Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze
Technologie Článek Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

Jakub Osička

Jakub Osička

16. 1. 2019 15:41

Přečtěte si, co dokáže nový soundbar doplněný masivním subwooferem od výrobce Creative.

Reklama

Klasické reprosoustavy jako příslušenství k počítači tak trochu přestávají být v kurzu. Výrobci drží produkci již zavedených veteránů, které se na trhu dobře osvědčily, a nových modelů je poskrovnu. Zajímavější je to ale se soundbary. Ty totiž najdou využití nejen u televizních obrazovek, ale také u vašich PC sestav a navíc často poskytnou i další funkce navíc. Nemluvě o tom, že se možná na poli audio techniky stali ekvivalentem módního trendu.

Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

V dnešní recenzi si představíme novinku od výrobce Creative, kterou sice ještě nenajdete v českých obchodech, ale už na první pohled je na co se těšit. Jedná se o soundbar Stage, který má navíc oporu v dunivém subwooferu, se kterým je dodáván. Podle výrobce je ideální pro použití „pod monitor“, nicméně s jeho kontinuálním výkonem 2x 20 W + 1x 40 W subwoofer a špičkovým výkonem až 160 W se nemusíte strachovat, že by nezvládl slušně ozvučit i prostornější obývák.

Rozměry a konstrukce

Vzhledem k deklarované použitelnosti není Creative Stage příliš dlouhý a na běžný stolek se před či za monitor vejde bez problémů. Jeho rozměry činí 55 x 7 x 7,8 cm, váha 1,2 kg a design je jednoduchý s oblými hranami bez extravagantnějších prvků. Černý soundbar tak elegantně a přitom nenápadně doplní ostatní elektroniku ve svém okolí. V levé části jej zdobí malé logo výrobce a uprostřed se po zapnutí rozsvítí bílé diody indikující zdroj zvukového signálu. Nepotěší vás snad možná jen lesklý povrch, na kterém jsou ihned vidět otisky po sebemenším dotyku. Manipulovat ale se soundbarem přímo po zapojení vůbec nemusíte.

Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

Nesmíme ale zapomenout na mohutnějšího bratříčka. Doplňující subwoofer s bassreflexovou konstrukcí a otvory ve spodní části a na pravé boční straně má rozměry 42 x 11,5 x 25 cm. Vzhledem ke své výšce je tedy poměrně úzký a váží maličko přes 3 kg. V jeho horní části najdete opět totožné logo výrobce. K soundbaru se připojuje samozřejmě drátově. Celkově vám ale k uvedení do provozu budou stačit dva kabely – kromě zmíněného propojovacího kabelu ještě běžné napájení ze zásuvky.

Konektivita

Soundbar Stage totiž můžete používat bezdrátově prostřednictvím staršího Bluetooth rozhraní verze 2.1 s enhanced data rate a podporou profilu A2DP – tedy pokročilé distribuce audia. Udávaný dosah 10 metrů ve volném prostoru je reálný. Zároveň vám Stage poslouží i jako samostatný přehrávač hudebních souborů z USB média formátovaného systémem souborů FAT32 a s maximální velikostí 32 GB. Konektor pro připojení najdete na boční straně hned vedle tlačítka zapínání a úpravy hlasitosti.

Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

Nechybí ale samozřejmě možnost pevného připojení zařízení kabelem. Využít můžete přibalený 3,5“ jack přes konektor AUX-in, HDMI ARC nebo optický audio kabel. Všechny konektory najdete na zadní straně soundbaru.

Zdroje zvuku potom můžete přepínat prostřednictvím dodávaného ovladače (dvě AAA baterie nejsou součástí balení), který vám také umožní nastavovat intenzitu basů a výšek, vybrat si ze čtyř přednastavených ekvalizérů (které se ale neliší příliš výrazně, byť mírný rozdíl rozpoznáte – především v intenzitě nižších frekvencí) a samozřejmě korigovat hlasitost, párovat Bluetooth zařízení a tak dále.

Zvukové podání

Po zapojení a odstartování první hudební smršti jsem měl ze soundbaru opravdu dobrý dojem. Subwoofer se skutečně povedl a separátní basové linky hutně doplňují základní pásma linoucí se ze soundbaru. Nejnižší frekvence jsou opravdu masivní, ale zároveň je můžete zkorigovat na poměrně rozsáhlé škále tak, aby vám nepřekážely například v menším prostoru.

Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

Spektrum je čisté, snadno rozpoznatelné, a to možná také díky mírnému útlumu pásma mezi basy a středy. Osobně mi ale takto zvuk vyhovuje a sám si jej často podobným stylem upravuji na ekvalizérech u jiných hudebních zařízeních. Záleží ale na osobních preferencích a někomu by trošku ochuzené nižší středy mohly chybět.

Výkonově bych sestavu doporučil do prostornějších místností, kde se intenzita subwooferu rozprostře a zároveň vyzní i reprodukce samotného soundbaru. Nemusíte se ale bát ani použití v koutě menšího pokoje. Při nižší hlasitosti jsem ale musel značně oslabit výkon subwooferu. Basy totiž skutečně drtily vše ostatní.

Shrnutí

Creative Stage mě příjemně překvapil opravdu univerzálním zvukem s velmi čistým rozprostřením frekvenčního spektra. Hutné basy umocňují velmi slušný výstup samotného soundbaru a s přihlédnutím k ceně, která je v době psaní recenze stanovena na Creative.com na 89,99 USD - tj. v přepočtu něco kolem dvou tisíc korun bez zohlednění dalších úprav ceny pro evropský region, za mě dostává obrovský palec nahoru. Těšíme se, až se dostane do českých prodejen.

Recenze: Soundbar Creative Stage - hutná audioextáze

V následujících dnech se budeme věnovat také jeho menšímu sourozenci Creative Stage Air. Ten je už dodávaný bez subwooferu, je rovněž levnější, ale pochlubit se naopak může navíc například možností provozu na baterii.

  • Velmi dobře rozlišitelné frekvenční spektrum
  • Slušný výkon pro ozvučení i větších místností
  • Konektivita
  • Hutné basy i zřetelné výšky s možností škálování
  • Poměr ceny a užitné hodnoty
  • Mírně slabší středy
  • Převaha basů při nižších hlasitostech

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama