Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu
Technologie Článek Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Jakub Osička

Jakub Osička

4. 9. 2019 17:54

TicWatch E2 patří dost možná k nejzajímavějším kouskům ze světa chytrých hodinek.

Reklama

Všeho moc škodí a v hardwarových recenzích jsme se už společně probrali pořádnou hromadou herních periferií či komponent. Proto se dnes vydáme na průzkum vod, které sice s gamingem nemají příliš mnoho společného, ale jsme přesvědčení, že vám toto téma bude také imponovat.

Výprava do říše chytrých hodinek

Nepochybujeme o tom, že nositelné gadgety obecně jsou lákadlem i pro herní a počítačové nadšence, a tak se dnes budeme věnovat chytrým hodinkám a představíme si jednoho z nejaktraktivnějších smartwatch zástupců z pohledu poměru ceny a výkonu.

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Seznamte se s TicWatch E2 – inovovanými chytrými hodinkami výrobce Mobvoi, který své portfolio raketově odstartoval úspěšnou kampaní na Kickstarteru, kde první řadu jeho produktů podpořilo více než 19.000 přispěvovatelů.

Chytrost od Googlu

Nejde přitom o žádné „pseudo smartwatche“. Hned po prvním spuštění vás totiž osloví logo operačního systému WearOS od Google. Můžete se proto vrhnout do prozkoumávání obrovského množství funkcí a k instalace aplikací uzpůsobených pro chytré hodinky při zachování maximální kompatibility se systémem Android (4.4 a vyšším), ale také iOS (10.0 a vyšším).

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Vzhled a konstrukce

TicWatch E2 nabídnou oproti svému stejnojmennému předchůdci bez číslovky pouze jednu barevnou variantu, a to černou. Na bílou se dostalo pouze u vyššího modelu TicWatch S2. Tělo je vyrobené z polykarbonátu a je na první pohled dílensky dobře zpracované.

Je potřeba zmínit, že se tyto chytré hodinky hodí spíše na větší ruce – na výšku mají necelých 1,3 cm a v průměru téměř 4,7 cm. Design je i díky barevnému provedení spíše konzervativnější a ozvláštnit ho můžete především volbou softwarového ciferníku.

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Vyměnitelný je případně i silikonový pásek, který je ale na běžné denní nošení velmi pohodlný. Oproti předchozí generaci přichází jedno velké plus – TicWatch E2 už jsou vodotěsné, a to do hloubky 50 m. Na běžné plavání je tak nemusíte sundat z ruky a naopak tyto aktivity můžete také monitorovat a vyhodnocovat.

Výbava

Uvnitř plastového těla tepe čip Qualcomm Snapdragon Wear 2100. Internetem sice rezonovaly mnohá povzdechnutí nad tím, že výrobce nevyužil novější procesor 3100, ale nedá se nic dělat a možná je to spojené se strategií firmy Mobvoi vzhledem k hierarchii jejího dosavadního portfolia chytrých hodinek.

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Nechybí samozřejmě pestrá škála senzorů – akcelerometr, gyroskop, ale i senzor srdečního tepu s možností celodenního monitoringu. Neztratíte se díky implementaci GPS včetně navigačních systémů BeiDou a GLONASS. K telefonu se připojíte přes Bluetooth 4.1 a samozřejmě můžete využívat i WiFi 802.11 b/g/n. Přesto trocha smutku na závěr. NFC zde budete hledat marně a stejně tak se tentokrát nedostalo na implementaci interního reproduktoru.

Systém a jeho vychytávky

Po prvním krkolomnějším startu, kdy si systém zřejmě musel udělat pořádek v souborech se WearOS rozeběhl svižně a ovládání hodinek se ukázalo jako velmi intuitivní. Swipe doleva rozsvítí na obrazovce rychlé zobrazení aplikací jako počasí, přehledu zpráv či měřiče srdečního tepu (samozřejmostí je možnost úprav zahrnutých aplikací dle libosti). V opačném směru aktivujete hlasové vyhledávání přes google asistenta, nahoře se ukrývá lišta s ovládacími prvky a dole zase seznam notifikací. Jediné fyzické tlačítko slouží k aktivaci celkové nabídky aplikací.

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Už v základu najdete předinstalovaný Google Fit a několik vlastních aplikací společnosti Mobvoi pro monitorování tělesného stavu. Doplním ještě, že jsem konfrontoval měření tepu s lékárenským přístrojem pro měření tlaku a také Apple Watch a odchylka překvapivě nebyla příliš výrazná (pouze v intervalu cca 1-4 tepů za minutu).

Pro přizpůsobení ciferníku můžete sáhnout do poměrně slušné knihovny předinstalovaných motivů. Allways-on mód je taktéž k dispozici a jednotlivé ciferníky jsou vybaveny ambientní variantou, která spolehlivě vynikne na jinak zcela zčernalé obrazovce.

Recenze: TicWatch E2 - opravdu chytré hodinky s Wear OS od Googlu

Baterie opravdu přežije dva dny

Výdrž baterie skutečně není špatná přihlédneme-li k tomu, jaké komponenty a operační systém pohání. Při střídmém používání zejména ke čtení notifikací, zapnutém kontinuálním monitoringu srdečního tepu, vypnutém always-on displeji a stálým Bluetooth připojením zůstalo na displeji svítit v deset večer 58 %. Zřejmě byste se tedy zvládli přiblížit ke dvěma dnům používání, pokud byste hodinky příliš nezatěžovali. Přesto je ale rozhodně jistější volbou každodenní nabíjení.

Shrnutí

Mobvoi Ticwatch E2 nabídnou opravdu spoustu muziky za poměrně málo peněz. Se svou cenovkou 159,99 EUR (v přepočtu přibližně 4.100 Kč) drtí mnohé konkurenty, přestože nabízejí srovnatelné funkce. Bohužel je sice potřeba s kompromisy počítat, chybějící NFC je zřejmě hlavním neduhem, ale pokud těch několik málo škraloupů hodinkám prominete, dostane se vám do rukou nebo vlastně rovnou na ruku opravdu velmi povedený produkt.

  • Ve většině případů plynulý chod systému
  • Množství aplikací, Wear OS, akceptovatelná výdrž baterie
  • Senzorová výbava, voděodolnost
  • Pohodlný silikonový pásek, střídmý univerzální design
  • Chybí NFC
  • Chybí integrovaný reproduktor

Zakoupit je můžete na oficiálních stránkách výrobce (159,99 EUR), či u českých distributorů zde (4.490 Kč) nebo zde (4.490 Kč).

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama