Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice
Recenze Hardware Článek Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 3. 2020 21:17

Dnes se věnujeme nedávno uvedené klávesnici SteelSeries Apex 3.

Reklama

Výrobce SteelSeries se nedávno zase trochu vytáhl a na trh uvedl nové herní periferie. Je to už sice nějaký ten pátek, ale nyní k nám doputovaly dva nové kousky z portfolia herních klávesnic - jak levnější SteelSeries Apex 3, tak i její dražší protějšek SteelSeries Apex 5. Dnes se podíváme na první zmíněnou variantu s nižší číslovkou, která slibuje kvalitu a výbavu spojenou s ostatními produkty SteelSeries za příjemnou cenu.

 

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

 

Mechanické spínače tady nehledejte

Přestože byly klávesnice Apex 5 a Apex 3 představeny i uvedeny do prodeje přibližně ve stejnou dobu, jsou velmi odlišné. Prvním a asi největším rozdílem je samotné provedení kláves. Zatímco Apex 5 sází na hybridní mechanický typ spínače „SteelSeries Hybrid Blue“, Apex 3 skončil pouze u membránové varianty v podobě „SteelSeries Whisper-Quiet Switches“. Volba použít pod tlačítky gelové spínače znamená, že je klávesnice velmi tichá. Po všech těch mechanických modelech je to vlastně skoro neuvěřitelná změna (nebo spíš návrat ke dřívějšímu standardu) a večerní hraní v jedné místnosti s dalšími osobami už nebude předzvěstí hádky ohledně hlučnosti. Klávesy i přesto slibují životnost až 20 milionů stisknutí, drží pevně v základně a mají příjemný odpor pro jistotu stisku.

Slušná a lehká konstrukce

Apex 3 je klávesnice standardní velikosti. Její 44,5 cm široké, 4 cm vysoké a 15,2 cm hluboké tělo je téměř celé konstruované z černého plastového polymeru, který dobře lícuje, nevrže a působí docela pevně – při vyšším tlaku mírně pruží, ale jinak jde o kvalitní konstrukci. Výjimkou je „váleček“ ovládající hlasitost - ten je kovový. „Váleček“ najdeme v pravém horním rohu stejně jako multimediální klávesu sloužící k zapauzování přehrávaného obsahu. Konstrukce klávesnice je s jejími 0,81 kilogramy velmi lehká. Polymer přeci jen nezapře trochu lacinější dojem oproti konkurentům z vyšších cenových kategorií, ale nejde o nic strašného.

 

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

 

Pod klávesnicí najdeme velmi praktické skryté vedení kabelu, to se dá šikovně polohovat až do tří pozic podle potřeby, tak aby vám kabel nikdy nezavazel. Klávesnice si taky zakládá na její IP32 odolnosti proti prachu a vodě, která vám zaručí, že pokud se s Apex 3 nepůjdete přímo koupat, odolá tekutinám, se kterými by mohla přijít do kontaktu.

Magnetická opěrka v balení

Pokud se pro koupi Apex 3 rozhodnete, klávesnice nebude to jediné, co na vás bude v balení čekat. Součástí je i pohodlná opěrka zápěstí, která se dá velmi lehce magneticky připojit ke spodní straně zařízení. Opěrka má příjemný povrch, takže můžete směle psát a hrát v pohodlí.

 

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

 

Přizpůsobení

Pokud vás lákají barevná světýlka, je potřeba zmínit, že podsvícení tvoří 10 zón s RGB podsvícením, takže rozhodně nepočítejte s individuálním nastavením jednotlivých kláves – to bohužel zůstalo výsadou vyšších modelů. Klávesy jsou usazeny do bílé podložky, takže barvy hezky vyniknou, samozřejmostí je kompatibilita s applety, které vám diody navážou třeba na ekvalizér přehrávané hudby, nicméně možnosti jsou díky zónovému podsvícení omezené.

 

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

 

Přestože má klávesnice trochu očesané nastavení podsvícení, není tomu tak u možnosti přeprogramování. Přizpůsobení je individuální na úrovni jednotlivých kláves, a i tentokrát SteelSeries Engine 3 nabízí intuitivní vytváření maker, širokou škálu doplňků a samozřejmě nechybí zmiňované nastavení samotného podsvícení klávesnice a appletů pro propojení i s některými konkrétními hrami. Software je kompatibilní i s Mac OSX (10.11 nebo novější)

Shrnutí

SteelSeries Apex 3 je klávesnice, která jistě neurazí. Na první pohled jde o klasiku oživenou hezkým „floating“ podsvícením díky bílé podložce, nicméně i to je ve výsledku značně omezené. Tou největší výhodou klávesnice je paradoxně asi právě to, že nemá mechanické spínače. Je opravdu velmi tichá, spínače mají příjemný odpor a slibují velkou výdrž i při membránové konstrukci. Propracovaný software je potom pozitivum, které nemůžu upřít snad žádnému SteelSeries výrobku.

 

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

 

Otázkou je potom adekvátnost ceny. Klávesnice jako taková ve mně zanechala dobrý dojem, ale samozřejmě není tajemstvím, že SteelSeries Apex 3 můžete zakoupit za 1.990 Kč (v době psaní recenze) a se stejnou cenovkou najdeme na pultech obchodů i některé základní mechanické konkurenty. Volba je tak na vás – upřednostníte ticho, voděodolnost, dobrý software a zřejmě slušné spínače, přestože zůstanete u membrány?

  • Tiché klávesy
  • Intuitivní software, snadné přeprogramování individuálních kláves
  • Lehká a kvalitní (přesto ale plastová) konstrukce
  • Odolnost proti polití IP32
  • Limitované možnosti podsvícení
  • Otázka ceny, konkurence mechanických modelů

 

Recenze: SteelSeries Apex 3 - voděodolná herní klávesnice

 

 


Hardware a periferie testujeme na naší grunexácké testovací sestavě:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama