichy. Určitě by byla sranda budovat obří akvária pro plejtváky, či rovnou celé mořské světy.

Zvěř si musíte nejprve zakoupit na trhu, a to buď za peníze či vzácnější záchranářské kredity, za něž si pořídíte lépe hodnocené exempláře. Žádný druh nemá pevně stanovenou cenu, škála je znatelně rozdílná a závisí na několika faktorech, jako je již zmíněné hodnocení, věk, popřípadě zda jej kupujete z celnice či z chovu atp. Po úspěšném kaufu přichází na řadu pečování. Vězte, že divoká zvěř je značně vybíravá. Abyste co nejvíce vyhověli jejich potřebám, je nutné daný druh zkoumat. Výzkumem totiž zjistíte více informací k jejich stravě, odemknete si různé hračky, výbavy do výběhu či najdete protiléky na rozličné nebezpečné nemoci. Čím spokojenější zvířátka budou, tím jim lépe půjde rozmnožování, které můžete také ovlivnit, při snaze vytvořit geneticky dokonalý druh podle jejich předpokladů. Taktéž je důležité ideální jedince vypouštět do volné přírody, za což vás hra odmění záchranářskými kredity.

O pravidelný přísun potravy, čistotu výběhů či prostorů pro návštěvníky, bezpečnost a zdraví zvířat se vám postarají zaměstnanci. Ošetřovatelé, údržbáři, veterináři, uklízeči a securiťáci většinou automaticky dělají, co mají v popisu práce, občas je potřeba z nouze někoho urgentně přivolat pomocí tlačítka, ale vesměs se vaši podřízení chovají velice intuitivně.

Stejně jak je důležité pozorovat spokojenost zvířat, tak se nesmí zapomínat ani na hosty. Především jejich peníze jsou hlavním příjmem pro vaši zoo.

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Buvol dělá bůů

Grafické stránce nelze něco vyčítat. Zvířata jsou nádherně do detailu propracovaná. Když chvíli budete pozorovat jejich animace, přijde vám, jako byste se dívali na dokument od BBC. A to včetně prostředí. Ať už se bavíme o změně ročních období, nebo o tom, co vytvoříte. Jakmile k vizuálu přidáme zvuk, vzniká naprosto autentický zážitek ze setkání s divočinou.

Planet Zoo je natolik živá hra, že se neustále něco kolem vás děje, a vy máte problém to všechno sledovat. V oznamovací části obrazovky na vás pořád bliká různé upozornění, ať už jde o nové potomstvo či blížící se inspekci. Kontrola se zaměřuje pokaždé na jiné aspekty zoo, kdy vám pak udělí finální hodnocení do maximálně pěti hvězd.

Nicméně lze tvrdit, že pokud si chcete zjistit jakoukoliv informaci o aktuálním stavu budovy, adoptovaných zvířatech, návštěvnících či zaměstnancích určitě si požadované údaje najdete. Sice cesta k nim je trochu složitější, jelikož nějaký komplexnější ukazatel tu není.

Ze začátku jsem měl ještě trochu problém s ovládáním kamery, které mi přišlo docela kostrbaté. Ale po několika hodinách jsem uznal, že to je spíše o zvyku.

Všichni určitě ocení, že hra je s českými titulkami a podporuje Steam workshop. Takže se můžete těšit na přidaný obsah od samotných hráčů.

Planet Zoo vyšlo 5. listopadu 2019 na PC (Steam). Cena hry se v době recenze pohybuje okolo 1.200 Kč.

[Recenze] Planet Zoo - budovatelský ráj pro detailisty

Verdikt

Pokud jste čekali na budovatelskou strategii, kde si jednoduše postavíte svou vysněnou zoo za pár hodin, tak čekejte dál. Planet Zoo není už tycoon pro děti a něžné pohlaví, ale nejvíce upoutá všechny hračičkáře, kteří chtějí strávit stovky hodin u vypilování zoo do nejpřesnějších detailů. Nádherné audiovizuální zpracování vás o to více vtáhne do divočiny, a tak oželíte některé chybějící druhy zvířat, které se snad objeví někdy v budoucnosti. Alespoň v to doufám. Až na pár neduhů s texturami se toho hře nedá příliš co vyčítat. Rozhodně si to vyzkoušejte, sami mi pak dáte za pravdu, že na tohle jsme čekali! Já se teď, s dovolením, musím jít věnovat svému kousku zkultivované divočiny.

+ Audiovizuální zpracování zvířat a prostředí + Možnost vyšperkovat zoo do posledního detailu + Kompletní správa zoo, informace naprosto o všem + Propojení s ostatními hráči + Zábava i vzdělávání - Propadající textury - Málo ptactva a vodních živočichů

Vývojář i vydavatel: Frontier Developments

Žánr: Strategie, simulátor výstavby a řízení

Recenzovaná verze: PC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama