Recenze: Thrustmaster T300 RS
Technologie Článek Recenze: Thrustmaster T300 RS

Recenze: Thrustmaster T300 RS

David Vavrečka

David Vavrečka

8. 8. 2017 14:49

Jak se jezdí s profi volantem od značky Thrustmaster?

Reklama

Recenze: Thrustmaster T300 RS

Rok 2017 by se dal pojmenovat jako rok virtuálního závodníka. Během tohoto roku vyšlo či ještě vyjde několik skvostných závodních titulů: Dirt 4, Forza Motorsport 7, F1 2017, Gran Turismo Sport, Project Cars 2 a Need for Speed: Payback. Ač poslední zmiňovaná hra je čistou arkádou, k ostatním se více než hodí pořádný volant. A proto jsme se podívali na zoubek volantu Thrustmaster T300 RS GT Edition.

Recenze: Thrustmaster T300 RS

Thrustmaster vyrábí volanty již od roku 1999. Model T300 RS spatřil světlo světa v roce 2014 jako jeden z prvních volantů s nativní podporou pro konzoli PlayStation 4. Nyní se prodává v několika variantách, k nám se dostala asi nejvymazlenější verze GT Edition se třemi kovovými pedály.

Balení obsahuje mohutnou základnu volantu, volant, pedály, kabely pro připojení a manuál. Trochu nás překvapil menší průměr věnce volantu, ale zvyknete si na něj během chvilky. Volant má gumový potah s jemnou texturou a nese celkem 9 tlačítek, čtyř směrový ovladač a pádla pro sekvenční řazení. Na základně pak najdeme další dvě tlačítka a přepínač režimů (PC/PS4). Thrustmaster neponechal nic náhodě a na její spodní straně nabízí klasické metrické závity pro přišroubování k Playseatu/Wheelstandu, zároveň pak demontovatelný držák. K němu jsme prvně moc důvěry neměli, ale celou dobu testování držel skutečně pevně a rychlá demontáž ze stolu byla příjemným bonusem.

Recenze: Thrustmaster T300 RS

Jak jsme již zmiňovali, u verze GT Edition jsou standardem tři namísto dvou pedálů. Tělo je plastové, samotné pedály pak kovové. Odpor plynu a spojky byl přibližně stejný, brzda pak šla ztuha nejvíce. Nesedí-li vám mezery mezi pedály, oceníte možnost posunou spojku a plyn v rozmezí cca 1 cm do boků. Plyn lze pak posunout i kousek nahoru, a to vše díky chytrému systému šroubů. Jediným záporem pedálů je tak horší přilnavost k parketám a plovoucí podlaze, doporučujeme je zapřít například o stěnu.

Celkové složení kompletu trvá pár minut – stačí upevnit věnec volantu, propojit základnu s pedály, elektřinou a PC/PS4 a uchytit volant na stůl. Ač Thrustmaster nabádá k instalaci software, obejdete se i bez něj, jelikož úpravu force feedbacku (zpětné vazby) lze nastavit v každé hře podporující tento volant.

Recenze: Thrustmaster T300 RS

Testování

Pro otestování jsme vybrali několik závodních titulů: Assetto Corsa, Project Cars a Dirt Rally na PC, a také Driveclub na PS4. Hned zezačátku je nutno říci, že ani u jedné z her nebyly s volantem žádné potíže. Stačilo hru spustit a ta si ihned našla připojený volant a přiřadila mu přednastavený profil. Jediné, co tak bylo potřeba upravit, byla hodnota zpětné vazby. Zejména u Assetto Corsa nám při 100 % i malý Fiat 500 Abarth chtěl ukroutit ruce. Jako optimální nastavení zpětné vazby se tak ukázalo 40 % u kratších, resp. 30 % u delších závodů.

A jaký je tedy rozdíl proti gamepadu či klávesnici? Obrovský! Ač jsme doteď s volanty neměli žádnou zkušenost, stačilo zajet 2–3 kola dané trati a zvládali jsme i 800koňová monstra s náhonem „na prdel“. Hlavní výhodou je ale možnost přesného vykružování zatáček a detailního dávkování plynu či brzdy. Jakmile se s technikou ovládání a chováním vozu dostatečně seznámíte, musíte vyzkoušet alespoň dvě kola na legendárním okruhu Nordschleife Nürburgring neboli zelené peklo. Zde vás dokáže volant opravdu vtáhnout do hry. Když jde ale do tuhého a už nelze situaci zachránit, je občas lepší volant pustit z ruky, jinak hrozí zkroucení rukou či křupnutí stolu. Ano, zpětná vazby je opravdu silná...

Závěr

Po předchozích řádcích asi nemusíme zmiňovat, že jsme se zamilovali. Skvělá zpětná vazba, pevně držící systém upevnění, snadná instalace a hlavně, skvěle padnoucí věnec volantu. Ovšem i tomuto kousku se nevyhnuly menší chyby. Některá tlačítka na volantu jsou špatně dosažitelná, pedály kloužou na některých typech povrchů a po delším hraní se ventilátor chlazení volantu začne ozývat dosti nahlas. I přes zápory ale můžeme volant Thrustmaster T300 RS GT Edition doporučit všem, kteří to s virtuálním závoděním myslí alespoň trochu vážně. Na arkádové hry je však tento kousek v ceně od 8500 Kč opravdu overkill, pro opravdové nadšence pak zase doporučíme vyšší model T500 RS s ještě lepšími pedály. A rovnou k němu přikupte Playseat nebo alespoň Wheelstand.

Volant Thrustmaster T300 RS GT Edition můžete koupit na CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama