Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku
Recenze Hardware Recenze Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

Jakub Osička

Jakub Osička

23. 11. 2022 12:11

Recenzujeme televizi TCL 55C735, která se svými vlastnostmi cílí i na hráče her, a to nejen konzolisty.

Reklama

Herní monitor? A co tak třeba rovnou televizi? Gaming v obýváku má přeci jen své kouzlo a obří televize už dávno neslouží jen ke sledování AZ kvízu. V dnešní recenzi si představíme TCL televizi z řady C73 – konkrétně 55“ palcový 4K model, který se chlubí nejen skvělými barvami, ale spoustou technologií, které primárně ocení hráči her – ať už preferujete konzole nebo PC.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

TCL 55C735 - telka na hraní v obýváku

TCL 55C735 je hrdým zástupcem této série s úhlopříčkou 139 cm – jde tedy o poměrně univerzální velikost. Nicméně samozřejmě v portfoliu TCL objevíte i menší model (43“, čili 109 cm), ale také gigantické 98“ provedení s úhlopříčkou 249 cm. Zůstaňme ale u testovaného modelu a pojďme si jej představit. Jde o klasický televizor v relativně úzkém provedení s rozměry 122,7 x 77,8 cm. Provedení nabídne tenké rámečky, které lemují QLED panel. V balení jsem ihned po vybalení objevil i dva ovladače – ten „chytřejší“ z nich je vybaven i dobře fungujícím mikrofonem pro hlasového asistenta.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

Velikost televize stále umožňuje docela jednoduché sestavení. Minimalistický podstavec je centrovaný, takže jej lze umístit i na užší stolky. Zde mám jen drobnou výtku k montáži – je sice snadná, ale šrouby zapadaly do závitů obtížně a podstavec bylo složitější utáhnout do stabilizované polohy, aby se na něm televize neviklala. Využít můžete i VESA držák - zde jde o větší rozměr 300 x 300 mm.

Vstupy a výstupy

Co se týče konektorů, na zadní straně najdete celkem pestrou škálu začínající u čtyř HDMI 2.1 konektorů a pokračující dále k USB 2.0, optického digitálního výstupu, standardního konektoru pro televizní signál, výstupu na sluchátka a samozřejmě i ethernetovému konektoru RJ-45. Bezdrátově se k síti snadno připojíte pomocí WiFi modulu podporující standardy ac/n/g, a frekvence 2.4 GHz i 5 GHz.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

4K a až 144Hz obnovovací frekvence

Kromě nativního 4K rozlišení považovaného za dnešní standard nabídne televize i obnovovací frekvenci 120 - 144 Hz (variabilní) pro rychlé vykreslování snímků (s využitím HDMI 2.1). Plynulé vykreslování v rychlých herních scénách je pak nesrovnatelně lepší oproti pomalejším panelům. Toto je samozřejmě klíčový prvek, jehož prostřednictvím se TCL snaží cílit na herní komunitu. Udávaná doba odezvy se potom má držet pod 6 ms a technologie ALLM (Auto Low Latency Mode) se stará o eliminaci latence. Je zde i podpora synchronizace FreeSync Premium (tedy nad 120 Hz) a herní režimy. Vyzkoušel jsem si na televizi celkem pestrou škálu her po propojení s notebookem a byl jsem opravdu spokojený. Realita často není o přehršelu marketingových zkratek, ale skutečně spíše o jejich praktickém dopadu. Celkově vzato -  gamepadové výpravy z obýváku do virtuálních světů jsou plynulé a obraz naprosto vyhovující.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

Na jeho kvalitě se podílí i vysoký dynamický rozsah zhmotněný s podporou HDR10+, tedy dynamického mapování barev pro vytváření kontrastu ve scéně. HDR se ale nechová vždy 100% skvěle – zejména u některých scén ve hrách je rozsah spíše slabší, ale celkově si troufnu tvrdit, že je obrazové podání velmi solidní a věrné. Navíc je stále potřeba myslet na fakt, že před námi stojí klasický televizor spíš dolní poloviny střední třídy. Zakomponována je i technologie Dolby Vision včetně Dolby Vision IQ využívající světelné senzory k vykreslení obrazu dle okolních podmínek.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

Zvuk

Zvukově je televizor vybaven dvěma širokopásmovými 10W reproduktory japonského výrobce ONKYO. Celkově jsem ze zvuku relativně příjemně překvapený. Samozřejmě zde není na místě očekávat prémiovou konstrukci audia se samostatným panelem subwooferu, ale implementované reproduktory se celkově relativně slušně zvládají poprat se škálou frekvencí od výšek až po alespoň dobře rozlišitelné lehčí basy. Nadšencům samozřejmě doporučím pokročilejší soundsystem, ale na domácí použití i v prostornější obývací místnosti si TCL s přehledem troufne. Do určité míry si můžete zvuk i optimalizovat s využitím ekvalizéru.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

Software

Softwarově je televize velmi dobře vybavena systémem Google TV, který jsem si opravdu oblíbil a preferuji jej tak nějak všeobecně oproti vlastním řešením některých výrobců. Odezva je téměř okamžitá, vše funguje velmi dobře a samozřejmě je velkou výhodou rozmanitá dostupnost širokého spektra aplikací, které můžete na televizoru využívat. Rozhraní je přehledné a intuitivní.

 

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

V době psaní recenze si konkrétně tento model můžete se slevovým kupónem na CZC.cz dopřát za 15.990 Kč, což je cena minimálně adekvátní a troufnu si tvrdit, že i příznivá.

Recenze: TCL 55C735 - televize i do herního obýváku

 

TCL 55C735

Verdikt

Řada TCL C73 nabízí televize, u kterých hráči skutečně najdou i několik jim na míru šitých vychytávek a doplňkových vlastností. Velkou výhodou je konzistentní mix mezi výbavou, dobrým operačním systémem, řadou zakomponovaných technologií a přitom velmi slušným obrazem.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi slušný obraz QLED displeje
120-144 Hz, 4k, FreeSync Premium
Google TV OS
Velmi dobrý poměr ceny a výbavy
Ukotvení stojanu při montáži
Průměrnější HDR
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama