Red Bull Home Ground je u konce. Jak si vedli čeští  hráči?
Esport Valorant Článek Red Bull Home Ground je u konce. Jak si vedli čeští hráči?

Red Bull Home Ground je u konce. Jak si vedli čeští hráči?

Sgt Navážka

Sgt Navážka

8. 11. 2021 18:19

Skončil druhý ročník Home Ground turnaje a český hráč se dostal na stupně vítězů.

Reklama

V minulých dnech se evropská elita Valorant esportu střetla v druhém ročníku prestižního Red Bull Home Ground turnaje o prizepool 60.000 €. Krom další nálože špičkového Valorantu se oči diváka na tento turnaj upíraly také proto, že se v něm představili i všichni čtyři evropští účastníci nadcházejícího hlavního turnaje celé sezóny - Valorant Champions. 

O překvapení nebylo v rámci tohoto turnaje nouze už od samotné skupinové fáze. Ač se dva z hlavních favoritů, Team Liquid a tým Acend, dostali ze skupin bez ztráty jediné mapy, dva další výrazně favorizované týmy, Fnatic a Gambit Esports, se na turnaji nepředstavily tak, jak by chtěly. 

Od Berlin Masters nezpochybnitelná jednička EMEA regionu Gambit se dostala do velkých problémů po prohře s litevsko-polským týmem LDN UTD a o samotný postup ze skupiny se do poslední chvíle třásla ve vyrovnaném duelu se SuperMassive Blaze, který ruští hráči dokázali rozhodnout až v prodloužení. 

Tým Fnatic, za nějž hraje i český zástupce Martin "Magnum" Peňkov, se musel také smířit s postupem pouze z druhého místa, jelikož podlehl v závěrečném duelu Giants Gaming. Pro české fanoušky byl tento duel o to zajímavější, že za Giants nastupuje Štěpán "Ambi" Beránek, který tak z tohoto lokálního souboje vyšel jako vítěz.

Ve velmi složité skupině se naopak nedokázal prosadit poslední český účastník, Karel "Twisten" Ašenbrener. Ač se jeho týmu BIG podařilo v úvodním duelu porazit G2, následně se jim nepovedlo zaskočit Team Liquid, a v přímém souboji o postup podlehli ve velice vyrovnaném zápase tureckému týmu Futbolist.

Posledními postupujícími se staly týmy Tenstar a Futbolist, přičemž úplným propadákem se turnaj stal pro G2 Esports, kteří ve své skupině skončili beznadějně poslední. Ne nadarmo se proslýchá, že v sestavě G2 nepanuje úplná pohoda, a že by mělo dojít k personálním změnám. 

Red Bull Home Ground je u konce. Jak si vedli čeští  hráči?

Play-offs se hrály od počátku v unikátním Home Ground formátu, kdy má každý tým zvolenou svou domovskou mapu (home ground) a pokud v rámci duelu dojde na stav 2:0 pro kterýkoli tým, série končí. Pokud bude ale stav vyrovnaný, pokračuje série bo5 formátem. 

Přestože tento formát nahrává dlouhým sériím, v rámci tohoto ročníku si týmy očividně chtěly zkusit speedrun. Až na finálový duel všechny ostatní zápasy končily stavem 2:0, a jedinečnost tohoto formátu se tedy projevila jen a pouze v posledním zápase celého turnaje.

Velké souboje slibovaly především čtvrtfinálové zápasy Fnatic proti týmu Liquid a Acend proti Gambitům. Žádná velká sláva se ale nakonec nekonala. Fnatic se na obou mapách nedokázal pořádně prosadit a s turnajem se tak překvapivě rozloučili velmi brzo. Stejně tak svou cestu turnajem ukončil i ruský tým Gambit Esports, který sice prohrál první mapu až v prodloužení, následně ale dostal na mapě Bind od Acendu naděleno 13:0.

Po vypadnutí Fnatic tak jediným českým zástupcem zůstal Ambi, a chopil se své role opravdu bravurně. Giants naprosto deklasovali Turky z týmu Futbolist po výsledcích 13:1 a 13:2 a v suchém triku si zajistili semifinálový spot. V posledním čtvrtfinále si dokázal po vyrovnané bitvě urvat vítězství pro sebe tým Tenstar na úkor LDN.

Bohužel ani slibné semifinálové rozlosování nezabránilo epidemii 2:0 výsledků. Liquid si zajistil postup do finále po dvou vyrovnaných mapách proti týmu Tenstar, zatímco tým Acend bohužel poslal stejným výsledkem Giants Gaming "pouze" do souboje o třetí místo.

Ač i tento zápas skončil nakonec rozdílem 2:0, ani jedna mapa souboje o třetí místo neměla prvky předchozích "přejezdů". Na Havenu po první naprosto vyrovnané půli urvali vedení pro sebe Giants až svou precizní hrou za útok, na který britský Tenstar nedokázal nacházet odpověď.

V druhém střetu jsme byli svědky souboje na nové mapě Fracture, a po první polovině 10:2 pro Giants se zdálo být hotovo. Tenstar se ale za obranu až neskutečně zvedl a dokázal mapu výrazně zdramatizovat. I tak ale konečnou prohru 13:10 nedokázal odvrátit. Třetí místem a s ním i cenou 7.000 € se tedy blýskl Ambi se svým týmem Giants Gaming.

Celkem rychlý průběh celých play offs byl vyvážen především finálovým zápasem. Takový zápas je ideální ukázkou toho, jak by turnajové finále dvou nejlepších účastníků mělo vypadat. Ač jsme neviděli všech pět map, ale pouze čtyři, každá z nich byla naprosto vyrovnaná, plná zvratů a o konečném výsledku rozhodovaly i úplné maličkosti. 

Hned na mapě Split jsme se dočkali comebacku hráčů týmu Liquid, kteří ze stavu 8:4 dokázali uhrát zápas až do dvojnásobného prodloužení, které stavem 15:13 také vyhráli. Naprosto stejný průběh měla i mapa Bind. I zde se musel Liquid dostávat z nepříznivého stavu 8:4 a i zde se jim povedlo zápas dostat až do prodloužení. Tam se žádnému z týmů nedařilo prolomit obranu soupeře. Až ve čtvrtém prodloužení se konečně Acendu podařilo položit Spike a následně kolo pomocí line-upů udržet a ukončit tak mapu 17:15.

Za remízy 1:1 na mapy se šlo na Ascent, kde se role obrátily. Po dominantní první polovině Liquidů to byl právě Acend, který se musel dostávat zpátky do zápasu. A bylo by se jim to povedlo, jenže ve chvíli, kdy se dostali na mapě poprvé do vedení, 11:10, jejich lauf jako by se zasekl a následně prohráli tři kola po sobě. 

Na Breeze jsme se tedy podívali při vedení týmu Liquid 2:1, a opět se jako přes kopírák nedokázal tento tým v první polovině bránit agresivnímu útoku Acendu. Stejně, jako v prvních dvou mapách se mu ale následně povedlo chytit druhý dech a do zápasu se nejen vrátit, ale dokonce průběh celý obrátit na stav 13:11. Tým sestavený kolem bývalého hráče counter-striku Screama si tak vybojoval vítězství Home Ground turnaje s výhrou ve výši 20.000 € a zároveň také pozici nejžhavějšího evropského želízka v ohni na nadcházejícím majoru. 

Red Bull Home Ground je u konce. Jak si vedli čeští  hráči?

Debatám o jejich formě naopak otevřeli dveře šampioni posledního major turnaje, Gambit Esports, které po celý turnaj provázely nevyrovnané výkony zakončené vypadnutím ve čtvrtfinále rozdílem třídy. Stejně tak tým Fnatic bude muset před Valorant Champions ještě na svém herním projevu zapracovat.

Naopak další dva reprezentanti EMEA regionu Acend a Team Liquid se ukázali ve velmi dobrém světle a můžeme jen doufat, že na vrcholný turnaj letošní sezóny si svou fazónu udrží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama