Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky
Recenze Hardware Článek Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

Jakub Osička

Jakub Osička

6. 8. 2020 05:04

Testujeme tři zvukové karty od výrobce Sharkoon. Pro telefony i PC.

Reklama

V dnešní recenzi si představíme rovnou tři drobné produkty, které by se vám mohli zalíbit, pokud jsou pro vás audio zážitky stěžejní, a to nejen při hraní her. Výrobce Sharkoon, kterého důvěrně známe zejména jako třeba výrobce počítačových skříní, se totiž pustil do vytváření vlastních digitálních audio převodníků.

 

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

 

Máme tady k otestování připravené rovnou tři – hlavní Sharkoon Gaming DAC PRO S sloužící jako typická drobná USB zvuková karta primárně pro váš desktop nebo notebook, Sharkoon Mobile DAC jako jednoduchá verze pro USB-C telefony a na závěr rozměrnější Sharkoon Mobile DAC PD, který disponuje navíc i dalším samičím portem USB-C pro souběžné nabíjení.

Sharkoon Mobile DAC

Mobilní digitální převodník ocení hlavně uživatelé telefonů s operačním systémem Android a potažmo konektorem USB-C, nicméně kompatibilní je i s Windows nebo macOS. Zařízení je to opravdu jednoduché – opletený kabel má koncovku s obyčejným 3,5“ TRRS jackem (můžete tedy využít i připojení sluchátek s mikrofonem přes jeden konektor) a samotný DAC na konci je vybaven také hardwarovým ekvalizérem, který má přednastaveny tři různé profily. Přepínat mezi nimi můžete mačkáním nenápadného tlačítka.

 

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

 

Mobile DAC nabídne vyšší rozlišení samplovaných frekvencí až 96 kHz/24 bit, impedanci v intervalu 16 – 250 ohmů a přitom se vejde do rozměrů 3 x 1,4 x 0,7 cm. Délka kabelu činí 9 cm.

Po zvukové stránce mi zvuk přišel výrazně plnější a pestřejší oproti klasickému výstupu z telefonu Xiaomi Mi 8. Přepínání mezi profily ekvalizéru je poměrně znatelné – poměrně hojně jsem využil zesílení basů, které v základu trošku chybí. Ostatní presety jsem ale nechal spíše nedotčené. Přepínání je naprosto intuitivní – stačí k němu jediné tlačítko.

Sharkoon Mobile DAC PD

Mobile DAC PD je mohutnějším bratrem předchozího člena rodiny a kromě připojení 3,5“ jacku umožňuje souběžně přes implementovaný USB-C vstup zároveň vaše zařízení nabíjet. I v tomto případě dokáže přehrávat audio v rozlišení až 96 kHz/24 biz, vhodné hodnoty impedance se taktéž pohybují na škále 16 – 250 ohmů a i v tomto případě jsou zde 3 presety hardwarového ekvalizéru.

 

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

 

Zvuková charakteristika byla velmi podobná předchozímu Sharkoon Mobile DAC. Přijde mi jen mírně hlasitější (při stejné úrovni hlasitosti zdroje), ale obecně jsem měl z používání verze PD podobný pozitivní dojem. Spektrum je plnější hlavně napříč basovými a středovými frekvencemi.

Sharkoon Gaming DAC Pro S

A teď konečně hlava rodiny. Sharkoon Gaming DAC Pro S je už plnohodnotnou externí zvukovou kartou, respektive digitálním audio konvertorem určeným primárně pro použití s počítačem. Jde o klasickou USB-A tyčinku velikosti průměrného flash disku, kterou stačí připojit do volného portu. Vybaven je TRRS konektorem pro 3,5“ jack, takže jeho prostřednictvím můžete klidně připojit i kombinovaný headset s mikrofonem. I v tomto případě nechybí vysoké rozlišení 96 kHz/24bit, impedance 16 - 300 ohmů a celková podpora Windows, Linuxu, macOS i systému Android. Kompatibilní je dokonce i s konzolí Playstation 4.

 

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

 

Překvapila mě opravdu poměrně razantní síla zesilovače – hlasitost je při stejné úrovni výrazně vyšší. Spokojený jsem potom byl s frekvenčním vyvážením. I v tomto případě se Sharkoonu podařilo dobře vybalancovat výraznost basů a zároveň vyvážený přechod do spektra středů. Zvuk je plný a výsledný dojem velmi dobrý - navíc s přihlédnutím k ceně opravdu nadstandardní.

Jistě – i tento DAC má své limity, ale pro použití s klasickými reproduktory či headsetem je pro mě opravdu příjemným překvapením. Oproti integrované zvukové kartě v mé základní desce předvedl výrazně lepší výkon a troufám si tvrdit, že se může rovnat minimálně z pohledu kvality výstupu s kdejakým modelem od etablovaných značek audio výrobců. Nebudete k němu potřebovat ani žádný sofistikovanější software - doplňkové nastavení jako například posílení basů, virtualizaci sluchátek nebo normalizaci hlasitosti můžete měnit přímo v prostředí nastavení zvuku ve Windows. Je to ale na druhou stranu možná trochu škoda - softwarově by se z tyčinky možná dalo vytřískat ještě něco navíc. Minimálně třeba nastavení ekvalizéru.

 

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

 

Shrnutí

K testované sadě DAC produktů od výrobce Sharkoon jsem byl zpočátku poměrně skeptický. Sharkoon Gaming DAC Pro S mě ale definitivně přesvědčil o tom, že se i mezi levnými produkty mohou najít zajímavá kompaktní řešení s nadprůměrnou kvalitou.

Pochvalu si zaslouží i mobilní varianty, které taktéž seženete za rozumný peníz a na rozdíl od obyčejných redukcí z USB-C na 3,5“ jack vám navíc umožní pracovat s ekvalizérem a taktéž výsledek reprodukce trochu zakulatí k lepší kvalitě.

Sharkoon Gaming DAC Pro S můžete zakoupit v českých eshopech za přívětivých cca 943 Kč. Sharkoon Mobile DAC PD je potom výrazně levnější – stojí cca 647 Kč. A pokud zatoužíte po menší kabelové verzi bez dalšího USB-C konektoru, Sharkoon Mobile DAC najdete už za 476 Kč. Ještě o něco málo levněji se dají sehnat třeba na německém Amazonu.

 

Recenze: Sharkoon a jeho tři digitální audio převodníky

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama