Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem
Recenze Hardware Článek Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

Jakub Osička

Jakub Osička

28. 4. 2020 22:19

Dnes recenzujeme opět klávesnici od SteelSeries. Řada přišla na Apex 5 s OLED displejem.

Reklama

Před pár dny jsme publikovali recenzi nové klávesnice SteelSeries Apex 3, ale zároveň jsme vám slíbili, že se podíváme i na vyšší model. Sliby plníme a recenze SteelSeries Apex 5, čerstvé herní klávesnice s hybridními mechanickými spínačemi od etablované značky, je tady.

 

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

 

(Ne) mechanická klávesnice pro hráče

Apex 5 je už na první pohled prémiovější produkt. Všimnete si bezpochyby hliníkového provedení základny, která je skutečně velmi pevná, ale přesto lehká. Rozměry činí 44,3 x 13,9 x 4,1 cm a hmotnost přibližně 925 gramů. Spodní strana a zaoblené hrany jsou plastové a s hliníkovým tělem takřka splývají. I v tomto případě navíc už v balení najdete magnetickou podložku pod zápěstí, která se ke klávesnici dá velmi jednoduše přichytit.

 

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

 

Pojďme se chvíli zastavit u spínačů. Jde o tzv. hybridní mechanické spínače, jejichž aktivační body a trajektorie nijak nevybočují oproti mainstreamu na trhu. Klávesa je rozpoznána po domáčknutí s hloubkou 2 mm a celkově lze spínač stlačit až na 4 mm. Udávaná nutná síla stisku je 50 cN. A ano – je kompatibilní i s custom klávesami, pokud byste je toužili měnit.

Hybridní?

SteelSeries se ve svém blogovém příspěvku spínačům věnuje poměrně detailně a vysvětluje, co vlastně jejich hybridní konstrukce v reálu znamená. V podstatě jde spíš o mechanický snímač, alespoň tedy ve smyslu jeho aktivace. Konstrukce totiž stojí na pružině, do které se spínač opírá a při zamáčknutí tak ucítíte typický odpor a také uslyšíte kliknutí – proto je koneckonců barevné rozlišení adekvátní. Rozdíl ale spočívá v přenosu signálu dále do obvodů. Místo individuálního zapojení do obvodové desky na úrovni spínačů využívá Apex 5 klasickou membránu.

 

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

 

Moje dojmy z používání klávesnice nejsou vůbec špatné – naopak můžu rovnou říct, že jsou mi tyto spínače i příjemnější než třeba starší QS2, u kterých mi občas ještě jistota dohmatu trochu chybí. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že se bavíme o poměrně prémiovém modelu a nabízí se tak samozřejmě otázka, zda si povede dobře mezi konkurencí s plně mechanickými klávesami – někdy i za docela výrazně nižší cenu. Nabízí se totiž samozřejmě ještě jedna podstatná úvaha směřující k rozpoznávání stisků více tlačítek zároveň. Podporován je „rollover“ přes 24 kláves. To by samozřejmě mělo být více než dostatečné, ale přeci jen – opět narážíme na určitý kompromis. Žádný N-key rollover není na stole, v reálu ale jeho použití asi příliš nezaznamenáte.

Software OK a navíc OLED displej

Přesvědčit by vás ale mohl samozřejmě SteelSeries Engine, který opět nezklame a přináší bohaté možnosti nastavení maker, přeprogramování individuálních kláves a v neposlední řadě také intuitivní nastavení RGB podsvícení, které je už na rozdíl od modelu Apex 3 taktéž individuální na úrovni každé klávesy. I v tomto případě platí, že si můžete podsvícení navázat třeba na hudební ekvalizér nebo pomocí appletů na HUD některých konkrétních her.

 

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

 

Zároveň je jedním z lákadel také zvláštnost v pravém horním rohu. Klávesnice totiž disponuje samostatným OLED displejem, který můžete propojit pomocí appletů s některými hrami či aplikacemi. Není jich zatím mnoho a samozřejmě si v reálu můžeme pokládat otázku „K čemu to vlastně je dobré?“. V podstatě vidím dvě hlavní užitné hodnoty – jednak si můžete na displej vystavit jakékoliv vlastní logo či gif (128 x 40 px) a za druhé by se mi líbilo vidět tam třeba název a interpreta přehrávané skladby. To je bohužel ale teprve v plenkách – konkrétně pro Spotify podle všeho nějakou dobu doplněk existoval, ale kvůli bugům byl nyní pozastaven. Tak snad se dočkáme brzo.

 

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

 

Kromě toho můžete ale zmáčknout a držet multimediální klávesu, která se nachází hned vedle a pomocí rolleru na ovládání hlasitosti se pohybovat v menu OLED displeje a třeba přepínat profily nebo podsvícení. Takže další praktické využití do sbírky, byť je samozřejmě SteelSeries Engine komfortnější.

Shrnutí

Herní klávesnice SteelSeries Apex 5 je sice na první pohled prémiovým produktem, nicméně kvůli své konstrukci bude v očích potenciálních kupců možná trochu zpochybňován kvůli kompromisům, které zde zkrátka jsou. Bez pochyby je to otázka především hybridních spínačů a absence N-key rolloveru při zachování cenovky, kterou jinak najdete na plně mechanických modelech.

 

Recenze: SteelSeries Apex 5 - polomechanická klávesnice s OLED displejem

 

Je potřeba říct, že ve výsledku asi nejde o věci, které by vás při běžném hraní ovlivnily. Jak už jsem zmínil při porovnání se staršími spínači QS2 – můžete mít z používání Apexu 5 mnohem lepší pocit, než je tomu u některých mechanických klávesnic. Nebral bych to teda jako zásadní faktor při rozhodování a spíše přihlížel i k dobrým vlastnostem (funkční a jednoduchý software, individuální RGB, drobnosti jako OLED displej…). Kupujete prostě klávesnici s kompromisem v parametrech. To ale neznamená, že jde o špatný produkt.

  • Spínače s dobrými vlastnostmi při běžném používání
  • Plnohodnotné individuální RGB podsvícení
  • Intuitivní a funkční software
  • Kvalitní konstrukce
  • OLED displej jako ozvláštnění
  • Absence N-key rolloveru ("pouze" 24 keys)
  • Konkurence nabízí plně mechanické klávesnice za stejnou nebo nižší cenu

{control gallery}


Hardware a periferie testujeme na naší grunexácké testovací sestavě:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama