[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?
Gaming Článek [Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

30. 5. 2020 16:47

Recenze first person adventury ze žánru psychologických thrillerů s horrorovým podkresem.

Reklama

Na preview psychologického thrilleru s horrorovou atmosférou Those Who Remain od mlaých kalifornských vývojářů Camel 101 jsme se před pár měsíci měli možnost podívat v 30minutovém demu. Nyní vyšla už plná verze, a tak jsme chtěli otestovat, zda budeme potřebovat plínky a kapesníčky zároveň.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Temné lidské osudy

Vžijete se do role Edwarda, může, který je psychicky na dně, ale zatím není schoulený v klubíčku na posteli, se svými démony zatím bojuje. Bohužel k boji využívá alkohol. V ruce tak máte sklenici s whisky a vedete sebelítostivý monolog o zpackaném životě, zatímco hledíte na fotku své rodiny. Co se přesně stalo nevíte, ale nejspíš to nebude nic pěkného. Následně totiž berete do ruky zbraň a míříte její hlavní proti sobě. Možná že bude jednodušší ukončit své trápení jednou přesnou ránou do spánku? Než se ale stihnete odhodlat, přijde vám na mobil SMS. Diane se s vámi chce sejít v motelovém pokoji. Nejde ale o jeho manželku, nýbrž milenku. Rozhodnete se tedy zajet za ní, ale abyste tomuhle románku učinili přítrž.

Dorazíte k motelu, ve kterém není ani živáčka. Na recepci vás nikdo nevítá, jen spuštěné rádio a prázdná židle. Po použití zvonku taky nikdo nepřichází, tak se rozhodnete podívat na seznam hostů, abyste zjistili, ve kterém pokoji Diane čeká. Pokoj číslo 2, dobře, ale kde jsou klíče? První hádanka je na světě. Procházíte různě po místnosti, pohybujete s předměty a hledáte klíč. Nakonec se stačí podívat pod rohožku před pokojovými dveřmi. Ze země zvedáte klíč, který se uloží v pomyslném inventáři v pravém horním rohu obrazovky.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Vcházíte do pokoje, který je taktéž prázdný. Na posteli vás místo toužebně vyhlížející milenky čekají jen odhozené noviny, ve kterých se píše o záhadně zmizelých lidech v Dormontu. Jdete se tedy podívat do koupelny, ve které je tma a tekoucí sprcha. Po rozsvícení zjistíte, že Diane neumí šetřit s vodou, a nechala tekoucí sprchu. V tom zazvoní telefon na pokoji. Zvedáte sluchátko a z něj se ozve jen tajemný šepot: „Drž se ve světle!

Zabouchnou se dveře, probliknou světla a na televizoru vás sleduje strašidelně vyhlížející obličej mrtvé ženy. Ok, nejvyšší čas vypadnout. Jen co otevřete dveře, někdo vám ujíždí s autem. Rozběhnete se za ním, ale jaký má smysl běžet za autem že? Jdete tedy do Dormontu pěšky.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Drž se ve světle!

Štrádujete si to prázdnou silnicí směrem k městu, kolem které svítí pouliční lampy. Znovu se ale ozve tajemný hlas, upozorňující vás, ať se držíte ve světle. Opravář, který z nepochopitelných důvodů opravuje sloup elektrického vedení uprostřed noci, udělá chybu, zkratuje vedení, a přitom se zabije. Vám nezbývá než se rozběhnout k nejbližšímu světlu, kterým je osvětlený náklaďák. Zároveň si všimnete, že všude kolem vás ze tmy pozorují stovky stínů se zářivě modrýma očima U něj nastartujete generátor, který rozsvítí výstražné značení silničářů. Stíny osob náhle ve světle zmizí, a vy tak můžete nadále pokračovat do Dormontu.

Dostanete se až k opuštěnému domu. Jakmile vstoupíte dovnitř předními dveřmi, ty zmizí a za vámi je jen zeď. Úkol máte jasný. Dostat se z domu, který má osvětlené i neosvětlené místnosti. Tam kde světlo nesvítí na vás opět hledí modré oči se sekyrami v rukách. Asi bude lepší se jim vyhnout tím, že v místnostech rozsvítíte. Konečně se dostáváte ven, obcházíte si dům, a v tom před vámi spadne odněkud míč. Asi byste se měli leknout a nadělat si do kalhot, dokonce i Edward to musí rozdýchat, ale takhle za monitorem si jen zívnete a bez okolků pokračujete dál.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Takhle by se dala popsat hratelnost Those Who Remain. Objevíte se v lokaci, ze které se musíte dostat pryč, potýkáte se s nástrahami v podobě logických hádanek a puzzlů, které jsou někdy až příliš lehké, ale někdy umí potrápit mysl. Zároveň se pohybujete pouze ve světle, a občas vám bude překážet obří divná potvora, která má místo hlavy reflektor. Té je nejlepší se obloukem vyhýbat, jelikož tohle není Resident Evil, kdy byste podobnou potvoru zasypali sprškou broků. Pokud vás zmerčí, neuniknete a objevíte se na posledním checkpointu. Kromě ní vás ještě bude pronásledovat naříkající Matka. Vyskytují se zde i postavy, od kterých vám nebezpečí snad nehrozí. Nakonec si ještě v každé oblasti po lehké detektivní práci zahrajete na soudce, který rozhodne o osudech lidí zainteresovaných do života Aniky, dcery již zmíněné Matky. Tahle rozhodnutí ovlivní, jak váš příběh dopadne.

Stěžejní herní mechanikou je taky tzv. Otherworld. Jde o obrácenou realitu, kdy se ocitáte ve světě mrtvých. Gravitace tu působí snad jen na vás, a všechno kolem je zarostlé mechem a kapradím. Tady můžete pohybovat věcmi, se kterými to v běžné realitě není možné, a nehrozí vám tu tolik nebezpečí. Doufejte.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Baf tu moc nevyšlo

Jelikož má jít o psychologický thriller s horrorovým podkresem, autoři se snaží navodit atmosféru bouchajícími dveřmi, skřípajícími houslemi, temným mumláním kolem vás, nebo pronásledující Matkou v chodbě plné dveří, ve které musíte trefit ty správné a uniknout. Bohužel se nebojíte, nenervujete, prostě nic to s vámi nedělá. Maximálně se jen stresujete, že si budete muset tuhle pasáž několikrát zopakovat. Celé zpracování hry spíš působí melancholicky a depresivně než strašidelně. Pokud se na vás něco snaží vybafnout, přejdete to jakoby nic. Ani se nebojíte vlézt do tmy, protože to, že vás někdo zařízne vás nijak z kůže nedostane. A pokud neuniknete před bossy, taktéž se z toho nepos… adíte na zadek. Možná by bylo lepší se zaměřit více na thriller než horror.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Jde poznat, že na hře pracovalo malé nezávislé studio. Graficky vás Those Who Remain nenadchne, ale ani neurazí. Alespoň jsme nenarazili na žádné chyby. Díky absenci uživatelského rozhraní máte na monitoru čistý výhled. Bohužel, pro interakci s objekty nepoužíváte ruce, ale stačí kliknout myší a objekty něco udělají. Strkat někam ruce, a bát se, co vám po nich chňapne, by vylepšilo napětí, takhle je to ale opět nemastné neslané.

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Shrnutí

Mysleli jsme si, že se budeme na sklonku jara a léta bát, a přitom si ještě zavaříme mozkové závity. Jenže jsme z toho akorát tak smutní a zklamaní, což svým způsobem jeden účel splnilo. Z hlavy se nám ale nekouří. Netvrdíme, že si Those Who Remain nezaslouží šanci. Pokud si chcete odpočinout u psychologického thrilleru, vsaďte na tuhle indie novinku.

Those Who Remain vyšlo 28. května 2020 na PC. Playstation 4 a Xbox One. Verze na Nintendo Switch se objeví v létě 2020. Cena je v době recenze 19,99€ (cca 540 Kč). Česká lokalizace není.

Vývojář: Camel 101 / Vydavatelé: Wired Productions, WhisperGames

[Recenze] Those Who Remain - Kdo zůstal?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama