Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy
Technologie Článek Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Jakub Osička

Jakub Osička

24. 1. 2019 15:11

Zblízka si prohlédneme nové vodní chlazení SilentiumPC Navis RGB.

Reklama

Několik dní zpět nám SilentiumPC ukázalo, jaké barevné eso skrývalo v rukávu pro trh all-in-one vodních chlazení a nyní máme možnost se na novinku podívat pěkně zblízka. Představujeme vám čerstvou novinku – AiO systém SilentiumPC Navis RGB, který už podle názvu rozzáří vaše sestavy všemi barvami RGB spektra.

Od sousedů

SilentiumPC je v našich končinách známý brand. Společnost byla založena už v roce 2007 u našich sousedů v Polsku a na kontě má celou řadu různých produktů – počítačových skříní, zdrojů, různých typů chlazení a ventilátorů a mnoha dalších doplňků.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Navis už tu s námi ale taktéž nějaký ten pátek je a nejde o novou produktovou řadu. Modely Navis Pro sice na první pohled nezaujaly vzhledem, ale slušné renomé si vybudovaly díky poměrně slušnému chladícímu výkonu (navíc s přívětivou cenou). Sám jsem je neměl možnost vyzkoušet, nicméně o to více se těším na duhovou novinku.

Triumvirát

Vydány byly hned tři rozměrové typy – trpaslík se 120mm radiátorem, námi testovaná střední 240mm varianta a do třetice největší 280mm model. Samozřejmostí je kompatibilita s běžně používanými sockety. Použít je můžete s procesory do patice Intel 115X, LGA 2066, 2011-3 i 2011, 1336 i postarší 775. Pokud fandíte červenému týmu, i zde se dočkáte podpory pro socket AM4, TR4, AM3, AM2, FM2 i FM1 včetně existujících plusových variant.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Hned na začátek musím výrobci dát alespoň malé bezvýznamné plus za nápadité nápisy a také detailní specifikaci modelu na krabici. „Věděli jste, že se lidský mozek tvoří ze 70 % voda? Nákupem chlazení od SilentiumPC jste udělali chytrou volbu. Během vývoje tohoto produktu nebylo ublíženo žádnému procesoru.“ No, uvidíme sami.

Blok, pumpa, radiátor a hadice

Základ konstrukce nás ničím výrazným nepřekvapí. Hranatý CPU blok je vyrobený z mědi a na vnitřní straně disponuje vlásečnicovým reliéfem pro efektivnější odvod tepla. K dispozici je už v balení teplovodivá pasta Pactum PT-2.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Blok je kombinovaný s pumpou, která operuje přibližně rychlostí 2.500 RPM. Její povrch tvoří i v tomto případě plasty, které působí trochu levnějším dojmem, nicméně po uvedení do provozu rázem zaujmou hlavně podsvícené průsvitné plochy na horní straně, které dominuje písmeno „S“ jednom z rohů, a svítící rámeček okolo.

Materiál radiátoru je zřejmý už podle hmotnosti. Jako u většiny konkurenčních AiO chlazení je vyrobený z hliníku a výrobce tedy používá v kapalině aditiva, která zabrání galvanické korozi kvůli mixování kovů.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Radiátor je osazený ventilátory Sigma HP RGB 120 mm uzpůsobenými pro statický tlak s rozsahem 800 – 2.300 otáček za minutu. Samosebou nesmí chybět jasné diody. Kapalinové propojení radiátoru a CPU bloku s pumpu zajišťují pogumované hadice dlouhé 380 mm, které jsou pevné ale poddajné a bez větších problémů se přizpůsobí požadovanému vedení chladícího systému.

Instalace a montáž

Vyzkoušel jsem si montáž na obě procesorové platformy a musím říct, že mě trochu zklamal systém držení backplatu. Podpůrné sloupky se nijak neutahují - pouze musíte udržet jejich hranatou hlavici v kolejích, aby se neprotáčely při montáži CPU bloku. Bohužel toto řešení není úplně komfortní, protože mají tendenci vypadávat. Přehlédnout se to dá, ale už jsem se setkal i s lepším a jednodušším řešením.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Pumpu nezapojíte do desky, ale přímo do napájecího SATA konektoru. S deskou potom propojíte ventilátory a zároveň můžete vyřešit i systém podsvícení. Pokud máte základní desku podporující RGB efekty, můžete vše propojit přímo s příslušným konektorem.

Máte-li ale starší model a přesto byste se chtěli kochat barvami, není to problém. Výrobce dodává v balení malý ovladač, pomocí kterého snadno nastavíte požadovanou barvu a několik jednoduchých efektů s možností úprav rychlosti. Zapojení je snadné. Když už tady ale máme RGB, je škoda, že ovladač neumí vykouzlit i nějaké sofistikovanější efekty.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Software

Software výrobce nevydává, budete se tedy muset spolehnout na nastavení biosu či softwaru třetích stran. Pro změny typu a rychlosti podsvícení můžete použít software vašeho výrobce základní desky nebo přiložený ovladač RGB.

Chladící výkon

Jak demonstrují grafy níže, ani nový Navis RGB od SilentiumPC nezaostal příliš za konkurencí a v našem testu svedl rovnocenný boj se svými soupeři. Opět byla dodržena naše metodika testování. Navis se umístil průměrně mezi ostatními modely - absolutně jde o opravdu nízký rozdíl.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Doplním snad jen, že je systém trochu hlučnější - minimálně tedy oproti všem ostatním konkurentům. Nejde ani tak o samotnou pumpu, ale spíše ventilátory. Samozřejmě si můžete pohrát s nastavením jejich křivek podle teploty, ale obecně vycházejí ze srovnání trochu hůře.

Recenze: SilentiumPC Navis RGB 240 - renovace a barvy

Shrnutí

SilentiumPC je etablovaným subjektem na trhu. Řada Navis sice navazuje na svého jednoduchého předchůdce, ale přesto nabídne mírné odlišnou konstrukci, blikající světélka a ovladač RGB podsvícení v balení. I přes svou nižší cenu se stal více než důstojným soupeřem námi dříve testovaných modelů. Na CZC.cz jej v době psaní recenze zakoupíte za pouhých 1.699 Kč a nechybí ani pětiletá záruka. Bohužel zamrzí jen malinko vyšší hlučnost. Pokud ale nechcete do vodního chlazení investovat mnoho, může být skvělou volbou a vstupenkou do světa, kde už vzduch "nestačí".

  • Slušný chladící výkon
  • Bezvýznamné plus za balení
  • Poměr ceny a výkonu
  • Univerzálnost použití ve vztahu k podsvícení
  • Dobré renomé z původní řady zůstává
  • Ne úplně komfortní montáž
  • Bez softwaru, manuální ovládání
  • Trochu hlučnější

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama