Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost
Gaming Článek Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

David Jiránek

David Jiránek

22. 9. 2022 15:43

Jak se povedl port Spider-Mana na PC?

Reklama

Exkluzivita je slovo, které bylo skloňováno s hrami na PlayStation hodně dlouho. V posledních letech ovšem ubývá a porty na počítače jsou stále častější. Death Stranding, Horizon Zero Dawn, God of War nebo Uncharted jsou tituly, které měly jedno společné. Původně vyšly pouze na konzoli od Sony, nicméně dnes si je zahrajete i na PC. Podobný osud potkal také Spider-Mana, superhrdinu, k němuž i ve filmovém světě drží Sony licenci.

Superhrdinské začátky

Když v roce 2002 Sam Raimi natočil prvního novodobého Spider-Mana s Tobey Maguire, odstartoval tím obří éru superhrdinských filmů. Jejich doprovodem byla i nesčetná dávka videoher, samozřejmě zejména na Playstation. Ostatně třetí generace konzole obdržela font inspirovaný právě filmovým Spider-Manem.

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Historie her s pavoučím mužem ovšem sahá až do 80. let minulého století. Popisovat celou historii by vydalo na samostatný článek. My se dnes vrhneme do rozboru nejnovějšího přírůstku pro PC platformu, Marvel's Spider-Man Remasterd od studia Insomniac Games.

Remaster Spider-Mana původně sloužil pro využití výkonu nově představené konzole PlayStation 5. Lepší grafické detaily, ray tracing, vyšší snímkovací frekvence. Novinek v oblasti vzhledu nebylo málo. Vývojáři se ovšem s vylepšením nepárali jen pro jednu konzoli, jelikož letos na State of Play došlo k oznámení portu na PC. V srpnu tak dorazil Spider-Man i na PC.

První dny v New Yorku

Nový Spider-Man hráče vhodí rovnou do akce, která vás místy opravdu nenechá vydechnout. Ještě, než zdoláte prvního velkého záporáka, všimnete si opravdu špičkově zpracovaného New Yorku. Zde hraje velkou roli nejen kvalita textur, ale také nasvícení a pocit, že město žije díky všudypřítomným obyvatelům a dopravě. Ray Tracing zde musím zmínit zejména kvůli velkému množství mrakodrapů. Z každého okna se můžete koukat nejen na svůj oblek, ale i odraz okolního města. Oproti Dying Light 2 zde Ray Tracing neupravuje tak ve velkém stíny a jejich přechody. Je to i tím, že se v hůře nasvícených interiérech pohybujete jen minimálně.

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Jako zrcadlo poslouží každý moderní mrakodrap.

Pohyb po New Yorku je díky skákání velice rychlý a zábavný. Osobně jsem využil možnosti rychlého přesunu jen dvakrát za několik desítek hodin hraní. Kromě houpání se podél budov můžete využít i přitáhnutí se k objektu před vámi. Díky rozložení ulic New Yorku se většina cest skládá z přímočarého pohybu po dané ulici a menšího počtu ostrých zatáček.

Vzhledem k opravdu velkému množství vedlejších misí si ovšem většinou uděláte odbočku před dalším velkým úkolem. Na výběr máte z řešení potyček a loupeží, přes jednoduché sbírání předmětů až po komplexnější vedlejší mise s řadou podúkolů. Právě u nich se člověk cítí jako opravdový soused Spider-Man, který pomáhá při každodenních situacích.

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Chytat budete i holuby.

Počet sběratelských předmětů je opravdu velký a sbírat můžete batohy, fotit známá místa ve městě nebo hledat pomocí zoomu na foťáku skryté plyšáky. Laboratoře vám zadají trochu pestřejší úkoly a nechybí ani výzvy na čas nebo body. Celkově je vedlejší obsah tak bohatý, že vás zabaví až na desítky hodin.

Vzhůru do akce

Samotná kampaň nabízí dobrý mix akce a příběhu, který se vypráví skrze osobní dialogy i telefonní hovory. S Peterem se tak dozvíte, jaký bude váš další krok například v půlce průchodu městem, když vám vaše parťačka zrovna zavolá. Nemusíte tedy za postavami zbytečně až na druhý konec města, aby vám řekli, že se sejdete úplně jinde.

Samotné hlavní mise se příjemně obměňují. Občas jde o stealth, jindy se musíte postarat o několik desítek slabších nepřátel a sem tam na vás čeká i pořádný záporák, který vydrží pár kol. To vše obohacuje systém vylepšení schopností, chmatů a gadgetů. Každý oblek, který lze získat plněním postranních i hlavních misí, má jinou schopnost. Měnit je můžete prakticky dle libosti a jejich správný výběr není nutností, ale hezkým oživením hratelnosti.

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Asi se ptáte, jak jsem se do této situace dostal...

Boje s těžšími nepřáteli vyžadují jistou strategii. Většího záporáka prostě pěstmi neumlátíte a nerozvážný boj vás často bude stát život. V pozdějších fázích hry je klíčové se nepřátelům i dobře vyhýbat, což vám překazí nejedno combo. Potyčky jsou o to náročnější a mnohdy půjde spíše o vaše reflexy než o dobrou kombinaci útoků. To podtrhuje i přítomnost quick-time eventů. Jejich dávkování je ale rozumné a celkem logické.

Celý systém boje trochu kazí horší výběr cíle, na který útočíte. Ačkoliv kameru posunete směrem, kde je jistý nepřítel, nejednou se mi stalo, že si Spider-Man vybral jinou postavu. S hraním na klávesnici a myši se nakonec sžijete, ačkoliv musím uznat, že haptická odezva ovladače DualSense při houpání na pavučinách i v bojích chybí. Toto klávesnice zkrátka nenahradí a pokud gamepad doma máte, určitě zkuste Spider-Mana s ním.

V roli nejen Petera Parkera

Spider-Man by samozřejmě nebyl kompletní bez příběhové linky Petera Parkera. Ačkoliv v civilu nemůžete vyjít do města, pár lokací si projdete. Narazíte v nich na nejednu známou postavu, včetně tetičky May, Mary Jane nebo Milese Moralese. Za část postav si i zahrajete více či méně akční pasáže, což oživuje gameplay. Ve všech případech jde ale o stealth mise, nic originálnějšího nečekejte.

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Kadence misí, kde se vžijete do kůže vedlejších postav, je mírná a dozvíte se v nich spíše vedlejší informace k příběhu. Jejich průchod ovšem nelze přeskočit. Vzhledem k délce těchto pasáží v rámci pár minut jde o příjemné zpestření.

Povedená městská akce

Spider-Manovi nelze moc vytknout. Už základní hra pro PS4 patří mezi ty nejlepší, jaké si na konzoli můžete zahrát. Remaster pro PS5 a nově pro PC je na tom stejně. U PC verze navíc obdržíte i všechna DLC a pár grafických vylepšení. Nechybí DLSS, ray tracing, podpora ultrawide monitorů a bohaté nastavení. Samotné ovládání je vzhledem k žánru hry a pohledu ze třetí osoby dostatečné na to, abyste si po pár hodinách hraní plně zvykli. Přesto budete mít pocit, že na gamepadu by se na pavučinách houpalo lépe.

Recenze Spider-Man Remastered pro PC - velký port přináší velkou zodpovědnost

Spider-Man obstál zkoušku časem, a i po letech nabízí skvělý vizuál, poutavý příběh a zábavnou akci. To vše v lehce omlazené grafické podobě. Pro PC hráče milující Marvel superhrdiny jde o naprostou povinnost. Ostatní by ovšem hru také neměli minout. Spider-Man se prostě povedl.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama