Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk
Technologie Článek Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Jakub Osička

Jakub Osička

10. 2. 2019 03:17

Zvuk s haptikou - to přináší high-endový bezdrátový headset ze zelené stáje.

Reklama

Zelený tým představuje svůj high-end na poli bezdrátových headsetů. Razer uvedl na trh v relativně nedávné době řadu sluchátek s mikrofonem nesoucích pojmenování Nari, která čítá hned tři různé modely. Základem je verze Essential, kterou následuje klasický model bez přízviska, a na pomyslném vrcholu potom hrdě stojí nejvyšší model – Razer Nari Ultimate. A právě na něj se dnes podíváme.

Zvuk, který se vás dotkne

V prvé řadě je třeba říct, že sluchátka jsou bezdrátové a jejich hlavním lákadlem je speciální přizpůsobení pro zvukově-haptické vjemy. V této oblasti se Razer spojil se společností LofeIt a na svých stránkách připodobňuje význam technologie například k vibrační odezvě gamepadu.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

V reálu jde vlastně o speciální vibrace, které s různou intenzitou umocňují velmi nízko položené zvuky. Tuto technologii Razer nazývá HyperSense a její využití je alespoň z mého pohledu prospěšné pouze ve hrách. Ale nepředbíhejme.

Konstrukce

Headset není přehnaně extravagantní a kromě malého podsvíceného loga po stranách náušníků a diody značící (ne)aktivitu mikrofonu je zahalený do černošedého hávu. Nicméně i přesto jej jen tak nepřehlédnete. Rozměry jsou poměrně značné. Na druhou stranu ale musím pochválit velmi pohodlné náušníky. Netlačí ani po delší době používání a přestože srovnávání v zimních měsících není úplně relevantní, prozatím mám pocit, že se v nich i uši potí opravdu minimálně.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Hlavový most příjemně vypolstrovaný měkkým materiálem a vnější konstrukce je hliníková. Velkou výhradu mám ale k ukotvení měničů do plastového těla. Kulatý rám, do kterého jsou zavěšeny, je vyroben z tenkého plastu. Tato část sluchátek je pravidelně namáhána a jsem přesvědčený, že po dlouhodobějším používání může při troše smůly dojít k poškození. Headset není levný a čekal bych, že toto bude vyřešeno malinko bytelnějším způsobem.

Mikrofon je vysunovací, aktivovat či deaktivovat jej můžete tlačítkem přímo na headsetu a kromě něj v náušnících najdete také microUSB konektor na dobíjení baterie, vstupní 3,5“ jack, regulátor hlasitosti, regulátor vyvážení hlasitosti hry a chatu a také samozřejmě vypínací tlačítko pro samotný headset. Je zde ukrytý i USB vysílač, prostřednictvím kterého sluchátka připojíte k vašemu zařízení.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Zvuk

Po zapojení USB kabelu můžete doinstalovat softwarový ovladač a ovládací panel Razeru, který se rozhodně bude hodit. Důležité je podívat se, zda operační systém v nastavení zvuku správně přidělil přehrávání systémových zvuků hlavním reproduktorům, a naopak komunikaci ponechal druhému „virtuálnímu“ zařízení. Nari Ultimate se totiž tváří jako dvojice sluchátek.

Už v základu je zvuk solidní, nicméně pokud si budete chtít na zkušenou pustit rockovou vypalovačku, určitě doporučuju vypnout zmíněný HyperSense. Jeho použití ale jinak rozhodně odsuzovat nechci - ba naopak. Ve hrách je naopak naprosto skvělým doplňkem, často vám pomůže s určením směru zvuku a celý zážitek se stává o trochu realističtějším – hlavně pokud si zrovna užíváte nějakou atmosférickou řežbu a kolem hlavy vám sviští kulky a země se třese pod výbuchy. Zkrátka zvuk opravdu cítíte a hra tak dostává nový rozměr. Za to si Razer zaslouží velkou pochvalu.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Obecně mi trochu přijde, že se basové spektrum trochu prolíná se středy a tyto frekvence nejsou úplně čisté, nicméně s tím dokáže pomoct integrovaný ekvalizér v softwarovém ovladači. Ve výsledku se tak některé mouchy dají odstranit a troufám si tvrdit, že i na poslech hudby sluchátka poslouží dostatečně kvalitně. Vzhledem k jejich ceně je to koneckonců žádoucí a téměř nutnost. Silnou stránkou je potom dojem z hraní her.

Krátce se zmíním ještě k prostorovému zvuku THX Spatial Audio. Ano – tato vychytávka má simulovat 360° prostorový zvuk, nicméně osobně mi ani v tomto provedení nesedla. Prostorový zvuk je zkrátka kompenzován značným zkreslením. Jistě – možná jej oceníte v některých kompetitivních hrách, ale pokud není nutností, dle mého názoru se jeho používání moc nevyplatí. Jde na úkor jinak slušné reprodukce.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Mikrofon

Chválit už ale nemůžu mikrofon. Byť můžete v ovladači upravovat jeho senzitivitu, hlasitost a další drobnosti, ve výsledku je záznam zkreslený. Pro zajímavost jsem si vyzkoušel srovnání nahrávky svého hlasu z headsetu SteelSeries Arctis 3 a rozdíl byl diametrální (a bohužel v neprospěch Nari). Vlastně jsem trochu začal litovat, že jsem i Arctis 3 mikrofon někdy dříve hanil, pokud teď beru v potaz i cenové srovnání. Záznam zvuku skutečně není silnou stránkou Razer Nari Ultimate, ale na Discordu se i přesto domluvíte bez problémů.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Software

Nástroj pro ovládání od Razeru je přehledný, nabídne širokou škálu nastavení podsvícení, úpravy zvuku a zapínání jednotlivých technologií sluchátek. Kromě toho můžete využívat i dalších addonů. Neměl jsem tolik prostoru pro jejich vyzkoušení, ale třeba propojení podsvícení s audio výstupem počítače tak, aby vám sluchátka blikala do rytmu funguje bezproblémově. Jistě – jde o nadbytečné doplňky, ale možná objevíte i addon, který využijete rádi.

Shrnutí

Ač jsem zrovna u produktů Razeru velmi obezřetný, musím říct, že mě Nari Ultimate příjemně překvapil. Ano, pravděpodobně byste podobnou kvalitu reprodukce vytáhli i z levnějších headsetů, nicméně bezdrátový provoz, příjemně neutrální design a softwarové vychytávky včetně haptických vjemů dávají dohromady opravdu slušnou přidanou hodnotu – především tedy ve hrách.

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Dosah bezdrátového signálu je slušný - v menším bytě jsem se v podstatě nesetkal se ztrátou signálu. Headset ho indikoval jen když jsem zrovna procházel v zákrytu několika zdí. Výdrž baterie výrobce udává až přes 20 hodin při vypnutém HyperSense a 8 hodin, pokud jej budete využívat. Při kombinovaném použití jsem se dostal asi na necelých 9 hodin. Zamrzí nepříliš pevná konstrukce usazení měničů do těla sluchátek a jak už jsem zmínil dříve – i v tomto případě vnímám prostorový zvuk jako neefektivní doplněk.

Razer Nari Ultimate se prodávají na Czc.cz v době psaní recenze za 5.199 Kč. K diskuzi je sice její poměr k použitým materiálům konstrukce, ale na druhou stranu ji vnímám jako opodstatněnou s ohledem na doplňkové funkce, které už byly výše zmíněny. Pořád jde o další z bezdrátových headsetů, jejichž ceny se stále drží ve vyšších sférách.

  • HyperSense ve hrách
  • Propracovaný software
  • Celkově relativně slušný zvuk, ale musíte si vyhrát s ekvalizérem
  • Bez přehnaných designových prvků
  • Plastová konstrukce
  • Mikrofon
  • Vyšší cena

Recenze: Razer Nari Ultimate - hmatatelný zvuk

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama