Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti
Recenze Hardware Recenze Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

David Jiránek

David Jiránek

1. 2. 2022 15:16

Stvořilo SteelSeries dokonalý headset?

Reklama

Na začátku listopadu letošního roku přišlo SteelSeries s vylepšenou verzí oblíbených sluchátek SteelSeries Arctis 7+. Přídomek "plus" znamenal zejména zvýšení výdrže (až 30 hodin), rychlé nabíjení a implementaci USB-C. My se sluchátky strávili řadu dní při práci a poslouchání hudby, ale i při hraní.

Stále nejpohodlnější

Sluchátka Arctis7+ Wireless patří do vyšší střední třídy bezdrátových headsetů výrobce. Jedná se o nástupce velmi oblíbeného modelu Arctis 7, který přináší pár drobných změn ve stále stejném, velmi pohodlném těle. Právě pohodlí a praktičnost stále zůstává doménou sluchátek.

Už po vybalení a nasazení na hlavu víte, že máte tu čest s headsetem, který nebudete chtít sundat. Plyšové náušníky na první pohled nepatří k největším, díky jejich oblému tvaru ovšem pohodlně obepnou celé ucho. Ačkoliv se řadím k lidem, kteří mají větší uši, rozhodně mně náušníky netlačily a i dlouhodobé nošení bylo pohodlné.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

Headset na hlavě působí lehkým dojmem i díky pružné látce v oblasti hlavového mostu. Délka této látky se dá trochu upravit díky suchému zipu na konci. Sluchátka se ovšem velikosti vaší hlavy přizpůsobí časem díky elasticitě popruhu. Pár dní tak budete tahat náušníky směrem dolů, načež se látka lehce roztáhne. Poté sluchátka perfektně sedí a oproti pevným hlavovým mostům dokonale rozprostřou váhu na velkou plochu.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

Konstrukce tak hraje na pohodlí a praktičnost. Samotné mušle jsou zavěšené na dvou pantech, jeden se stará o naklánění nahoru a dolů, druhý pak o otáčení například pokud si chcete sluchátka zavěsit kolem krku. Výsuvné části zde nehledejte, o výškový posun náušníku se stará právě hlavový popruh.

Ačkoliv jsou externí kryty kolem kloubů a mušlí plastové, celý interiér je kovový a působí mnohem robustnějším dojmem, než by se mohlo zdát. Prvotní dojem, že by se sluchátka mohla zlomit v místě, kde se mušle napojují na konstrukci sluchátek, rychle přešel.

Samotný hlavový most je pak kovový, pružný a působí mnohem lepším dojmem, než velká většina konkurence. Většina exteriéru je z matného plastu, což vyvolává stealth dojem. Rozhodně bych se nestyděl vzít si headset ven, do práce nebo kamkoliv dál od počítače.

Připojení pouze přes dongle

Arctis 7+ si oproti svému dražšímu bratříčkovi Arctis 9 musejí vystačit pouze s bezdrátovým 2,4 Ghz připojením pomocí donglu. Ten má USB-C přípojku, ale v balení naleznete i redukci na klasické USB-A. Připojení je bez latence, šum při zapnutí je prakticky nulový a dosah dostatečný, abyste si mohli se sluchátky odskočit do vedlejší místnosti bez ztráty spojení.


V balení naleznete

  • Headset
  • USB-C - USB-A nabíjecí kabel
  • USB-C dongle a USB-C (female) - USB-A kabel jako adaptér pro dongle
  • USB - 3,5 mm jack

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

Využití USB-C donglu s sebou nese snadnou možnost připojit sluchátka i k mobilu (pokud nepoužíváte iPhone s Lightining konektorem) nebo ke konzolím nové i staré generace. Propojení bylo vždy bezproblémové. Zamrzí pouze fakt, že dongle je trochu širší, tudíž například u notebooku, kde jsou porty blízko u sebe, může zamezit přístup k sousedním konektorům.

Nabíječku na výlet neberte

Hlavním vylepšením sluchátek je implementace USB-C portu a vyšší výdrž. Výrobce uvádí, že si Arctis 7+ vystačí bez nabíjení až po 30 hodin. V praxi jsem strávil několik večerů hraním, šlo zhruba o 6 hodin a opravdu jsem kabel hledal až po týdnu. Nabíjení bylo navíc rychle a po pár minutách sluchátka dostanou dost energie na dokončení herní štace. Tohle se opravdu povedlo, výdrž je nesrovnatelně lepší oproti i dražší konkurenci a díky USB-C můžete hodit sluchátka třeba do nabíječky od mobilu.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

K velké výdrži přispívá i fakt, že sluchátka mají jen jediný podsvícený prvek - malý ukazatel stavu baterie a zapnutí v zapínacím tlačítku. To se nachází na spodní straně levé mušle a kromě zapnutí slouží také k přeskakování písní nebo pozastavení hudby.

Vyladěný software

Aplikace SteelSeries GG nabízí řadu nastavení od ekvalizéru, přes profily až po úpravu mikrofonu. Nastavit si můžete, zda se chcete při mluvení sami slyšet, nebo kdy se mají sluchátka vypnout. Jednotlivé profily lze přiřadit i přímo k hrám a s jejich spuštěním se profil aktivuje.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

Asi největším tahákem softwaru je Sonar a jeho Mixer. Výstupní zvuk sluchátek se virtuálně rozdělí na dva kanály - Gaming a Chat. Do kanálu Gaming si dáte prakticky všechen výstup, tedy hru, zvuky z Windows a plochy. Výstup Chat pak navolíte u vámi preferované komunikační aplikace (Discord, TeamSpeak, Skype, ...). Oba kanály přitom disponují vlastním ekvalizérem. Můžete si tak zvýšit znění basů při poslechu hudby, aniž by vaši kamarádi na Discordu začali znít jako vypravěči z epického filmového traileru.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

Na pravé mušli sluchátek se pak nachází kolečko, které mixuje tyto dva výstupy. V napjatých herních chvilkách si tak můžete zapnout plně zvuky ze hry, nebo naopak se soustředit pouze na informace od spoluhráčů z voice chatu. K úpravě vyvážení hlasitostí nepotřebujete žádnou klávesovou zkratku nebo se přepínat do programu. Prostě posunete kolečko na náušníku a hotovo.


Ovládací prvky a konektory na sluchátkách

  • Levá mušle
    • tlačítko na vypnutí mikrofonu
    • Kolečko na úpravu hlasitosti
    • 3,5mm jack
    • Mini-USB pro kabel s 3,5mm jackem
    • USB-C pro napájení
  • Pravá mušle
    • Zapínací tlačítko
    • Kolečko na úpravu ChatMixu

Mixer je jednou z nejpraktičtějších funkcí u herních sluchátek za poslední roky. Provedení v sobě kloubí sehranost softwaru (programu SteelSeries GG) a hardwaru (dedikovaného kolečka na sluchátkách), za které by se nestyděl ani Apple.

Jestli by se aplikaci dalo něco vytknout, tak jen skutečnost, že nezobrazuje stav nabití sluchátek na liště. Pokud chcete zjistit, kolik procent má baterie, musíte program otevřít nebo sluchátka sundat a podívat se na blikající barvu zapínacího tlačítka.

Zvuk

Dostáváme se k zásadní otázce, totiž jak sluchátka hrají. Vestavěné 40mm drivery bohužel patří k těm menším a jde to znát. Oproti konkurenci je zvuk méně dynamický a hodně ho zachraňuje SteelSeries GG aplikace. Díky té hrají sluchátka opravdu nadprůměrně, program ovšem nenainstalujete například do konzole.

Poslech streamované hudby po vyladění v aplikaci lze zařadit mezi nadprůměr. Sluchátkám nechybí jasné basy (pokud si je v aplikaci zesílíte), výšky i střední tóny jsou plné headset se tak hodí i na filmy, podcasty a zkrátka ke všemu. První poslech by sice mohl někoho lehce zklamat, po chvilce strávené v softwaru od SteelSeries ale sluchátka hrají velmi dobře.

Problém nebyl ani při komunikaci, zvláště díky separátnímu ekvalizéru pro chatování. Kamarády na internetu uslyšíte jasně a zřetelní a stejně tak oni vás. Arctis 7+ totiž disponují vestavěným ClearCast mikrofonem, který vytáhnete z levé mušle. Ten má na sobě LED diodu a lze ho vypnout tlačítkem na příslušném náušníku. Opět jde o praktické řešení. Osobně jsem po bytě už pár odpojitelných mikrofonů od headsetů hledal. Sám používám stolní mikrofon a sluchátkový si beru jen na cestu. U Arctisů stačí mikrofon jen zasunout a neřešíte jeho následné hledání.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti

 

Kvalita nahrávaného zvuku patří k nadprůměru. Filtrování okolních ruchů bylo na dobré úrovni a do komunikace promluvila jedině dost hlasitá klávesnice s clicky spínači. Rozhodně s mikrofonem u headsetu nebudete chtít streamovat, stolní modely jsou stále o úroveň jinde, jinak ovšem na komunikaci přes Discord, TeamSpeak a další programy skvěle poslouží.

Krůček od dokonalosti

Za dva týdny používání mě SteelSeries přesvědčilo, že jejich sluchátka opravdu patří k absolutní špičce. Vady na kráse tu samozřejmě jsou. V balení nenajdete náhradní pár náušníků a spokojit se musíte s plyšovými. Na webu si ovšem jiné můžete dokoupit. Hodila by se také možností více si upravit volnost pásky u hlavového mostu. Na mušlích jsou vidět okamžitě otisky a jakákoliv mastnota. Nakonec 40mm drivery už trochu zaostávají za konkurencí.

 

Recenze SteelSeries Arctis 7+ Wireless - malými krůčky k dokonalosti
SteelSeries Arctis 7+

Verdikt

Všechny nedostatky ovšem z vysoka převažuje pohodlí, vyladěný software a dílenské zpracování. Pokud do sluchátek investujete jen pár minut času a nainstalujete aplikaci od SteelSeries, získáte za své peníze TOP model na trhu. Vylepšení letošního modelu v podobě implementace rychlého nabíjení, USB-C a delší výdrže se mohou zdát jako maličkosti. Jenže právě díky těmto praktickým detailům si SteelSeries odnáší naše ocenění Dobrá koupě. Za cenu 4 990 Kč získáte velmi dobrý headset.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Maximální pohodlí
Skvělý software
USB-C
Výdrž a rychlé nabíjení
Špičkové zpracování
Nadprůměrný mikrofon
Potenciálně vynikající zvuk
V základu horší zvukové podání
40mm drivery

Produkt lze v době psaní recenze zakoupit na CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama